Воєнний етикет. Цивільні і носіння форми одягу, яка нагадує військову форму ЗСУ (піксель, мультикам, олива, псевдо шеврони й нашивки, спец.крій).

Воєнний етикет. Цивільні і носіння форми одягу, яка нагадує військову форму ЗСУ (піксель, мультикам, олива, псевдо шеврони й нашивки, спец.крій).

Добрий день. Підкажіть, будь ласка, під час дії воєнного стану чи дозволяє законодавства України цивільним носити одяг, який нагадує військову форму ЗСУ?

Користувач мережі (він же блогер): не має прямого відношення до військових; не є зареєстрованими волонтером, який задіяний у програмі евакуації із зони бойових дій; військовим капеланом;  воєнкором; і тому подібне — наповнює свій контент фото та відео у формі одягу, яка нагадує військову форму ЗСУ (та й фактично є такою, враховуючи, тканину, специфіку крою, фасону та кольорової гами).

Чи порушує дана особа законодавство України?

В реалі, описана вище особа, є замовником на пошиття одягу і амуніції для військових та продавцем даних речей. Чи доречно в такому випадку використовувати форму військових, як засіб розвитку й просування власного контенту в соціальних мережах? Не з ціллю реклами магазину/товару, а з ціллю збільшення аудиторії (саме така ціль проглядається у наповненні блогу).

Можливо, дану ситуацію я описала трішки сумбурно й не досить лаконічно, перепрошую. Та зустрічаю багато блогерів, які спекулюють образом військового заради лайків, фоловерів, коментарів та виведення своєї сторінки в рекомендації... На мій погляд, це є неприйнятним (суб`єктивна думка).

29.01.2023 11:02 3221

Консультація виконавця

Ілля Хромець
Юрист
У сервісі: 4 роки
31 відгук (30 +) (1 -)
Консультацій: 107

Доброго дня. 

Законодавство України забороняє цивільним носити військову форму, як у мирний, так і у воєнний час.

Ще в 2019 році КУпАП був доповнений статтею 186-8 "Незаконне носіння військової форми одягу із знаками розрізнення військовослужбовців"

Носіння військової форми одягу із знаками розрізнення військовослужбовців Збройних Сил України або інших військових формувань, утворених відповідно до законів України, особами, які не мають на це права, -

тягне за собою попередження або накладення штрафу від ста п’ятдесяти до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян із конфіскацією відповідної форми одягу із знаками розрізнення військовослужбовців Збройних Сил України або інших військових формувань, утворених відповідно до законів України.

На сьогодні навіть є судова практика притягнення до відповідальності цивільних за вказаною статтею.

Але! В більшості притягнення відбувається з причин відсутності у порушника захисника і за умов, що сам порушник погоджується з тим, що він вдягнув форму, як військову, демонструючи свою причетність до ЗСУ.

В іншому випадку правопорушення довести доволі складно, оскільки в законодавстві немає чіткого визначення щодо характеристик форми, а також немає відповідальності за форму, або одяг схожий на військовий. 

Отже, відповідальность за носіння одягу схожого на одяг ЗСУ на сьогодні немає.

Верховна Рада має законопроекти для удосконалення недоліків щодо форми, проте на сьогодні це тільки проекти.

Ситуація така, що звернутись із заявою до Нацполіції про порушення закону можна, а от чи притягне суд до відповідальності залежить вже від низки фактів та обставин справи.

Якщо вдасться довести, що цивільна особа яка незаконно носить військову форму демонструє її як власну причетність до ЗСУ, то суд притягне до відповідальності, якщо не вистачить доказів, то не притягне.

Те, що хтось "заробляє на війні" це дійсно неприємно, тому Ви маєме самі вирішити чи діяти зараз і звертатись в Нацполіцію із заявою, розуміючи складність питання, чи чекати відповідних змін в законі.

Щодо описаної Вами ситуації, то якщо блогер не є військовим, або резерв, запас, чи інша причетність до ЗСУ, то він не має права носити військову форму. Тому, Ви можете звернутись із заявою в поліцію, але маючи на увазі вищезазначену інформацію.

Ще залишаю Вам посилання на корисну інформацію з теми

https://osvitoria.media/experience/voyennyj-etyket-chomu-tsyvilni-ne-mozhut-nosyty-vijskovu-formu-chy-yiyi-elementy/

https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/39469

https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/39574

https://www.pravda.com.ua/columns/2022/05/9/7345081/

За потреби, чи питання звертайтесь. 

Контакти виконавця:вайбер 098-777-4076; телеграм @Inna_A_1

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram