Чи можна отримати відсрочку студенту без влк? База Армор та відсрочка

Доброго дня. Маю відсрочку від призову так як студент, повідомляв про це тцк особисто(письмово) і заказним листом. ТЦК відмовляється мені її видати так як хоче щоб я пройшов влк. Внесли в базу Армор, як ухилянта, не можливо проїхати жоден блок-пост. Затримують, привозять в тцк і відпускають. Що мені робити, які мої дії? Як так розумію що протокол вони не мають права написать, і з бази не хочуть видаляти. Замкнуте коло. Допоможіть будь-ласка.
10.10.2023 22:56 747

Консультація виконавця

Андрій Топчій
Юрист
У сервісі: 9 місяців
42 відгука (40 +) (2 -)
Консультацій: 189
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Спадкове право
  • Військове право

Добрий день! Відповідно до ч. 6 ст. 23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;

При цьому,  законодавець не пов’язує наявність права на відстрочку з проходженням (не проходженням) військово-лікарської комісії. При цьому, наявність відстрочки від мобілізації не звільняє Вас від необхідності виконання правил військового обліку – в тому числі щодо проходження військово-лікарської комісії (ч. 3 ст. 1 ЗУ «Про військовий обов’язок і військову службу).

Варто зазначити, що ТЦК трактують норму ч. 6 ст. 23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» таким чином, що відстрочка видається військовозобов’язаній особі, а для того, щоб встановити, чи дійсно Ви є військовозобов’язаним – необхідно пройти війьсково-лікарську комісію. Це спірне тлумачення законодавства, яке можна оскаржувати в адміністративному або судовому порядку.

У Вашому випадку є два варіанти дій:

  • Проходження ВЛК для формалізації відстрочки і внесення відповідних відомостей у Ваш військовий квиток (посвідчення про приписку)
  • Оскарження дій ТЦК та СП в адміністративному (у вищестоящий) чи судовому порядку.

При цьому, Ваша відмова від проведення ВЛК може бути кваліфікована як порушення законодавства про мобілізацію за ст.. 210-1 КуПАП.

На Вашому місці, я би спокійно пройшов ВЛК, після чого вимагав би оформлення відстрочки та відповідного запису у військовий квиток.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram