Пенсіонерці відмовили в наданні житлової субсидії через те, що прописан син, який не проживає

Вітаю. Вдруге відмовили пенсіонерці в житлової субсидії, бо до декларації не внесено дітей сина, який прописаний, але не проживає. Є довідка з місця роботи в іншому місті, а також довідка переселенця іншого міста. Чи вправі вимагати ІПН дітей сина та його дружини. У дітей ніколи не було ІПН. При відмові посилаються на п24 Постанови №848. "Наполегливо радимо отримати на дітей ідентифікаційні коди для успішної верифікації в момент розрахунку субсидії.". Звертаємо увагу, що для підтвердження факту непроживання з Вами сина та його родини, необхідно надати довідки внутрішньо переміщених осіб на всіх членів сім`ї або Акт про фактично непроживаючих осіб згідно з Наказом 190 (вимога п.9 Постанови №848 та Постанови Кабінету Міністрів України від 16.09.2022 №1041 «Деякі питання надання житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу Пенсійним фондом України»). Після того як було надано Акт 190, відмовили вдруге. В особистому кабінеті ПФУ з`явився статус помилковий з обгрунтуванням: Статус зверення "помилковий" проставлено, тому що заявник не надав інформацію про членів сім`ї родини сина. Лист про відмову заявнику відправлено-є в завантажених документах.
16.10.2023 19:22 285

Консультація виконавця

Андрій Топчій
Юрист
У сервісі: 8 місяців
39 відгуків (37 +) (2 -)
Консультацій: 172
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Спадкове право
  • Військове право

Добрий день!

Правила надання субсидій на оплату житлово-комунальних послуг встановлені  Постановою КМУ № 848 від 21 жовтня 1995 р.  «Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива».

Відповідно до п. 9 вказаної Постанови, якщо рішення про призначення (відновлення) житлової субсидії приймається на підставі акта обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства/фактичного місця проживання особи, такий акт складається посадовою особою виконавчого органу за зверненням громадянина та передається уповноваженому органу.

У даному випадку, як вбачається, акт був складений і на сьогодні єдиною підставою для відмови є ненадання інформації про ІПН дружини сина та його дітей.

Відповідно до п. 46 Постанови, Заява і декларація вважаються такими, що не подані, у разі, коли:

не внесені у повному обсязі відомості про членів домогосподарства (прізвище, ім’я та по батькові, сімейний стан, число, місяць і рік народження, серія (за наявності) та номер паспорта чи іншого документа, що посвідчує особу, реєстраційний номер облікової картки платника податків (крім осіб, які через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають відмітку в паспорті);

не внесені у повному обсязі відомості про членів сім’ї осіб із складу домогосподарства, доходи яких враховуються під час призначення субсидії (прізвище, ім’я та по батькові, сімейний зв’язок з особою із складу домогосподарства, число, місяць і рік народження, серія (за наявності) та номер паспорта чи іншого документа, що посвідчує особу, реєстраційний номер облікової картки платника податків (крім осіб, які через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають відмітку в паспорті);

не зазначені відомості про адресу домогосподарства та номери особових рахунків.

Відповідно, Ви маєте право не заявляти про ІПН дружини сина та його дітей лише у тому разі, якщо вони відмовились від них офіційно на законних підставах. Тому у даному випадку, відмова є законною та обґрунтованою. Вам необхідно, щоб Ваші родичі або отримали вказаний ІПН або відмовились від нього з отриманням відповідної відмітки в паспорті.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram