питання передачі коштів через 3 особу для куплі автівки

Доброго дня! мене звуть Ігор
Турбує слідуюче питання
Я заключив договір про підбор автівки зі сторонньою компанією. При обговоленні моментів куплі авто в другому місті України, вони зазначали про можливість передачі коштів для викупу авто через своїх спеціалістів.
Як корректніше підійти до умов передачі великої суми грошей для покупки через третю особу?
Що треба? Паспорт, розписка, договір ФОП (фізичний офіс був, але із за війни вони закрили його і працюють в онлайн (напевно, саме як і більшість компаній масштабували свої процесси і працюють в режимі онлайн))

07.09.2023 16:27 383

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
734 відгука (733 +) (1 -)
Консультацій: 1857
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

Ви вже уклали договір, отже за назвою компанії або за їх кодом ЄДРПОУ можете зайти на порталі Мінюсту в єдиний реєстр юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців за посиланням https://usr.minjust.gov.ua/content/free-search , і перевірити чи дійсно така компанія існує. 

В реєстрі слід звернути увагу - які види діяльності у них зареєстровані, та скільки вже часу компанія займається такими справами.

Діяльність компанії можна також перевірити на сайтах за посиланнями https://opendatabot.ua або https://youcontrol.com.ua

На сайті "Судова влада України" за посиланням https://court.gov.ua/fair можна в рядку "Сторона по справі" ввести назву компанії і дізнатися про всі судові справи за їх участю. Так само про це можна дізнатися на сайті Опендатабот.

Якщо після проведення перевірки не буде виявлено якихось підозрілих моментів (тобто компанія давно зареєстрована, має право здійснювати таку діяльність, немає судових справ щодо повернення коштів клієнтам тощо) тоді можна переходити до наступного етапу:

- В тексті договору повинна бути прописана можливість передачі коштів від вас до довіреної особи цієї компанії.

- Повинні бути чітко вказані всі особи, які мають право отримувати від вас кошти на купівлю авто.

- В додатках до договору повинна бути довіреність від компанії на одного або декількох таких осіб, про те що вони мають право здійснювати діяльність від імені компанії.

- Сума, яку Ви повинні передати для купівля авто, повинна бути чітко вказана в окремому додатку до цього договору. Там же повинні бути зазначені наступні умови: марка, модель, рік випуску автомобіля, інші важливі деталі (наприклад, стан авто та його пробіг). Повинно бути вказано строк, в який відбувається купівля авто та наступна передача його вам; умови повернення коштів якщо купівля-продаж автомобіля за якихось причин не відбулася; відповідальність за прострочення строків поставки авто.

Якщо ж немає додатку до договору, натомість вам пропонують скласти розписку, то разі виникнення проблем вся відповідальність перекладається з цієї компанії на особу, яка підпише розписку. І свої кошти потім прийдеться витребовувати не з компанії, а з особи яка написала розписку, а це далеко не найкращий варіант

.

Це загальні рекомендації. Якщо потрібно щось уточнити - пишіть мені на пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram