Догляд за дідусем ІІ групи інвалідності

Вітаю!
Мій рідний дідусь має отримати ІІ групу інвалідності після інсульту.
Мій батько (відповідно його син) працездатний та військовозобов`язаний.
Який чином я можу отримати відстрочку або звільнення від мобілізації для догляду за ним та/або право на виїзд за кордон?

23.12.2023 11:30 373

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
747 відгуків (746 +) (1 -)
Консультацій: 1890
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

Перелік осіб, які не підлягають мобілізації, наведений в статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

У відповідності до абзацу 11 вищезгаданої статті, не підлягають мобілізації військовозобов’язані які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати.

У відповідності до абзацу 10 вищезгаданої статті, не підлягають мобілізації військовозобов’язані зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду.

Таким чином, у вашого батька є два шляхи для отримання відстрочки: або абзац 10, або абзац 11 статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

  1. Для застосування абзацу 11 необхідно довести, що у дідуся немає окрім вашого батька інших осіб, зобов'язаних по закону його утримувати.
    Що це за особи:
    а) дружина дідуся;
    б) повнолітні діти дідуся.

Отже, вашому батьку необхідно по кожному пункту довести, що:
а) - дружина дідуся є пенсіонеркою, тобто непрацездатна, тому не може здійснювати утримання. Відповідно до статті 1 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» непрацездатні громадяни - особи, які досягли встановленого цим Законом віку, що дає право на призначення пенсії за віком, у тому числі на пільгових умовах, та дострокової пенсії, або особи з інвалідністю, у тому числі діти з інвалідністю, а також особи, які мають право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника відповідно до закону;
б) - ваш батько - єдиний син у дідуся. Це буде найважче, тому що зараз не існує визначеного законодавством алгоритму дій щоб встановити, що у особи є тільки один працездатний син.

Якими документами можна це довести: 
- пункт "а" - свідоцтво про розірвання шлюбу або свідоцтво про смерть або пенсійне посвідчення;
- пункт "в" - дідусь подає запит в РАГС з проханням надати витяг з реєстру про наявність чи відсутність дітей. РАГС відповість відмовою, тому що надання такого витягу не передбачено діючим законодавством. Але цей запит все рівно потрібно подати, щоб отримати письмову відмову, яку потім надати в ТЦК з іншими доказами.

Наступний крок - дідусь йде до нотаріуса, пише там заяву. В заяві стверджує, що окрім вашого батька у нього немає інших повнолітніх працездатних дітей. Нотаріус засвідчує таку заяву. Це називається "афідевіт". Афідевіт – це документ, в якому під присягою особа висловлює певні факти, які вносяться на спеціальний нотаріальний бланк встановленого зразка.

В принципі, станом на сьогоднішній день для переважної більшості ТЦК таких документів достатньо, щоб довести, що окрім вашого батька у дідуся немає інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону його утримувати.

  1. Для застосування абзацу 10 необхідно надати докази, що ваш батько зайнятий постійним доглядом за дідусем.

Докази здійснення постійного догляду: або 1) видача органами опіки довідки про отримання щомісячної компенсації від держави, або ж 2) видача органом місцевого самоврядування Акту про факт здійснення постійного догляду. Варіант з довідкою про отримання компенсації можливий за умови, що дохід сім'ї не перевищує 2684 грн. в місяць на одну особу. Тобто майже нереальний варіант. Отже, залишається варіант 2): отримання "акту про факт здійснення постійного догляду". для отримання такого Акту зовсім неважливо - який розмір доходів у вашої сім'ї, адже після видачі Акту держава не виплачує вам компенсацію за здійснення постійного догляду. Отже, звільнятися з роботи непотрібно.

Як його отримати:  дідусю потрібно звернутись з заявою про видачу "акту про факт здійснення постійного догляду" до органу місцевого самоврядування за місцем проживання. Орган місцевого самоврядування - зазвичай це виконком сільської/міської ради. В заяві зазначити, що тільки його син (ваш батько) може здійснювати постійний догляд. До заяви прикріпити копії паспортів, копію висновку "про наявність порушень функцій організму через які невиліковно хворі особи не можуть самостійно пересуватися  і самообслуговуватися і потребують соціальної послуги з догляду на непрофесійній основі". Що це за висновок: дідусю необхідно отримати висновок ЛКК (лікарсько-консультативної комісії), де буде зазначено, що він потребує постійного стороннього догляду. Для цього дідусю спочатку необхідно звернутися до свого сімейного лікаря, який за наявності обгрунтованих підстав зробить подання (направлення) дідуся на ЛКК.

Якщо всі документи зібрані, подається заява до виконкому сільради/міськради. Виконком створює робочу групу (комісію), яка виходить на місце проживанння та здійснює огляд житлових умов. Головна умова - щоб під час візиту комісії на місці був не тільки дідусь, а ще  й ваш батько. Потім на протязі 5-ти робочих днів з моменту реєстрації заяви, виконком повинен видати "Акт про факт здійснення постійного догляду". Саме цей Акт і є тим документом, що підтверджує право на відстрочку вашого батька.

  1. Враховуючи, що в будь-якому питанні завжди можуть виникнути непередбачувані проблеми, а раджу діяти одночасно в обох напрямках, тобто готувати всі необхідні для відстрочки документи і на підставі абзацу 10, і на підставі абзацу 11

.

Якщо залишились питання, або щось незрозуміло - пишіть мені на мою пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram