Продаж нерухомості по довіреності

Доброго дня. цікавить питання по продажі нерухомості по довіреності. Чи є така можливість. якщо так, що для цього потрібно. і який максимальний термін довіреності може бути у цьому випадку. дякую

25.11.2023 17:39 339

Консультація виконавця

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
У сервісі: 3 роки
147 відгуків (146 +) (1 -)
Консультацій: 736

Вітаю!

ВИ МАЄТЕ ПРАВО НА ПРОДАЖ НЕРУХОМОСТІ ЗА ДОВІРЕНІСТЮ.

СТРОК ДІЇ ДОВІРЕНОСТІ ВИ ВСТАНОВЛЮЄТЕ САМОСТІЙНО.

Згідно статті 244 ЦК України довіреністю є письмовий документ, що видається однією особою іншій особі для представництва перед третіми особами.

Стаття 247 ЦК України визначає, що строк довіреності встановлюється у довіреності. Якщо строк довіреності не встановлений, вона зберігає чинність до припинення її дії. Строк довіреності, виданої в порядку передоручення, не може перевищувати строку основної довіреності, на підставі якої вона видана. У тому разі, якщо у довіреності не вказана дата її вчинення вона вважається нікчемною.

Довіреність при угодах з нерухомістю – це документ, що дає право діяти представнику від імені іншої особи (Довірителя). У деяких випадках вона необхідна, якщо людина не має змоги збирати документи та довідки. Довіреність може бути складена від однієї особи або кількох. Довіритель та довірена особа повинні бути повнолітніми, перебувають у свідомості та зобов’язані бути присутніми під час підписання документа. Нотаріус не засвідчує документ, якщо згідно із законом довіритель може виконати дію лише особисто.

Що важливо перевірити перед підписанням довіреності: 

  • правильність написання прізвища, ім’я, по батькові, паспортних даних довірителя або довіреної особи;
  • дії, які дозволені довіреній особі: в яких організаціях, установах;
  • термін дії довіреності.

Не всі нотаріуси мають право посвідчувати договори купівлі-продажу нерухомості під час воєнного стану. Це дозволяється лише тим, які внесені до списку, затвердженого Наказом Міністерства юстиції України. Цей список постійно оновлюється. Ознайомитися з переліком таких нотаріусів можна на сайті Міністерства юстиції України за посиланням:

https://minjust.gov.ua/m/perelik-notariusiv-yakimi-v-umovah-voennogo-stanu-vchinyayutsya-notarialni-dii-schodo-tsinnogo-mayna

На виконання постанови Кабінету Міністрів України № 164 «Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану» наказом Міністерства юстиції України від 3 травня 2022 р. № 1760/5 затверджено перелік нотаріусів, якими в умовах воєнного стану вчиняються нотаріальні дії щодо цінного майна.

Пам’ятаємо, що договір купівлі-продажу нерухомого майна посвідчується не будь-яким нотаріусом в Україні, а лише нотаріусом за місцем знаходження нерухомості або за зареєстровим місцем проживання продавця чи покупця.

Якщо продаж нерухомості здійснюється не особисто власником, а на підставі виданої ним довіреності, то слід звернути увагу, що в травні 2023 року скасовано вимогу, за якою нотаріус повинен був отримати заяву від довірителя, щоб підтвердити дію довіреності. Тепер якщо пройшло більше 1 місяця з дня видачі довіреності (більше двох місяців, якщо її посвідчено консульською установою (дипломатичним представництвом) України або відповідно до законодавства іноземної держави), така заява від довірителя (власника нерухомості) більше не потрібна.

Це викладено в Постанові КМ № 469 від 09.05.2023:

3. У постанові Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2022 р. № 164 “Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану” (Офіційний вісник України, 2022 р., № 25, ст. 1250, № 37, ст. 1987, № 53, ст. 3084, № 99, ст. 6191; 2023 р., № 30, ст. 1661):

1) у пункті 1:

підпункти 17 і 18 виключити;

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram