Перетин кордону по супроводу батька дружини

Батько дружини інвалід другої групи
Чи можна перетнути кордон призовнику супроводжуючи особу з інвалідністю 2 групи ?
Які документи потрібно для цього ?
Який термін перебування дозволено за кордоном ?
Чи може особа з інвалідністю повернутся самостійно та чи вважатиметься порушенням з боку супроводжуючого не повернутися з даною особою ?
10.10.2023 13:44 430

Консультація виконавця

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
У сервісі: 5 років
245 відгуків (244 +) (1 -)
Консультацій: 789
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!

Питання перетину кордону під час дії воєнного стану регулюється Правилами перетинання державного кордону громадянами України, які затверджені Постановою КМУ від 27 січня 1995 р. № 57.

Відповідно до зазначених Правил, під час дії правового режиму воєнного стану можуть виїхати за кордон військовозобов’язані, які мають одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи і супроводжують одного із таких батьків для виїзду за межі України, за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують родинні зв’язки, інвалідність, а також документів, що підтверджують спільне проживання.

Отже, враховуючи норми законодавства, відповідаємо на ваші питання:

Чи можна перетнути кордон призовнику супроводжуючи особу з інвалідністю 2 групи ? - так, призовник чи військовозобов’язаний має право на перетин кордону для супроводу особи з інвалідністю 2 групи (у вашому випадку для супроводу батька дружини) при наявності відповідних документів. 

Які документи потрібно для цього ? - для перетину кордону необхідно мати наступні документи:

- закордонні паспорти;

- документи по інвалідності батька дружини (пенсійне посвідчення батька дружини із зазначенням групи інвалідності. Довідка МСЕК не підходить для перетину кордону);

- документи, які підтверджують родинні зв’язки (свідоцтво про народження дружини та свідоцтво про шлюб);

- документи, які підтверджують спільне проживання. Якщо інвалід і супроводжуюча особа прописані за однією адресою, то надаються витяги про реєстрацію місця проживання (або довідка ВПО). Тобто, якщо Ви разом прописані з батьком дружини за однією адресою, то потрібно мати витяг з реєстру (можна отримати у ЦНАПі). Якщо адреси реєстрації різні, то необхідно отримати акт встановлення факту здійснення догляду за одним із батьків дружини. Акт встановлення факту здійснення догляду складається на підставі звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, до органу місцевого самоврядування із заявою про здійснення особою такого догляду. Тобто, якщо прописка у вас за різними адресами, Вам потрібно звернутися із заявою до виконкому/сільради/держадміністрації для складання цього акту.  До заяви про встановлення факту здійснення догляду потрібно надати наступні документи: копії паспортів; копію витягу про право власності; копію ідентифікаційного коду; копію посвідчення, яке підтверджує статус особи з інвалідністю; копію висновку лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я (ЛКК) або МСЕК; копії документів, що підтверджують родинні зв’язки. Акт складається робочою групою із виходом за місцем проживання. Після чого підписується у виконкомі та надається заявнику. Отже, якщо прописка однакова - достатньо мати витяг з реєстру про місце проживання. Якщо прописка різна - лише акт встановлення факту здійснення догляду буде документом, який підтверджує спільне проживання. 

Ніяких документів від ТЦК для виїзду за кордон непотрібно. 

Який термін перебування дозволено за кордоном ? - термін перебування за кордоном залежить від країни, в якій перебуваєте. Зазвичай безвізовий режим передбачає право на перебування до 90 днів протягом 180-денного періоду (крім Великобританії та Ірландії). 

Чи може особа з інвалідністю повернутся самостійно та чи вважатиметься порушенням з боку супроводжуючого не повернутися з даною особою ? - що стосується повернення особи з інвалідністю самостійно, то це звісно дозволено та не є порушенням. При цьому, відповідно до Правил перетинання державного кордону громадяни України чоловічої статі, які супроводжували осіб з інвалідністю, зобов’язані повернутися в Україну не пізніше повернення на територію України осіб, яких вони супроводжували. Тобто, обов’язок повернення не пізніше особи з інвалідністю передбачений законодавством, але при цьому не зазначені терміни такого повернення  та немає жодної відповідальності за таке порушення -  ні адміністративної, ні кримінальної. Якщо така відповідальність буде встановлена у майбутньому, то вона не може бути застосована до минулих подій, так як закон не має зворотньої сили в даному випадку.

Якщо у Вас є уточнюючі або додаткові питання можете написати на електронну пошту pravoizachita@gmail.com

Будемо вдячні за відгук щодо отриманої консультації

Успіхів Вам! 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram