Відсрочка від мобілізація через навчання/догляд

Цікавить варіанти відсрочки від мобілізації в наступних ситуаціях:
1) Я не закінчив магістратуру (вигнали через рік навчання), але є академічна довідка. Якщо я поступлю на іншу магістратуру, чи отримаю я відсрочку на повний термін навчання?
2) В мого двоюродного дядька є догляд за своєю бабусею (96 років) - мені прабабуся; а також він доглядає за повнолітньою дитиною-інвалідом. Якщо він відмовиться від догляду за бабусею, то чи залишиться в нього відсрочка по догляду за дитиною? Цікавить цей нюанс при умові, що в нього є жінка і в теорії вона могла би доглядати.

22.12.2023 14:46 401

Консультація виконавця

Богдан Пересада
Адвокат Київ
У сервісі: 2 роки
299 відгуків (298 +) (1 -)
Консультацій: 994
Топ 3 спеціалізації:
  • Військове право
  • Кредити банків
  • Цивільне право

Доброго вечора.

 

  1. Відповідно до статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» призову під час мобілізації не підлягають у тому числі:

«здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти».

Таким чином, студенти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти, не підлягають призову по мобілізації.

Отже, якщо Ви будете здобувати вищу освіту, за денною або дуальною формами, в тому числі навчаючись на магістратурі – Ви не підлягатимете мобілізації.

Вказана норма Закону не містить винятків щодо навчання на першій чи другій магістратурі, бюджеті чи контракті, першій чи другій освіті, тощо.

Відповідно, Ви матимете право на звільнення від мобілізації не дивлячись на те що це буде ваша друга магістратура.

Факту навчання на магістратурі (за денною або дуальною формами) наразі достатньо для звільнення від мобілізації.

 

  1. По догляду за дитиною є такі можливі підстави для відстрочки:

жінки та чоловіки, на утриманні яких перебуває повнолітня дитина, яка є особою з інвалідністю I чи II групи;

Варто звернути увагу, що сам лише факт наявності дорослої дитини з інвалідністю не дає права на відстрочку. Необхідно підтвердити, що батько утримує таку дитину. Документами, які це підтверджують, наприклад, можуть бути довідка про сумісне проживання, довідка про відсутність доходів у дитини, акт за участі представників органу місцевого самоврядування тощо. А також свідоцтво про народження дитини (де батько дитини вписаний її батьком) та документи на підтвердження інвалідності дитини.

Якщо повнолітня дитина має 3 групу інвалідності, скористатись цим пунктом неможливо.

 

У контексті догляду за бабусею. Зверніть увагу, право на відстрочку, при здійсненні постійного догляду за особою, яка не має інвалідності та не є членом сім’ї першого ступеня спорідненості (дитина, батьки), можливо виключно у випадку якщо про потребу у догляді є довідка МСЕК чи ЛКК та у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд.

 

Буду вдячний за залишений відгук.

Бажаю Вам всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram