Приниження, погроза

Якщо цивільна людина (односелець) принизила і погрожувала військовослужбовцю і його дружині(є скріншот переписки в загальному чаті). Який є законний метод впливу?

24.12.2023 21:33 289

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
726 відгуків (725 +) (1 -)
Консультацій: 1902
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий вечір.

Такі дії односельця по відношенню до військовослужбовця та його дружини кваліфікуються за ст. 435-1 Кримінального кодесу, згідно до якої, образа честі і гідності, погроза вбивством, насильством або знищенням чи пошкодженням майна військовослужбовцю, який здійснює заходи із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації, його близьким родичам чи членам сім’ї - карається обмеженням волі на строк від трьох до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк.

А отже, військовослужбовець має всі підстави звернутися з відповідною заявою  про  злочин до СБУ.

Згідно до ст. 216 Кримінального процесуального кодексу, слідчі органи безпеки здійснюють досудове розслідування кримінальних правопорушень, передбачених, зокрема ст. 435-1 КК.

Отжє, це кримінальне правопорушення післідне слідчим СБУ, а тому військовий має подати заяву  саме в СБУ ( не в поліцію, і не прокуратуру).

Протягом 24 годин (ст.214 КПК), слідчі СБУ мають внести відомості до ЄРДР (до Єдиного реєстру досудових розслідувань) та почати досудове розлідування,  та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати військовому (заявнику) витяг.  До заяви маєте надати всі наявні докази, а вже з початку досудового розслідування залучати також свідків для дачі показать. Відомості з загального чату слідчі СБУ будуть вже оформлювати в ході досудового розідування.  В Вашому випадку бажано мати ще свідків, які готові давати показання.

В ході кримінального провадження можливо  також заявити ще цивільний позов (ст. 128 КПК) про стягнення моральної шкоди (наприклад),  якщо потерпіли  на фоні стресу мали певні розлади здоров'я (гіпертонічний криз, нервовий зрив, розлади сну тощо), що звісно має бути підтверджено медичною документацією лікарів ( стаціонарні виписки з лікарні).

У разі виникнення додаткових питань або уточнень, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
  • Дмитро
    Дмитро
    4 місяці
    Консультацiя № 51920
    Приниження, погроза

    Дякую Вам пані Марина за ту роботу, якою Ви займаєтесь. Робите благородну справу допомагаючи людям вирішувати проблеми законним методом. В час коли здається, що ніякого цивілізованого методу впливу немає на хамство, зухвальство і беззаконня яке може відбуватися в житті, коли людині здається що закон їх не захистить і треба приймати незаконні рішення, Ви знаходите правильне і виважене рішення, направляючи людей у відповідне русло і попереджаючи цим купу дурниць, які можна б було зробити і мати ще більше клопоту. Знання це наше все. Дякую за Ваш розум і знання своєї справи.

    Побачити вiдповiдь на вiдгук
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram