На яку придатність до в/с можна розраховувати?

Ситуація така, у 2017 році була зроблена операція по заміні хрестовидних зв‘язок, при проходжені ВЛК поставили обмеженопридатним у військовий час.
За 5 років ситуація погіршилась, розвинувся артроз, та западає меніск блокуючи ногу, а також появились нечасті болі.
З опису лікаря УЗД - Гіаліновий хрящ: 2,2-2,4 мм.
Помірний субхондпальний склроз
По меніску: медіальний - не рівний контур, відносно чіткий, ехогенність змішана, гіпертрофований в передніх відділах, з трансхондральними оссифікаторами до 1.2 мм.
Висновок: УЗ - ознаки початкових проявів ДОА. Дегенеративно-деструктивні зміни медіального меніска

Як я розумію за ст. 61 «в», у військовий час вважатимуть придатним, але чи не буду я підпадати під підпункт «б» а то й «а» з цим діагнозом по меніску?
18.10.2023 15:57 356

Консультація виконавця

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
У сервісі: 3 роки
146 відгуків (146 +) (0 -)
Консультацій: 742

Вітаю!

ЩЕ РАЗ НАГОЛОШУЮ, ЩО Я НЕ ЛІКАР ТА СТАВИТИ ДІАГНОЗИ НЕ МАЮ ПРАВА.

СТУПІНЬ ПРИДАТНОСТІ ДО ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ ВИЗНАЧАЄ ТІЛЬКИ ВЛК. САМОСТІЙНІ МЕДИЧНІ ОБСТЕЖЕННЯ БЕРУТЬСЯ ДО УВАГИ.

За Законом "Про військовий обов'язок і військову службу" військова служба – це діяльність людей, яким стан здоров'я дозволяє виконувати всі свої обов'язки.

Тому якщо хвору людину призивають до лав ЗСУ без проведення медичного огляду або проігнорували якісь довідки про її хвороби, то потрібно оспорювати рішення ВЛК. 

хххххххх
Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затверджене наказом Міністерства оборони України від 14 серпня 2008 року № 402 
https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08
1.2. Постанови ВЛК приймаються на підставі Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби (далі - Розклад хвороб) (додаток 1), пояснень щодо застосування статей Розкладу хвороб (додаток 2) та таблиць додаткових вимог до стану здоров'я (далі - ТДВ) (додаток 3).

3.8.

Постанови ВЛК військових комісаріатів оформлюються довідкою ВЛК (додаток 4 до Положення) у двох примірниках, яка не підлягає затвердженню штатною ВЛК і дійсна протягом шести місяців з дня медичного огляду. Копія довідки видається на руки особі, яка пройшла медичний огляд.

Після закінчення медичного обстеження під час мобілізації ВЛК виносить щодо військовозобов’язаного одну із таких постанов:

"Придатний до військової служби";

"Тимчасово непридатний до військової служби (вказати дату повторного огляду)";

"Непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку";

"Обмежено придатний до військової служби".

ВАШІ ЗАХВОРЮВАННЯ В ПЕРЕЛІКУ Є, АЛЕ СТУПІНЬ ПОРУШЕННЯ ФУНКЦІЙ ВАШОГО ОРГАНІЗМУ ЗМОЖЕ ВИЗНАЧИТИ  ТІЛЬКИ ЛІКАР-ФАХІВЕЦЬ. ЮРИСТИ НЕ МАЮТЬ ПРАВА ОЦІНЮВАТИ СТУПІНЬ ВАШОЇ ПРИДАТНОСТІ ДО ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ. 

НАЯВНІ У ВАС МЕДИЧНІ ДОКУМЕНТИ ВЛК БЕРЕ ДО УВАГИ,  АЛЕ ВОНИ НЕ Є ВИЗНАЧАЛЬНИМИ ПРИ ПРИЙНЯТТІ РІШЕННЯ ПРО ВАШУ ПРИДАТНІСТЬ ДО ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ. 

ЯКЩО ВИ БУДЕТЕ НЕ ЗГІДНІ З РІШЕННЯМ ВЛК, ВИ МАЄТЕ ПРАВО НА ОСКАРЖЕННЯ. 

Оскаржувати рішення працівників військового комісаріату можна двома способами — через судові органи або адміністративним шляхом (в самому військкоматі).

ВАМ ТРЕБА ЗВЕРНУТИСЯ ДО ЛІКАРЯ ФАХІВЦЯ,  КОТРИЙ ВИВЧИТЬ ВАШ СТАН ТА ПРОАНАЛУЗУЄ ЙОГО ВІДПОВІДНІСТЬ ПОЯСНЕННЯМ (Додаток 2 Наказу # 402).

ЗВЕРТАЮ УВАГУ:

Стаття 61: постанова про придатність до військової служби в разі захворювань кісток та суглобів приймається після стаціонарного обстеження та лікування. При цьому слід враховувати схильність захворювання до рецидивів або прогресування, стійкість ремісії та особливості військової служби. При незадовільних результатах лікування або відмові від нього постанова про придатність до військової служби приймається за пунктами «а», «б» чи «в» залежно від ступеня порушень функцій на період медичного огляду.

ЩЕ РАЗ НАГОЛОШУЮ, ВИЗНАЧИТИ СТУПІНЬ ПОРУШЕННЯ ФУНКЦІЙ ВАШОГО ОРГАНІЗМУ, ЗМОЖЕ ТІЛЬКИ ЛІКАР-ФАХІВЕЦЬ ПІД ЧАС ОСОБИСТОГО ВАШОГО ОБСТЕЖЕННЯ ТА ПОРІВНЯННЯ ВАШОГО СТАНУ З ВИМОГАМИ ПОЯСНЕННЯ.

ЗРОБИТИ ЦЕ ОНЛАЙН НЕ ЗМОЖЕ НАВІТЬ ЛІКАР.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram