Мобілізація з поганим зором

В 2007 році був знятий з обліку за статтею 30в, зараз виникла необхідність отримання військового квитка нового зразка для працевлаштування.
В мене гіперметропія високого ступеня , зір з корекцією ліве око - 0,3, праве - 0,4, часткова атрофія зорового нерва та випадіння поля зору.
Також я студент магістратури денної форми(мені 32 роки). чи маю право на відстрочку, та чи можуть мене визнати обмежено придатнии?
17.09.2023 09:50 811

Консультація виконавця

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
У сервісі: 3 роки
147 відгуків (146 +) (1 -)
Консультацій: 736

Вітаю!

1.

Стаття 19 КОНСТИТУЦІЇ УКРАЇНИ: Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством.

Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

В Україні порядок призову на військову службу громадян регулюють два ключові закони:

  • Закон України "Про військовий обов'язок і військову службу";
  • Закон України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

У цих законах перелічені категорії громадян, які не підлягають призову під час загальної мобілізації.

"Законом України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" визначено перелік осіб, які не підлягають призову під час мобілізації. Відповідно до абзацу другого частини статті 23 Закону, призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають: здобувачі професійної (професійно-технічної), професійної вищої та вищої освіти, асистенти-стажери, аспіранти й докторанти, які навчаються за денною чи дуальною формами здобуття освіти".

Враховуючи що норма імперативна та безумовна, то достатньо документально підтвердженого факту наявності статусу студента денної форми навчання. Для цього до ТЦК та СП необхідно подати довідку про зарахування до числа студентів денної форми навчання ВНЗ разом з заявою в довільній формі про надання відстрочки. 

На даний час Ви маєте право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації.

Це право на відстрочку від призову по мобілізації, а не отримана відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації.

Щоб це право реалізувати, треба прибути до ТЦКСП, пройти медкомісію, надати довідку ВНЗ, інші документи які підтверджують право на отримання відстрочки від призову по мобілізації і лише тоді ТЦКСП може надати дану відстрочку від призову по мобілізації.

Тому право на отримання відстрочки від призову по мобілізації є, а саму відстрочку від призову по мобілізації треба отримати.

Наразі законопроект №9672 - це тільки законопроект. Для того, щоб він став законом ще потрібно багато часу. Спочатку він повинен бути прогалосований ВР України, а після того підписаний Президентом України.

ЗАКОНОДАВЧО НЕ ВСТАНОВЛЕНО ПОРЯДОК ПІДТВЕРДЖЕННЯ ПРАВА НА ВІДСТРОЧКУ (КОЖЕН РІК, АБО ТІЛЬКИ ОДИН РАЗ ПІСЛЯ ВСТУПУ) ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ ДЛЯ НАВЧАННЯ.

АЛЕ ПІДТВЕРДЖУВАТИ ПРАВО НА ВІДСТРОЧКУ ВІД СТРОКОВОЇ ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ ПОТРІБНО КОЖЕН РІК (Надання відстрочки від призову для здобуття освіти проводиться на підставі довідки за формою згідно з додатком 20, яка видається закладом освіти

п.77 : https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/352-2002-%D0%BF#Text).

ххх

Скільки разів за період навчання треба буде ходити отримувати відстрочку:

А ЦЕ ВЖЕ ПИТАННЯ, ЯК БУДЕ ЦЕ ТРАКТУВАТИ ВІЙСЬКО-ПОЛІТИЧНЕ КЕРІВНИЦТВО УКРАЇНИ.

ПО ВЕЛИКОМУ РАХУНКУ ЦЕ ПРОГАЛИНА В ЗАКОНОДАВСТВІ.

НА ЦЕЙ РІК ВАМ ПОВИННІ НАДАТИ ВІДСТРОЧКУ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ, АЛЕ ПІСЛЯ ЗМІН ЗАКОНОДАВСТВА, НАДАДУТЬ ВІДСТРОЧКУ НА НАСТУПНИЙ РІК - ПИТАННЯ!!!

ТРЕБА ЗВЕРТАТИСЯ ДО КОНСТИТУЦІЙНОГО СУДУ ЗА ТУЛМАЧЕННЯМ.

2.

Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію
Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:
визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії);
ххххххх

В 2007 РОЦІ ВИ БУЛИ ВИЗНАНІ НЕПРИДАТНИМ ДО СТРОКОВОЇ ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ, АЛЕ ВИ ЛИШИЛИСЬ ВІЙСЬКОВОЗАБОВЯЗАНИМ.

ПІСЛЯ ЗВЕРНЕННЯ ДО ТЦКСП, ВАС В ОБОВ'ЯЗКОВОМУ ПОРЯДКУ НАПРАВЛЯТЬ НА ВЛК, ТОМУ ЩО У ВАС НЕПРИДАТНІСТЬ ПО ГР І, А ЦЕ НЕПРИДАТНІСТЬ ДО СТРОКОВОЇ ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ.

ЗАРАЗ ВИ ВІЙСЬКОВОЗАБОВЯЗАНИЙ, ТОМУ ВАС БУДУТЬ ПЕРЕВІРЯТИ ПО ГР ІІ.

ВИМОГИ ПО ГР ІІ БІЛЬШ РОЗШИРЕНІ.

СТУПІНЬ ПРИДАТНОСТІ ДО ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ ВИЗНАЧАЄ ТІЛЬКИ ВЛК. САМОСТІЙНІ МЕДИЧНІ ОБСТЕЖЕННЯ БЕРУТЬСЯ ДО УВАГИ.

За Законом "Про військовий обов'язок і військову службу" військова служба – це діяльність людей, яким стан здоров'я дозволяє виконувати всі свої обов'язки.

Тому якщо хвору людину призивають до лав ЗСУ без проведення медичного огляду або проігнорували якісь довідки про її хвороби, то потрібно оспорювати рішення ВЛК. 

хххххххх
Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затверджене наказом Міністерства оборони України від 14 серпня 2008 року № 402 
https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08
1.2. Постанови ВЛК приймаються на підставі Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби (далі - Розклад хвороб) (додаток 1), пояснень щодо застосування статей Розкладу хвороб (додаток 2) та таблиць додаткових вимог до стану здоров'я (далі - ТДВ) (додаток 3).

3.8.

Постанови ВЛК військових комісаріатів оформлюються довідкою ВЛК (додаток 4 до Положення) у двох примірниках, яка не підлягає затвердженню штатною ВЛК і дійсна протягом шести місяців з дня медичного огляду. Копія довідки видається на руки особі, яка пройшла медичний огляд.

Після закінчення медичного обстеження під час мобілізації ВЛК виносить щодо військовозобов’язаного одну із таких постанов:

"Придатний до військової служби";

"Тимчасово непридатний до військової служби (вказати дату повторного огляду)";

"Непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку".

ВАШІ ЗАХВОРЮВАННЯ В ПЕРЕЛІКУ Є, АЛЕ СТУПІНЬ ПОРУШЕННЯ ФУНКЦІЙ ВАШОГО ОРГАНІЗМУ ЗМОЖЕ ВИЗНАЧИТИ  ТІЛЬКИ ЛІКАР-ФАХІВЕЦЬ. ЮРИСТИ НЕ МАЮТЬ ПРАВА ОЦІНЮВАТИ СТУПІНЬ ВАШОЇ ПРИДАТНОСТІ ДО ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ. 

НАЯВНІ У ВАС МЕДИЧНІ ДОКУМЕНТИ ВЛК БЕРЕ ДО УВАГИ,  АЛЕ ВОНИ НЕ Є ВИЗНАЧАЛЬНИМИ ПРИ ПРИЙНЯТТІ РІШЕННЯ ПРО ВАШУ ПРИДАТНІСТЬ ДО ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ. 

ЯКЩО ВИ БУДЕТЕ НЕ ЗГІДНІ З РІШЕННЯМ ВЛК, ВИ МАЄТЕ ПРАВО НА ОСКАРЖЕННЯ. 

Оскаржувати рішення працівників військового комісаріату можна двома способами — через судові органи або адміністративним шляхом (в самому військкоматі).

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram