Перевищіння ліміту по ФОП 2 група

Виявилось, що було перевіщення ліміту для ФОП 2 група. Перевищення відбулось ще в вересні, а дізнався зараз. Наслідки виглядають поганими. Потрібна консультація, що можна зробити і як діяти в даній ситуації. Які декларації потрібно буде подавати, які суми потрібно буде сплачувати, тому що дохід з цього обороту невеликій а податок, як я розумію потрібно сплачувати з суми обороту? Потрібні саме практичні поради, бажано вже з досвідом таких справ
02.12.2023 18:14 246

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
750 відгуків (749 +) (1 -)
Консультацій: 1900
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий вечір.

Алгоритм дій:

1. Вам потрібно подати декларацію за квартал, у якому сталося перевищення, тобто за ІІІ квартал. З суми перевищення прийдеться сплатити 15% податку.

В декларації показуєте цю суму (різниця між граничним лімітом і реальним доходом, тобто перевищення) в рядку для доходу, який оподатковується за ставкою 15% (в вашому випадку - в рядку 04).

У розділі V у рядку 9 із цієї суми ви розраховуєте ЄП за ставкою 15%. Цю суму треба сплатити після подання декларації. Наприклад, якщо перевищили граничний ліміт на 100 000 грн., то прийдеться сплатити 100000 х 0,15 = 15 000 грн.

2. Якщо ваш дохід "вкладається" в ліміти, дозволені для 3 групи (7818900 грн), то Ви переходите на 3 групу ЄП. В податкову слід подати Заяву про застосування спрощеної системи оподаткування, і в в пп. 5.2 вказуєте нову групу (третю) і ставку ЄП (або 5% без ПДВ, або 3% з ПДВ).

Якщо ліміт не вкладається навіть в третю групу, то прийдеться переходити на загальну систему. В такому разі в пп. 5.5. Заяви відзначаєте "Відмова від спрощеної системи оподаткування" ставите позначку навпроти рядка "перевищення протягом календарного року обсягу доходу".

Таку заяву слід подавати не пізніше 20-го числа місяця, що йде за календарним кварталом, у якому було перевищення. Тобто якщо перевищення було в третьому кварталі, то заяву треба було подати в жовтні. Ви вже запізнилися і з поданням заяви, але все рівно потрібно подавати. Із заявою подається і декларація за ІІІ квартал (в якому у вас відбулося перевищення доходу). 

Приховувати перевищення немає сенсу. Якщо кошти зараховувалися на ваш підприємницький рахунок, то податкова все рівно дізнається про нього. Але є велика різниця - чи добровільно зізнатися, чи чекати поки це зробить податкова. Бо податкова в разі виявлення перевищення не тільки анулює реєстрацію платника єдиного податку і переведе вас на загальну систему. Ви при цьому зможете повернутися на єдиний податок тільки після закінчення чотирьох послідовних кварталів з дати прийняття податківцями рішення про виключення вас з реєстру платників єдиного податку.

.

Якщо залишились питання, або щось незрозуміло - пишіть мені на мою пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram