Вопрос о продаже квартиры и вступлении в наследство заграницей

Необходимо продать квартиру находящуюся на Украине. Её владельцы (отец, мать и две дочери) проживают в Израиле. Мама скончалась.

Что нужно сделать чтобы продать квартиру? Все трое оставшихся владельцев согласны.

Есть свидетельство о праве на собственность. И техпаспорт на имя отца.

15.12.2023 20:53 206

Консультація виконавця

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
У сервісі: 3 роки
146 відгуків (146 +) (0 -)
Консультацій: 741

ВИ МАЄТЕ ПРАВО НА ПРОДАЖ НЕРУХОМОСТІ ЗА ДОВІРЕНІСТЮ, АЛЕ СПОЧАТКУ ВИ ПОВИННІ ЗАРЕЄСТРУВАТИ СМЕРТЬ МАМИ ТА ПРИЙНЯТИ СПАДЩИНУ ПІСЛЯ ЇЇ СМЕРТИ.

1.

Реєстрація смерті громадян України, померлих за кордоном, провадиться консулом за останнім місцем проживання померлого, за місцем настання смерті, виявлення тіла померлого або за місцем поховання.

У разі реєстрації смерті не в тому консульському окрузі, де проживав померлий, консул, який зареєстрував смерть, повідомляє про реєстрацію смерті дипломатичне представництво або консульську установу України, де померлий перебував на обліку, указавши при цьому його прізвище, ім'я, по батькові, а також номер та дату актового запису про смерть.

Реєстрація смерті провадиться за письмовою заявою родичів померлого, компетентних органів країни перебування, адміністрації медичного закладу, у якому настала смерть, та інших осіб на підставі:

  • медичного документа про смерть, виданого медичним закладом (документ, виданий медичним закладом, має бути перекладений та легалізований у встановленому порядку);
  • довідки про смерть, виданої компетентними органами держави перебування (документ має бути перекладений та легалізований у встановленому порядку).

Реєстрація смерті громадян України, які померли в дорозі на морському, річковому, повітряному судні, у потязі або іншому транспортному засобі, провадиться у найближчому дипломатичному представництві або консульській установі України при пред'явленні заявником необхідних документів.

У графі «Місце смерті» актового запису про смерть указується місцезнаходження дипломатичного представництва або консульської установи, у якій проведена реєстрація смерті.

На підставі актового запису про смерть консул видає довідку про смерть до органів соціального захисту населення для одержання допомоги на поховання.

2.

ПІСЛЯ ОТРИМАННЯ СВІДОЦТВА ПРО СМЕРТЬ, НЕОБХІДНО ЗВЕРНУТИСЯ ДО НОТАРІУСА ІЗ ЗАЯВОЮ ПРО ПРИЙНЯТТЯ СПАДЩИНИ. 

Якщо ви знаходитесь за кордоном, зверніться до місцевого консульства України, консули мають право посвідчувати довіреності, та відправте засвідчену довіреність до України поштою або перевізником.

Консул засвідчує справжність підпису на документах, зміст яких не суперечить законові і які не мають характеру угод та не містять у собі відомостей, що паплюжать честь і гідність людини.

Консул, засвідчуючи справжність підпису, не посвідчує факти, викладені в документі, а лише підтверджує, що підпис зроблений певною особою.

Для засвідчення справжності підпису на заяві про прийняття спадщини / відмову від спадщини зявник подає такі документи:

  • заповнену заяву;
  • оригінал свого закордонного паспорта (у разі його втрати подається оригінал дійсного внутрішнього паспорта);
  • фотокопію першої сторінки свого закордонного паспорта (фотокопії сторінок з відмітками у внутрішньому паспорті, якщо закордонний паспорт втрачено);
  • фотокопію свідоцтва про смерть спадкодавця;
  • фотокопію заповіту (за нявності).

Якщо у вашій місцевості нема консульства, або черги на прийом занадто великі, зверніться до місцевого нотаріуса та замовте посвідчення довіреності у нього.
Скоріш за все у цьому випадку вам знадобиться переклад та апостиль довіреності.

Перед зверненням до консульства або місцевого нотаріуса краще замовити проект (чернетку) довіреності та/або заяви на прийняття спадщини у нотаріуса в Україні.

Верховний Суд у постанові від 13.03.2023 (справа №398/1796/20) вказав, що спадкування права на нерухоме майно, яке знаходиться на території України регулюється правом України. У випадку, коли спадкодавець на час смерті проживав за межами України, і до складу спадщини входять права на нерухоме майно, яке знаходиться на території України, прийняття спадщини відбувається у спосіб звернення спадкоємця з відповідною заявою до компетентного органу, уповноваженого на вчинення нотаріальних дій, за місцем знаходження нерухомого майна, тобто, в Україні.

13 квітня 2023 року Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду в рамках справи № 607/13549/21, провадження № 61-562св23 (ЄДРСРУ № 110255544) досліджував питання щодо перебування спадкоємця за межами країни не є поважними причинами пропуску строку для подання заяви про прийняття спадщини.

Відповідно до статей 1216, 1217 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України) спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

ДЛЯ ВІДОМА:

ЦЕНТР СПАДКУВАННЯ (допоможуть отримати спадщину дистанційно):

https://spadok.com.ua/?gclid=Cj0KCQiA35urBhDCARIsAOU7Qwm63uOiv-ZheEdhp6bRPBYvOEtc0mdy1sWVMH04SKwNvzYqwaxo5OgaAqF1EALw_wcB

3.

ВИ МОЖЕТЕ ПРОДАТИ КВАРТИРУ ЗА ДОВІРЕНІСТЮ. 

СТРОК ДІЇ ДОВІРЕНОСТІ ВИ ВСТАНОВЛЮЄТЕ САМОСТІЙНО.

Згідно статті 244 ЦК України довіреністю є письмовий документ, що видається однією особою іншій особі для представництва перед третіми особами.

Стаття 247 ЦК України визначає, що строк довіреності встановлюється у довіреності. Якщо строк довіреності не встановлений, вона зберігає чинність до припинення її дії. Строк довіреності, виданої в порядку передоручення, не може перевищувати строку основної довіреності, на підставі якої вона видана. У тому разі, якщо у довіреності не вказана дата її вчинення вона вважається нікчемною.

Довіреність при угодах з нерухомістю – це документ, що дає право діяти представнику від імені іншої особи (Довірителя). У деяких випадках вона необхідна, якщо людина не має змоги збирати документи та довідки. Довіреність може бути складена від однієї особи або кількох. Довіритель та довірена особа повинні бути повнолітніми, перебувають у свідомості та зобов’язані бути присутніми під час підписання документа. Нотаріус не засвідчує документ, якщо згідно із законом довіритель може виконати дію лише особисто.

Що важливо перевірити перед підписанням довіреності: 

  • правильність написання прізвища, ім’я, по батькові, паспортних даних довірителя або довіреної особи;
  • дії, які дозволені довіреній особі: в яких організаціях, установах;
  • термін дії довіреності.

Не всі нотаріуси мають право посвідчувати договори купівлі-продажу нерухомості під час воєнного стану. Це дозволяється лише тим, які внесені до списку, затвердженого Наказом Міністерства юстиції України. Цей список постійно оновлюється. Ознайомитися з переліком таких нотаріусів можна на сайті Міністерства юстиції України за посиланням:

https://minjust.gov.ua/m/perelik-notariusiv-yakimi-v-umovah-voennogo-stanu-vchinyayutsya-notarialni-dii-schodo-tsinnogo-mayna

На виконання постанови Кабінету Міністрів України № 164 «Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану» наказом Міністерства юстиції України від 3 травня 2022 р. № 1760/5 затверджено перелік нотаріусів, якими в умовах воєнного стану вчиняються нотаріальні дії щодо цінного майна.

Пам’ятаємо, що договір купівлі-продажу нерухомого майна посвідчується не будь-яким нотаріусом в Україні, а лише нотаріусом за місцем знаходження нерухомості або за зареєстровим місцем проживання продавця чи покупця.

Якщо продаж нерухомості здійснюється не особисто власником, а на підставі виданої ним довіреності, то слід звернути увагу, що в травні 2023 року скасовано вимогу, за якою нотаріус повинен був отримати заяву від довірителя, щоб підтвердити дію довіреності. Тепер якщо пройшло більше 1 місяця з дня видачі довіреності (більше двох місяців, якщо її посвідчено консульською установою (дипломатичним представництвом) України або відповідно до законодавства іноземної держави), така заява від довірителя (власника нерухомості) більше не потрібна.

Це викладено в Постанові КМ № 469 від 09.05.2023:

3. У постанові Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2022 р. № 164 “Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану” (Офіційний вісник України, 2022 р., № 25, ст. 1250, № 37, ст. 1987, № 53, ст. 3084, № 99, ст. 6191; 2023 р., № 30, ст. 1661):

1) у пункті 1:

підпункти 17 і 18 виключити;

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram