Правовий захист від знесення торгових кіосків у Чернівцях

Доброго дня, маю важливе питання. У Чернівцях на вулицях Небесної Сотні та Пилипа Орлика планується маштабне розширення дороги (прикладаю посилання на статтю) На розі цих вулиць знаходиться ринок так званий " Мобільний", котрий відносився до ринку "Буковинський". Половину торгуючих ринку виганяють, змушують прибирати кіоски, залишаючи без роботи через оце "розширення дороги", в той час коли вся країна зайнята зборами коштів на дрони та лікування наших воїнів. Чи має право мер Клічук та партнери проводити маштабне будівництво, виганяючи людей на вулицю. У нас теж є кіоски, котрі підлягають під знесення. Оскільки частина ринку знаходиться на території церкви, а друга, котру хочуть зносити під дорогу - міській раді, то міська рада дала розпорядження церкві позрізати кіоски. З 16 начебто починається будівництво. Чи можливо торгуючим якось вистрояти свої права, і що робити коли підходитимуть або працівники церкви або міськрада, щоб виганяти з кіосків, що можна робити в цій ситуації, чи можливо кудись звернутися зі скаргою? Будемо вдячні за любі поради. https://molbuk.ua/news/296385-u-chernivciakh-na-misiac-chastkovo-perekryut-rukh-na-zhvavii-vulyci.html
14.10.2023 00:03 320

Консультація виконавця

Ілля Хромець
Юрист
У сервісі: 4 роки
31 відгук (30 +) (1 -)
Консультацій: 107

Доброго дня!

Для того, щоб належним чином захистити свої права, Ви маєте знати, що всі рішення, вимоги, розпорядження та будь-які інші документи мають бути у формі документів, а вимоги та розпорядження, які стосуються прав та інтересів певних осіб мають пред’являтись офіційно, або листом на офіційну адресу, або вручаються під підпис.

Офіційний обмін документами встановлений для того, щоб кожен із учасників правовідносин мав реальну можливість захистити свої права та інтереси, якщо вважає, що вони порушуються, або можуть бути порушені внаслідок прийняття рішень, зокрема, органами місцевого самоврядування.

Якщо на даному етапі вам, як власникам кіосків, які законно здійснюють свою господарську діяльність на території, яку міськрада вирішила використати за іншим призначенням не надані у письмовій формі рішення та вимоги про припинення господарської діяльності та звільнення територій від кіосків, тобто про розірвання правовідносин, які склалися, то усні заяви (вимоги) не носять офіційного характеру, а отже виконанню не підлягають.

Крім того, будь-які правовідносини, які офіційно встановлені (склалися) між сторонами є двосторонніми правочинами, які не можуть бути розірвані в односторонньому порядку.

Тобто, міська рада не має право припиняти Вашу діяльність, або розривати з Вами правовідносини в односторонньому порядку.

Так, відповідно до частини 1 статті 525 ЦК України (ч.1 ст.188 ГКУ) одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до частини 4 статті 23 Господарського кодексу України незаконне втручання органів та посадових осіб місцевого самоврядування у господарську діяльність суб'єктів господарювання забороняється.

Згідно статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Якщо хтось підійде з вимогою припинити роботу та прибрати свій кіоск, а Ви до цього часу жодних офіційних вимог (документів) не отримували, то Ви маєте право:

  1. Вимагати надання Вам документів (рішень, розпоряджень, тощо) на підставі яких Ви маєте залишити територію;
  2. Вимагати час на ознайомлення із цими документами та прийняття свого рішення, як діяти, чи погоджуватись, чи оскаржувати, якщо з наданих документів випливатиме порушення Ваших прав;
  3. Оскаржувати рішення міської ради до суду, або до правоохоронних органів, в залежності від характеру допущеного правопорушення.

Також, якщо вимога про знесення кіосків носить неофіційний (усний) і наполегливий характер Ви маєте право звернутись зі скаргою до органів прокуратури з вимогою проведення перевірки дій представників міської ради та церкви, які здійснюються припинення правовідносин з порушення встановленого законом порядку шляхом безпідставного примусу.

Якщо Ви не згодні залишати територію та прибирати свої кіоски, то без відповідного рішення суду ні міська рада, ні церква не мають право Вас виганяти, або прибирати кіоски, бо це буде свавілля і перевищення влади.

Також, Ви маєте право самостійно (не чикаючи поки прийдуть) звернутись з офіційним запитом до міської ради з вимогою надати Вам рішення про будівництво дорогі на цій території та розпорядження про її звільнення для того, щоб мати можливість ознайомитись з цим рішенням з метою з’ясування як і ким вирішено питання про припинення використання території для торгівельних кіосків та розірвання правовідносин з Вами, на скільки законне таке рішення.

Відмовити Вам у наданні всіх пов’язаних з цим питанням документів міська рада не має право.

Отримавши ці документи, якщо вони містять порушення Ваших прав, Ви матимете можливість звертатись до суду про визнання таких рішень протиправними.

Так чи інакше, Ви маєте право не припиняти свою роботу, не прибирати кіоски та не звільняти територію до тих пір поки про таке припинення та звільнення не буде законного рішення. При цьому, законність рішення органу місцевого самоврядування встановлює лише суд, якщо Ви з ним не згодні та оскаржуєте до суду.

Крім того, якщо Ви добровільно не залишите території та не заберете свої кіоски, то міська рада не має права самовільно щось робити, вона повинна звернутись до суду з вимогою про розірвання з Вами правовідносин та звільнення територій у примусовому порядку за рішенням суду.

Тобто, Ви маєте право самостійно оскаржувати рішення та дії міської ради до прокуратури та до суду, або можете змусити міську раду звернутись до суду з вимогою про припинення з Вами правовідносин.

Як діяти вирішувати Вам, головне пам’ятати, що якщо Ви не погодитесь звільнити територію, то примусити Вас це зробити може тільки суд, всі інші органи не мають права на такі дії.

Можна навіть міській раді, або церкві заявити, що «ми звідси нікуди не підемо поки не буде такого рішення суду». В разі непередбачуваних свавільних дій з боку працівників міськради, чи церкви відразу викликати поліцію.

Втім, раджу Вам все-таки зібрати документи, які стосуються цього будівництва та звільнення територій з метою проведення їх аналізу на предмет законності та прийняття рішення як діяти далі щоб себе захистити, бо це стосується Ваших інтересів.

Додатково: якщо міська рада зацікавлена в цій території, то можливо є якась інша теріторія на яку можуть бути перенесені кіоски, але це вже варіантивід конкретної ситуації.

Всього Вам доброго!

 

В разі необхідності правової підтримки, або іншої допомоги, звертайтесь.

Контакти виконавця: вайбер - 0987774076, телеграм https://t.me/Inna_A_1

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram