Пояснення проекту змін до закону про мобілізацію

Вчора Кабінет міністрів подав законопроект до Верховної ради стосовно правок до закону про мобілізацію та воєнний стан.
Зокрема йдеться про зміни у статті 23. Відстрочка від призову.
Є пункт, що стосується відстрочки відповідно до наявності інвалідності 1 чи 2 групи у батьків чи батьків дружини за умови, що такі особи з інвалідністю обрали військовозобов`язаного для здійснення за ними догляду.

Поясніть, будь ласка, це уточнення і як скористатися цим правом.
У мене в тата інвалідність 2 групи, я його єдина дитина і працездатний родич першої лінії.
Чи треба йому мати довідку про потребу в постійному догляді, чи самого факту інвалідності достатньо?
Чи маю я оформити догляд за ним юридично (писавши заяви, проходячи якісь перевірки і фактично проживаючи разом з ним для здійснення цього догляду)?
Чи є догляд і постійний догляд одним і тим же з юридичної точки зору (бо те вище стосується постійного догляду, а в уточненні закону просто догляд)?
Можливо, я пропустив ще важливі нюанси, на які варто звернути увагу?
Ми з татом проживаємо окремо і маємо різну адресу реєстрації.

Дякую.

26.12.2023 12:08 594

Консультація виконавця

Андрій Межирицький
Адвокат
У сервісі: 2 роки
95 відгуків (95 +) (0 -)
Консультацій: 242
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право

Доброго дня. Дякую за вибір.

По-перше, хочу звернути Вашу увагу, що ми зараз обговорюємо законопроект, тому конкретні правила поведінки після голосування можуть змінітись. Але редакція яка пропонується для прийняття зараз у Вашому випадку доволі проста та повинна однозначно трактуватись як громадяними так і представниками органів військового управління (ТЦК та СП).

Запропонована нова редакція статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" містить дві частини (10 та 11) де згадується термін "догляд". Але якщо в частині 10 термін "догляд" застосовується разом з назвами офіційних документів які встанолюють необхідність такого догляду - висновок медико-соціальної експертної комісії або висновок лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоровья, то в частині 11 термін "догляд" не пов'язаний з будь-якими офіційними документами і застосовується як волевиявлення особи яка відповідно до положень ст. 202 Сімейного кодексу України має право на утримання (догляд). Нажаль особи відповідальні за створення законопроектів недосконало володіють законотворчою технікою і часто застосовують однакові за змістом але все ж таки різні за назвою терміни, що призводить до неоднозначного тлумачення того чи іншого положення закону. Але вважаю, що норма частини 11 ст. 23 Закону буде застосовуватись саме в прив'язці до ст. 202 Сімейного кодексу. Тобто, для отримання права на відсрочку за цією частиною буде достатньо доказів наявності інвалідності батька (посвідчення, довідка МСЕК), доказів рідства (паспорти, свідоцтво про народження) та задекларованого бажання батька, щоб його утримання як непрацездатної особи у відповідності до ст. 202 Сімейного кодексу здійснював саме його син. Таке декларування можна здійснити шляхом подання батьком особистою заяви на ім'я керівника ТЦК відповідного змісту: "бажаю, щоб догляд за мною здійснював саме мій син - ПІБ" (як приклад).

Дуже сподіваюсь, що під час обговорення законопроекту в сесійній залі цю колізію буде усунено і термін "догляд" буде зміннений на "утримання". Або буде прийнятий нормативний акт Кабінету Міністрів України, який визначить чіткий порядок самостійного обрання особою з інвалідністю військовозобов'язаного для здійснення за ним догляду. Хоча після літніх змін до цієї частини жодних роз'яснюючих нормативних актів прийнято так і не було, що викликало цілу купу суперечок між ТЦК та військовозобов'язаними та, фактично, ця норма так і не запрацювала.

В будь-якому випадку все покаже тільки практика застосування цієї норми пісял прийняття змін в законодавство про мобілізацію. Але в запропонованій наразі редакції в системному аналізі з іншими частинами ст. 23 Закону, ця норма повинна застосовуватись тільки так як я зазначив вище: особа з інвалідністю подає заяву до ТЦК про визначення віськовозобов'язаного якого вона обрала для здійснення догляду, і якщо цей військовозобов'язаний є сином (донькою) особи з інвалідністю, то він отримує право на відсрочку без врахування будь-яки інших обставин (різне місце реєстрації проживання, відсутність медичних документів про необхідність догляду та інше).

Якщо залишились питання, звертайтесь за телефоном 050-301-67-55 (будь-який месенджер).

Сподіваюсь інформація буде Вам корисною. Буду дуже вдячний за відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram