Несвоєчасне подання звітності в 2023р

Податкова надіслала листа з штрафом на 1020 гривень, за не своєчасне подання об`єднаної звітності за 2 квартал 2023 року. Прострочка 1 день. В цьому році ніяких порушень не було. На моє запитання чому така сума і в загалі є пільговий період під час воєнного стану коли штрафи не застосовують. Мені відповіли що 12 травня 2022 році були зміни в податковому кодексі і штрафи збільшили а пільговий період уже не діє з серпня 2022 року. Це справді так і я маю заплатити, чи ні?

15.11.2023 06:31 784

Консультація виконавця

Ігор Бутник (ПП АФ "НІКО")
Аудитор
У сервісі: 5 років
59 відгуків (59 +) (0 -)
Консультацій: 213
Топ 3 спеціалізації:
  • Бухгалтерський облік
  • Податкове право
  • Корпоративне право

     Вітаю!

    Так, дійсно, Верховною Радою України 12.05.2022 прийнято Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей податкового контролю та адміністрування податків, зборів та єдиного внеску під час дії воєнного, надзвичайного стану», (Закон № 2260), який набув чинності з 27 травня 2022 року.

    Вказаним вище Законом відновлено податкові обов’язки для платників податків, у яких є можливість, своєчасно:

- реєструвати в ЄРПН ПН/РК,

- подавати податкову звітність,

- сплачувати податки та збори.

   Відповідно, платники звільняються від відповідальності за несвоєчасне виконання таких обов’язків, граничний термін виконання яких припадає лише на період починаючи з 24 лютого 2022 року і до дня набрання чинності Законом (27 лютого 2022 року).

    Після спливу вказаних у Законі строків за невиконання платниками свого податкового обов’язку до платників відновлено застосування санкцій, визначених Податковим кодексом.

    Відповідальність за подання з порушенням встановлених строків об'єднаної звітності встановлено пунктом 119.1 статті 119 ПКУ:

"Неподання, подання з порушенням встановлених строків, подання не в повному обсязі, з недостовірними відомостями або з помилками податкової звітності про суми доходів, нарахованих (сплачених) на користь платника податків, суми утриманого з них податку, а також суми, нараховані (виплачені) фізичним особам за товари (роботи, послуги), якщо такі недостовірні відомості або помилки призвели до зменшення та/або збільшення податкових зобов’язань платника податку та/або до зміни платника податку, -

тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 1020 гривень.

Ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке саме порушення, -

тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі 2040 гривень."

    З іншого боку, Ви пишете, що "В цьому році ніяких порушень не було". Тож, рекомендую Вам у електронному кабінеті ДПС подивитись дату квитанції про прийняття об'єднаної звітності, й якщо вона не пізніше 9 серпня 2023 року включно, то оскаржувати штраф (податкове повідомлення-рішення), мотивуючи тим, що порушення не було, надаючи у якості доказу квитанцію про прийняття), а якщо пізніше - то сплачувати штраф, маючи на увазі, що за повторне порушення цього підпункту протягом року може бути вже подвійний розмір штрафу.

    З повагою, Ігор Бутник.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram