Заміна комунікацій в будинку що належить ОСББ

Добрий день!
Я проживаю на 3 поверсі будинку що обслуговується ОСББ. В листопаді 2022 вперше почало "заливати" - постражлала стеля в кухні та ванній. Сусідів що на 4-му заливає так само. Сантехнік якого винаймає ОСББ не знайшов місця протікання і не проявляв бажання знайти. Є підозра що проблема в загальній трубі що проходить всі поверхи. В грудні протікання сменшилося, потім стеля висохла. Ми вирішили чекати нового опалювального сезону щоб коли почне згову підтікати - почати пошуки джерела по гарячих слідах. Три дні тому стеля знову стала мокрою.
Як я можу написати офіційний лист чи заяву на голову ОСББ щоб офіційно зареєструвати факт пошкодження внутрішньобудинкових комунікацій та ініціювати пошук джерела проблеми та іі усунення? Як це звернення можна оформити, щоб вона не змогла його ігнорувати? Які права на послуги по ремонту є у мешканців будинків з ОСББ?
Буду вдячна за консультацію
З повагою, Юлія
05.12.2023 14:23 205

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
739 відгуків (738 +) (1 -)
Консультацій: 1866
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

Алгоритм дій:

1. Зафіксувати в установленому порядку факт підтоплення вашої квартири. Для цього необхідно звернутись в компанію, яка обслуговує будинок і в вашому випадку це ОСББ. Саме представниками ОСББ повинен бути складений відповідний Акт про підтоплення . При його складанні повинні бути присутні також представники квартири з 4-го поверху, які також постраждали. Представник обслуговуючої організації (в даному випадку - сантехнік ОСББ) також повинен бути присутній та поставити свій підпис під актом.

Вказаний Акт - це практично єдиний доказ факту підтоплення. Акт повинен бути складений у повній відповідності до Наказу № 76 від 25.08.2005 року "Про затвердження Правил утримання жилих будинків та прибудинкових територій".

У відповідності до пункту 2.3.6. Правил, Заявки на несправність інженерного обладнання або конструкцій повинні розглядатися в день їх надходження. У тих випадках, коли для усунення несправностей необхідний тривалий час, потрібно письмово повідомити заявника про прийняті рішення із зазначенням строку виконання робіт. При цьому термін виконання робіт повторно не продовжується. Неусунення несправностей в установлений термін є невиконанням робіт.

При цьому складається акт такого зразку:

____________________________________________________________________________________

АКТ
                                 про залиття, аварію, що трапилась на системі
                            центрального опалення, гарячого водопостачання
                                         (або холодного водопостачання)

"___" ____________ 2023 року                                                                                  м. _______

Ми, що нижче підписалися, комісія у складі:
- головного інженера виконавця послуг _____________________________ (ПІБ, підпис)

- голови комісії, майстра технічної дільниці __________________, майстра ремонтної дільниці ___________________, слюсаря-сантехніка (слюсаря-електрика) ____________, представників організації, яка відповідно до укладеної угоди обслуговує внутрішньобудинкові системи опалення та гарячого водопостачання, представника власника будинку, будинкового комітету склали цей акт про те, що
"____" __________ 2023 року в будинку N ____ на вул. (просп., бульв.) _____________ , у кв. N ___,  трапилось залиття, аварія на системі центрального опалення (гарячого ------------------- (необхідне підкреслити) водопостачання, ________________________________________________
_________________________________________________________________
(описується, що трапилось і які наслідки (що залито, які _________________________________________________________________
обсяги робіт, які ушкодження, які речі ушкоджено))

Причиною залиття, аварії, що трапилась на системі ЦО, ГВС
----------------- (необхідне підкреслити) (або ХВП), є _____________________________________________________ _________________________________________________________________
(чітко зазначити можливі причини
_________________________________________________________________
 (наприклад,
_________________________________________________________________
, незадовільне
_________________________________________________________________
технічне обслуговування систем, передчасний вихід з ладу
_________________________________________________________________
 трубопроводів, та ін.)

Висновки і рекомендації комісії _____________________________
_________________________________________________________________
(надаються висновки про те, що необхідно зробити, хто _________________________________________________________________
заподіяв шкоду та ін.)

Члени комісії: _____________________
_____________________
(підписи)
З актом ознайомлені мешканці квартир: N ____________________
N ____________________
(підписи)

Голова ОСББ _______________ (назва ОСББ) _________________ (ПІБ та підпис Голови).
___________________________________________________________________________________
При цьому Ви, як зацікавлена особа, повинні самі роздрукувати цей Акт - щоб члени комісії потім лише підписали його.
2. Щоб комісія прийшла до вас у квартиру та склала акт, необхідно належним чином повідомити власника будинку, в вашому випадку ОСББ. Для цього треба написати заяву на ім'я Голови ОСББ.
Зразок заяви:
___________________________________________________________________________________
                                                                                                                Голові ОСББ ___________
                                                                                                                ______________________
                                                                                                        
                                                                                                                 власника кв. № ...
                                                                                                                 ______________________
                                                                                                                 тел. ...
                                                                    ЗАЯВА
       Я являюсь власником квартири № ... за адресою _______________________ . Починаючи з "___" ____________ 2023 року в ванні та кухні моєї квартирі на стелі з'явилася мокра пляма, яка постійно збільшується. Така ж сама проблема у мого сусіда зверху - ____________ (ПІБ), що є власником квартири № ___ . Так як підтікання не є наслідком затоплення сусідами з 4-го поверху, то у нас є обгрунтовані підстави вважати, що має місце несправність інженерного обладнання, яке є спільним майном співвласників нашого будинку. Внаслідок підтікання пошкоджено моє майно, нанесено матеріальні збитки, розмір яких щодня збільшується.
       У відповідності до вимог ст. 18 Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку", Об'єднання відповідно до цього Закону та статуту зобов'язане забезпечувати належний санітарний, протипожежний і технічний стан спільного майна, що належить співвласникам. 
       У відповідності до вимог п. 2.3.6. Правил утримання жилих будинків та прибудинкових територій, при залитті квартири, яке сталося внаслідок аварії в системах центрального опалення або гарячого/холодного водопостачання, необхідно скласти акт про залиття.
       Враховуючи зазначене, прошу вас сформувати комісію, в яку включити представників ОСББ, представника обслуговуючої організації (сантехніка), перевірити викладені мною факти та скласти відповідний акт.
"__" ________ 2023 р.                                   ______________________  (ПІБ)
_____________________________________________________________________________________
Сусід зверху також має написати аналогічну заяву - або з напишете заяву одразу від двох співвласників.
Спосіб подання заяви залежить від ваших особистих взаємовідносин з головою ОСББ: або роздруковуєте заяву в 2-х екземплярах, один віддаєте голові, а на іншому він (вона) ставить відмітку про отримання, або ж, в разі відмови в прийнятті заяви чи відмови в підписанні вашого екземпляра - направити заяву Укрпоштою цінним листом з описом вкладення з кур'єрською доставкою.
Але це не гарантує, що голова ОСББ відреагує на вашу заяву і створить комісію для складання акту.
Якщо ОСББ не відреагує на заяву - це в майбутньому стане підставою для звернення до суду. Відповідно до статті 1166 Цивільного кодексу України шкода, принесена власності фізичної (та юридичної) особи повинна бути відшкодованою в повному обсязі особою, яка її спричинила. Тобто Ви будете позивачем, а ОСББ - відповідачем.
Але якщо дійде справа до суду, то вам перед подачою позовної заяви прийдеться провести незалежну експертизу завданих пошкоджень. В інтернеті можна знайти сертифіковані організації, що займаються такими питаннями.
Також слід зауважити, що в разі ігнорування вашої заяви Ви маєте право самостійно створити комісію з числа співвласників будинку, і засвідчити акт підписами членів комісії. Це в подальшому також потрібно для суду.
Щодо експертизи: Справжню причину підтоплення зможе визначити тільки сертифікований спеціаліст (експерт). Він вирахує вартість відновлювального ремонту квартири. Спеціалістом встановлюється вартість ремонту та пошкоджених меблів, побутової техніки. При цьому, потрібно мати на увазі, що оціночна вартість житла/постраждалого майна може бути оскаржена на суді відповідачем (ОСББ). В цьому випадку судом призначається оцінка та експертиза (будівельно-технічна та товарознавча). 

Якщо щось незрозуміло - пишіть мені на мою пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram