інвалід 3 групи та відкриття фоп

вітаю. ситуація наступна, чоловік є інвалідом 3 групи пожиттєво, він проживає разом із своєю дружиною, яка хоче відкрити фоп.
чи не втратить чоловік пільги на оплату конмульних послуг (газ, світло) ?

05.09.2023 10:09 454

Консультація виконавця

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
У сервісі: 5 років
245 відгуків (244 +) (1 -)
Консультацій: 789
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!

Стосовно вашого питання можемо повідомити наступне

Пільги з оплати житлово-комунальних послуг, що надаються з урахуванням доходів, визначені Порядком надання пільг окремим категоріям громадян з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім’ї, який затверджено постановою Кабміну від 04.06.2015 № 389.

Пільги надаються, якщо середньомісячний сукупний дохід сім’ї пільговика в розрахунку на одну людину за шість місяців, що передують місяцю звернення, не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу. У 2023 році це 3760 грн.

Для визначення права на отримання пільг, пільговики повинні подати до соцзахисту декларацію про доходи сім’ї пільговика, а також довідки про доходи свої та членів сім’ї (крім довідок про розміри пенсії та соціальної допомоги) за шість місяців, що передують місяцю звернення, або документи, що підтверджують відсутність доходів за такий період. 

Отже, якщо дружина особи з інвалідністю буде зареєстрована ФОП та буде мати доходи від здійснення підприємницької діяльності, то ці доходи будуть зараховуватися до сукупного доходу сім’ї. 

Якщо дохід сім’ї пільговика перевищує той, що дає право на пільгу, людина може звернутися за призначенням житлової субсидії.

Під час призначення житлової субсидії також враховуються  доходи членів сім’ї особи із складу домогосподарства, тобто розмір обов’язкового відсотка платежу напряму залежить від розміру доходів сім’ї та визначається розрахунково. 

Для розрахунку розміру субсидії, який дає право на її отримання, береться до уваги кількість людей зареєстрованих у квартирі (будинку), середньомісячний загальний дохід усіх зареєстрованих людей, сума нарахувань за житлово-комунальні послуги та прожитковий мінімум.

Тобто, формула розрахунку субсидії наступна: середньомісячний дохід сім’ї ділиться на кількість зареєстрованих у житловому приміщенні осіб і визначається середньомісячний дохід на одну особу. Цей дохід ділиться на прожитковий мінімум, ділиться на базовий коефіцієнт 2 і множиться на 15%.

Таким чином, само по собі відкриття ФОП дружиною особи з інвалідінстю не впливає на користування пільгами та субсидією, але доходи дружини від ФОП (від підприємницької діяльності) будуть враховуватися до сукупного доходу сім’ї, який в свою чергу буде братися для розрахунку при визначенні права на пільги та на субсидію. 

Якщо у Вас є уточнюючі питання, можете написати на ел.пошту pravoizachita@gmail.com

Всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram