Потрібно швидко та безпечно позбутися майна в Україні перебуваючи за кордоном

Чоловік з дружиною перебувають в Польщі вже близько 2 років (виїхали за кілька тижнів до війни). На чоловікові записана наступна власність: квартира, гараж, земельна ділянка, автомобіль.

Сімʼя вирішила продати все майно в Україні. В Україні перебувають родичі, які допоможуть з продажем. Але є ризик, що можуть не встигнути, якщо раптом введуть обмеження проти чоловіків, які перебувають за кордоном (про це говорять у новинах).

1) Запитання щодо автомобіля:
— 1.1) Чи можна оформити продаж автомобіля онлайн через новий сервіс в Дія перебуваючи за кордоном?
— 1.2) Чи потрібно оформляти доручення на людину, яка буде переганяти автомобіль з Польщі в Україну?

2) Запитання щодо нерухомого майна:
— 2.1) Чи є сенс переоформити спочатку переоформити майно на дружину, а вже потім продавати від її імені?
— — 2.1.1) Чи доведеться при цьому сплачувати податок в Україні? А в Польщі?
— — 2.1.2) Якщо дружина після цього продасть майно, чи доведеться їй сплачувати податок в Україні? А в Польщі? (наскільки відомо, в Польщі треба платити податок, якщо нерухоме майно було у власності менше 5 років)
— 2.2) Як виглядає процес, і що потрібно для того, щоб продати нерухоме майно в Україні перебуваючи за кордоном?
— 2.3) Чи потрібно мати окрему довіреність на квартиру/гараж/землю? Чи можна мати одну на все?

3) Загальні запитання:
— 3.1) Яка оформити довіреність перебуваючи за кордоном, щоб нею можна було скористатися в Україні? Варіант з Консульством відпадає, бо туди нереально записатися в чергу. Якщо можна зробити це через польського нотаріуса, то дайте будь-ласка шаблони довіреностей.
— — 3.1.1) Що саме вказувати у довіреності? Наприклад, на початку вказується місто та дата. Писати місто в Польщі? Далі вказується місце проживання. Вказувати місце проживання в Україні, чи в Польщі?
— 3.2) Чи потрібіна нотаріально завірена згода дружини на продаж майна? Якщо так, то як її зробити?
— 3.3) Які є способи вивезення коштів з Українти? Звісно в документах потрібно вказувати повну вартість продажу, щоб ці кошти легалізувати за кордоном. Але як виглядає весь процес? В крайньому випадку, є можливість возити по $10тис. через кордон. Метою використання коштів, є погашення іпотечного кредиту в Польщі.

25.12.2023 15:24 346

Консультація виконавця

Галина Токмач
Юрист Мирноград
У сервісі: 4 роки
133 відгука (133 +) (0 -)
Консультацій: 459
Топ 3 спеціалізації:
  • Трудове право
  • Військове право
  • Цивільне право

Вітаю!

Сімʼя вирішила продати все майно в Україні. В Україні перебувають родичі, які допоможуть з продажем. Але є ризик, що можуть не встигнути, якщо раптом введуть обмеження проти чоловіків, які перебувають за кордоном (про це говорять у новинах). - Ви можете звернутися в закордонну дипломатичну установу та оформити генеральну довіреність на продаж всього перерахованого Вами майна (квартира, гараж, земельна ділянка, автомобіль) з правом представництва ваших інтересів в усіх державних інстанціях, підписання та отримання документів, необхідних для здійснення продажу. Записатися на візит до консульства України можна за посиланням - https://online.mfa.gov.ua/application

1) Запитання щодо автомобіля:
— 1.1) Чи можна оформити продаж автомобіля онлайн через новий сервіс в Дія перебуваючи за кордоном? - так, дана послуга вже доступна (https://diia.gov.ua/news/zminyuyemo-pidhid-do-kupi...):

— 1.2) Чи потрібно оформляти доручення на людину, яка буде переганяти автомобіль з Польщі в Україну? - потрібно для польских прикордонників (для українських буде достатньо свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу, так як згідно українського законодавства воно підтверджує право тимчасового користування автомобілем). Тому її оформлюєте в польського нотаріуса.

2) Запитання щодо нерухомого майна:
— 2.1) Чи є сенс переоформити спочатку переоформити майно на дружину, а вже потім продавати від її імені? - немає, це зайва трата ваших коштів і часу.

— — 2.1.1) Чи доведеться при цьому сплачувати податок в Україні? А в Польщі? - лише в Україні. 

Порядок оподаткування податком на доходи фізичних осіб операцій з продажу або обміну фізичними особами об’єктів рухомого майна визначений ст. 173 Податкового кодексу України.

Платниками податку на доходи фізичних осіб є, зокрема, фізичні особи – резиденти, які отримують доходи з джерела їх походження в Україні (п.п. 162.1.1 п. 162.1 ст. 162 ПКУ).

Відповідно до абзацу першого п. 173.1 ст. 173 ПКУ дохід платника податку від продажу (обміну) об’єкта рухомого майна протягом звітного податкового року оподатковується податком на доходи фізичних осіб за ставкою, визначеною в п. 167.2 ст. 167 ПКУ, а саме 5 відсотків.

Також зазначений дохід є об'єктом оподаткування військовим збором (пп. 1.2 п. 16 1 підрозділу 10 розділу XX ПКУ). Ставка військового збору становить 1,5 відс. об'єкта оподаткування, визначеного пп. 1.2 п. 16 1 підрозділу 10 розділу XX ПКУ (пп. 1.3 п. 16 1 підрозділу 10 розділу XX ПКУ).

Під продажем розуміється будь-який перехід права власності на об'єкти рухомого майна, крім їх успадкування та дарування.

Згідно з п. 173.2 ст. 173 ПКУ, як виняток із положень п. 173.1 ст. 173 ПКУ, дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року одного з об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, не підлягає оподаткуванню.

Дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року другого об’єкта рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, підлягає оподаткуванню за ставкою 5 відсотків, визначеною п. 167.2 ст. 167 ПКУ.

Дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року третього та наступних об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда або іншого транспортного засобу підлягає оподаткуванню за ставкою, визначеною п. 167.1 ст. 167 ПКУ, а саме 18 відсотків.

Дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року третього та наступних об'єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда або іншого транспортного засобу, може бути зменшений на вартість такого об'єкта рухомого майна, що була задекларована особою як об'єкт декларування у порядку одноразового (спеціального) добровільного декларування), відповідно до підрозділу 9 4 розділу XX ПКУ.

Дохід, отриманий фізичною особою від продажу протягом звітного (податкового) року першого та другого вантажного автомобіля, оподатковується податком на доходи фізичних осіб за ставкою 5 відсотків та військовим збором за ставкою 1,5 відсотки.

Дохід від операцій з продажу (обміну) об'єктів рухомого майна, що здійснюються фізичними особами - нерезидентами, оподатковується в порядку, встановленому для резидентів, за ставкою, визначеною у пункті 167.1 статті 167 цього Кодексу, а саме 18 відсотків.

За загальним правилом продаж нерухомості оподатковується:

-  податком на доходи фізичних осіб – 5%;

-  військовим збором 1,5%.

Слід зазначити, що для нерезидентів розмір податку на доходи фізичних осіб при продажу нерухомості становить 18%.

У разі нотаріального посвідчення договорів купівлі-продажу майна резидентами та нерезидентами, фізична особа сплачує (перераховує) податки за місцем нотаріального посвідчення таких договорів (пп. «б» пп. 168.4.5 п. 168.4 ст. 168 ПКУ).

 Пунктом 172.1 статті 172 ПКУ визначено дві умови, при одночасному дотриманні яких, дохід від продажу нерухомого майна не оподатковується:

-  якщо нерухомість перебувала у власності продавця більше трьох років;

-  якщо це перший продаж нерухомості протягом календарного року.

Поряд з цим, умова щодо перебування такого майна у власності платника податку понад три роки не розповсюджується на майно, отримане таким платником у спадщину.

— 2.1.2) Якщо дружина після цього продасть майно, чи доведеться їй сплачувати податок в Україні? А в Польщі? (наскільки відомо, в Польщі треба платити податок, якщо нерухоме майно було у власності менше 5 років) - я вже зазначила, що переоформлювати майно на дружину немає сенсу.

— 2.2) Як виглядає процес, і що потрібно для того, щоб продати нерухоме майно в Україні перебуваючи за кордоном? - оформлюєте генеральну довіреність на вашого родича, передаєте йому правовстановлюючі документи і він займається продажем вашого майна. Вся процедура проходить у нотаріуса.

ПОРЯДОК вчинення нотаріальних дій нотаріусами України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0282-12#Text):

Глава 2. Посвідчення правочинів про відчуження та заставу майна 

................

— 2.3) Чи потрібно мати окрему довіреність на квартиру/гараж/землю? Чи можна мати одну на все? - можна мати одну на все, так звану генеральну довіреність.

3) Загальні запитання:
— 3.1) Яка оформити довіреність перебуваючи за кордоном, щоб нею можна було скористатися в Україні? Варіант з Консульством відпадає, бо туди нереально записатися в чергу. Якщо можна зробити це через польського нотаріуса, то дайте будь-ласка шаблони довіреностей. - для відчуження майна підходить лише консульська довіреність, посвідчена польським нотаріусом - ні.

— — 3.1.1) Що саме вказувати у довіреності? Наприклад, на початку вказується місто та дата. Писати місто в Польщі? Далі вказується місце проживання. Вказувати місце проживання в Україні, чи в Польщі? - у консульській установі мають бути зразки довіреностей.

У довіреності мають бути чітко визначені юридичні дії, які належить вчинити представнику. Дії, які належить вчинити представнику, мають бути правомірними, конкретними та здійсненними.

У тексті довіреності мають бути зазначені місце і дата її складання (підписання), прізвища, імена, по батькові (повне найменування для юридичної особи), місце проживання (місцезнаходження - для юридичної особи) представника і особи, яку представляють, а в необхідних випадках і посади, які вони займають. У довіреностях, що видаються на вчинення правочинів щодо розпорядження майном, також зазначається реєстраційний номер облікової картки платника податків довірителя (податковий номер). 

3.2) Чи потрібіна нотаріально завірена згода дружини на продаж майна? Якщо так, то як її зробити? - якщо майно не є вашою особистою приватною власністю, а належить обом/подружжю на праві спільної сумісної власності, то потрібна письмова, нотаріально посвідчена згода дружини або взагалі можна оформити одну генеральну довіреність від імені кількох осіб (вашого та вашої дружини). Тобто, все оформлюється в консульскій установі.

— 3.3) Які є способи вивезення коштів з Українти? Звісно в документах потрібно вказувати повну вартість продажу, щоб ці кошти легалізувати за кордоном. Але як виглядає весь процес? В крайньому випадку, є можливість возити по $10тис. через кордон. Метою використання коштів, є погашення іпотечного кредиту в Польщі. - якщо мова йде про кошти від продажу майна, то розрахунки будуть проводитися в безготівковій формі і всі кошти надійдуть на ваш банківський рахунок, вказаний у договорі купівлі-продажу.

Частиною 1 статті 1087 Цивільного кодексу України передбачено, що розрахунки за участю фізичних осіб, не пов’язані із здійсненням ними підприємницької діяльності, можуть провадитися у готівковій або в безготівковій формі за допомогою розрахункових документів у електронному або паперовому вигляді.

Частина 3 статті 1087 Цивільного кодексу України вказує, що граничні суми розрахунків готівкою для фізичних осіб встановлюються Національним банком України.

Так, законодавство вимагає проводити усі угоди вартістю вище 50 тис. гривень тільки в безготівковій формі. Це регламентується постановою № 148 Національного банку України «Про затвердження Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні» (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/v0148500-17#Te...).

Успіхів!​

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram