Зняття авто з реєстрації при виїзді на ній закордон на ПМЖ

Вітаю, скажіть будь ласка, чи потрібно знімати авто з реєстрації при виїзді за кордон на постійне місце проживання, або ж чи є можливість залишити реєстрацію в Україні?
Дякую

20.10.2023 09:23 442

Консультація виконавця

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
У сервісі: 5 років
246 відгуків (245 +) (1 -)
Консультацій: 793
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!

Стосовно вашого питання можемо повідомити наступне

Відповідно до  Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 07 вересня 1998 року № 1388, транспортні засоби, власники яких виїжджають за кордон на постійне місце проживання, підлягають зняттю з обліку. 

Для зняття з обліку транспортного засобу необхідно звернутися до:

- сервісних центрів Міністерства внутрішніх справ України (МВС);
або 
- центру надання адміністративних послуг (ЦНАП).

Перелік документів, необхідних для отримання послуги зняття з реєстрації автотранспортного засобу: 

- заява встановленого зразка (заповнюється в СЦ або ЦНАПі);
- паспорт громадянина України (у разі надання ID-картки також надається витяг про реєстрацію (зняття з реєстрації) місця проживання особи)                                                                                                                                       або
посвідка на постійне проживання;
посвідка на тимчасове проживання;
посвідчення біженця;
посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту;
посвідчення особи, якій надано тимчасовий захист.

- копія довідки про реєстраційний номер облікової картки платника податків

- свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу;

На транспортні засоби, власники яких виїжджають за кордон на постійне місце проживання,  видаються свідоцтва про реєстрацію та номерні знаки встановленого зразка строком на два місяці, а сам транспортний засіб знімається з обліку. У  свідоцтві про реєстрацію (технічному паспорті) або на копії реєстраційної картки, що додається до свідоцтва про реєстрацію на пластиковій основі, робиться запис: "Транспортний засіб знято з обліку для вивезення за кордон".

Орієнтовна вартість послуги 225 грн.

Що стосується залишення української реєстарції на авто, то це можливо з дотриманням деяких норм та порядків. Якщо, наприклад, виїзд на ПМЖ планується в Європу, то згідно з європейським законодавством користуватися автомобілем з українськими номерами в Європі дозволено в рамках часового ліміту строком на 6 місяців. 

Після спливу 6 місяців потрібно буде зробити перереєстрацію транспортного засобу в країні перебування. Також є варіант кожні 6 місяців перетинати кордон, щоб анулювати термін ввезення автомобіля. 

У деяких країнах було продовжено спеціальний порядок використання автомобілів з українською реєстрацією до квітня 2024 року. Також більшість країн ЄС зробили виняток для українців, що перебувають у статусі осіб, які потребують тимчасового захисту, дозволяючи не змінювати реєстрацію автомобіля протягом 1 року. Але це не поширюється на громадян, які задекларували постійне місцезнаходження транспортного засобу в країні перебування, і такий автомобіль повинен бути невідкладно зареєстрований. Тобто, строк, умови та процедура перебування автомобіля з українською реєстрацією залежить від країни знаходження. 

Враховуючи те, що у питанні мова йде про виїзд за кордон на постійне місце проживання, то правильніше та простіше буде пройти процедуру зняття з обліку транспортного засобу. Але ж остаточне рішення все ж таки приймає власник автомобіля з урахуванням особливостей вимог країни проживання, його можливостей та мети.

Якщо Ви маєте додаткові або уточнюючі питання, можете написати на електронну пошту pravoizachita@gmail.com

Будемо вдячні за відгук щодо отриманої консультації

Успіхів Вам!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram