Пояснення закону про відстрочку від мобілізації

Вітаю.
Нещодавно Рада внесла правки у закон про мобілізацію, зокрема у частину, яка стосується права на відстрочку від мобілізації.
Мене цікавить, згідно останніх правок чи маю я право на відстрочку?
У мене в тата інвалідність 2 групи. В тата я єдина юридична і біологічна дитина. У моєї мами (його дружина, непрацездатна, пенсіонер, інвалідність 3 групи) є ще донька та син від першого шлюбу, але мій тато їх не встановлював - були дорослі вже.
Також, я одружений. І я і моя дружина працездатні.
Чи є у такому випадку я єдиним, хто за законом зобов`язаний утримувати мого тата, чи моя дружина теж зобов`язана, і тому права на відстрочку у мене немає?
25.09.2023 22:16 545

Консультація виконавця

Богдан Пересада
Адвокат Київ
У сервісі: 2 роки
299 відгуків (298 +) (1 -)
Консультацій: 994
Топ 3 спеціалізації:
  • Військове право
  • Кредити банків
  • Цивільне право

Доброго вечора.

 

Відповідно до абзацу одинадцятого частини першої статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (далі – Закон), не підлягають мобілізації військовозобов’язані:

«які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати».

 

Тобто, для того аби не підлягати мобілізації, потрібно щоб не було інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону утримувати вашого батька.

Такими особами можуть бути:

  • дружина батька;
  • повнолітні діти батька;
  • батьки вашого батька;

 

1) Якщо дружина батька має інвалідність та отрмує пенсію, то вона вважається не працездатною та відповідно не входить в число інших працездатних осіб.

Відповідно до статті 1 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» непрацездатні громадяни - особи, які досягли встановленого цим Законом віку, що дає право на призначення пенсії за віком, у тому числі на пільгових умовах, та дострокової пенсії, або особи з інвалідністю, у тому числі діти з інвалідністю, а також особи, які мають право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника відповідно до закону.

 

2) Сюди входять виключно біологічні діти та усиновлені. Якщо окрім вас нікого немає, то ви, відповідно, є єдиним, хто має утримувати.

 

3) Відповідно до частини першої статті 198 Сімейного кодексу України батьки зобов’язані утримувати своїх повнолітніх непрацездатних дочку, сина, які потребують матеріальної допомоги, якщо вони можуть таку матеріальну допомогу надавати.

Водночас, якщо батьки батька отримують пенсію чи мають інвалідність, то вони не також вважаються працездатними.

 

Наявність дружини та дітей не впливає на можливість отримання відстрочки.

 

Таким чином, якщо батьки вашого батька також вважаються «непрацездатними», то у вас є право на відстрочку.

 

За наявності додаткових питань чи уточнень пишіть в телеграм 0995325351.

 

Буду вдячний за залишений відгук.

Бажаю Вам всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram