Офолрмлення документів на отримання відстрочки від мобілізації

Потрібно список і процедуцра офолрмлення документів на отримання відстрочки від мобілізації у зв`язку з інвалідністью члена сім`ї.
20.12.2023 15:40 1013

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
751 відгук (750 +) (1 -)
Консультацій: 1904
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий вечір.

Надаю відповідь на підставі отриманої від вас додаткової інформації:

Перелік осіб, які не підлягають мобілізації, наведений в статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

У відповідності до абзацу 11 вищезгаданої статті, не підлягають мобілізації військовозобов’язані які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати.

У відповідності до абзацу 10 вищезгаданої статті, не підлягають мобілізації військовозобов’язані зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду.

Таким чином, у вас є два шляхи щоб син отримав відстрочку: або абзац 10, або абзац 11 статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". Розглянемо їх по черзі:

1.

Для застосування абзацу 11 необхідно довести, що у вас окрім сина немає інших осіб, зобов'язаних по закону вас утримувати.
Що це за особи:
а) ваш чоловік;
б) ваші інші повнолітні працездатні діти;
в) ваші батьки.

Начебто для застосування абзацу 11 всі умови виконуються, але ж вам тепер необхідно по кожному пункту довести, що а) - чоловіка немає; б) - у вас єдиний син; в) батьки, якщо і є, то вони пенсіонери, тобто непрацездатні, отже не можуть і не зобов'язані утримувати вас.

Якими документами можна це довести: 
- пункт "а" - свідоцтво про смерть;
- пункт "в" - пенсійні свідоцтва батьків вашого батька, або свідоцтва про смерть;

Залишилося найважче: довести, що у вас єдиний син. Найважче, тому що зараз не існує визначеного законодавством алгоритму дій щоб встановити, що у особи є тільки один працездатний син.

Для початку - подаєте запит в РАГС з проханням надати витяг з реєстру про наявність чи відсутність дітей. РАГС відповість відмовою, тому що надання такого витягу не передбачено діючим законодавством. Але цей запит все рівно потрібно подати, щоб отримати письмову відмову, яку потім надати в ТЦК з іншими доказами.

Також можна отримати повний витяг з реєстру актів цивільного стану про фізичну особу. 

Але жодний з таких документів в повній мірі також не підтверджує факт відсутності інших осіб в родині, які мають обов'язок утримувати вас як особу з інвалідністю.

При цьому ТЦК інколи приймають "повний витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про народження" як доказ, а інколи не приймають.

Наступний крок - йдете до нотаріуса, пишете там заяву. В заяві стверджуєте, що окрім сина у вас немає інших повнолітніх працездатних дітей. Нотаріус засвідчує таку заяву. Це називається "афідевіт". Афідевіт – це документ, в якому під присягою особа висловлює певні факти, які вносяться на спеціальний нотаріальний бланк встановленого зразка.

В принципі, станом на сьогоднішній день для переважної більшості ТЦК таких документів достатньо, щоб довести, що у вас окрім сина немає інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону вас утримувати.

2.

Для застосування абзацу 10 необхідно надати докази, що син зайнятий постійним доглядом за вами.

Докази здійснення постійного догляду: або 1) видача органами опіки довідки про отримання щомісячної компенсації від держави, або ж 2) видача органом місцевого самоврядування Акту про факт здійснення постійного догляду. Варіант з довідкою про отримання компенсації можливий за умови, що дохід сім'ї не перевищує 2684 грн. в місяць на одну особу. Тобто майже нереальний варіант. Отже, залишається варіант 2): отримання "акту про факт здійснення постійного догляду". для отримання такого Акту зовсім неважливо - який розмір доходів у вас та у вашої сім'ї, адже після видачі Акту держава не виплачує сину компенсацію за здійснення постійного догляду. 

Як отримати акт:  потрібно звернутись з заявою про видачу "акту про факт здійснення постійного догляду" до органу місцевого самоврядування за місцем проживання. Орган місцевого самоврядування - зазвичай це виконком сільської/міської ради. Заяву подаєте або Ви, або ваш син. До заяви прикріплюєте копії ваших паспортів, копію висновку ЛКК (або висновку МСЕК), в якому зазначено про необхідність здійснення постійного стороннього догляду.

Якщо немає такого висновку, то його необхідно отримати.

Виконком створює робочу групу (комісію), яка виходить на місце вашого проживанння та здійснює огляд житлових умов. Так як ви - мати з сином, то вважаю що проблем не повинно виникнути. Головна умова - щоб під час огляду комісією син був також вдома. Потім на протязі 5-ти робочих днів з моменту реєстрації вашої заяви, виконком повинен видати "Акт про факт здійснення постійного догляду". Саме цей Акт і є тим документом, що підтверджує право на відстрочку вашого сина.

3. Враховуючи, що в будь-якому питанні завжди можуть виникнути непередбачувані проблеми, раджу вам діяти одночасно в обох напрямках, тобто готувати всі необхідні для відстрочки документи і на підставі абзацу 10, і на підставі абзацу 11.

.

Якщо залишились питання, або щось незрозуміло - пишіть на пошту.

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram