як працевлаштуватися, коли посвідчення в ТЦК

Добрий день. На даний час військовозобо`язаний проходить медичну комісію від РТЦК та СП. Тимчасове посвідчення на руки йому не віддавали. І воно знаходиться у ТЦК (у 2008 та 2016 році визнаний непридатним у мирний час/обмежено придатним у військовим) . На даний час треба перейти на іншу роботу, але без квитка не приймуть. Як (хоча б тимчасово) у ТЦК взяти свій квиток. Бо коли кінець медкомісії - не відомо

26.12.2023 13:14 494

Консультація виконавця

Галина Токмач
Юрист Мирноград
У сервісі: 4 роки
134 відгука (134 +) (0 -)
Консультацій: 464
Топ 3 спеціалізації:
  • Трудове право
  • Військове право
  • Цивільне право

Добрий день!

Відповідно до статті 24 Кодексу законів про працю України при укладенні трудового договору громадянин зобов'язаний подати паспорт або інший документ, що посвідчує особу, трудову книжку (у разі наявності) або відомості про трудову діяльність з реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, а у випадках, передбачених законодавством, - також документ про освіту (спеціальність, кваліфікацію), про стан здоров'я, відповідний військово-обліковий документ та інші документи.

Згідно пункту 34 ПОРЯДКУ організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487, з метою ведення персонального військового обліку державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації здійснюютьперевірку у громадян України під час прийняття на роботу (навчання) наявності військово-облікового документа, визначеного у пункті 20 цього Порядку, або відображення в електронній формі інформації, що міститься в таких документах, які можуть пред’являтися (надаватися) з використанням мобільного додатка Порталу Дія. Приймання на роботу (навчання), взяття на персональний військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів здійснюється тільки після взяття їх на військовий облік у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, підрозділах Служби зовнішньої розвідки;

При цьому, відповідно до пункту 1 ПОЛОЖЕННЯ про військовий квиток осіб рядового, сержантського і старшинського складу, затвердженого Указом Президента України від 30 грудня 2016 року № 582/2016, військовий квиток осіб рядового, сержантського і старшинського складу (далі - військовий квиток) є документом, що посвідчує особу військовослужбовця (військовозобов'язаного, резервіста) та визначає належність його власника до виконання військового обов'язку. Пунктом 6 ПОЛОЖЕННЯ передбачено, що військовослужбовці (військовозобов'язані, резервісти) зобов'язані надійно зберігати військові квитки, стежити за своєчасним і точним внесенням до них змін та виконувати вимоги Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу». Згідно пункту 13 ПОЛОЖЕННЯ  військовослужбовець (військовозобов'язаний, резервіст) може передавати військовий квиток іншим фізичним чи юридичним особам лише за умови одержання оформленої у встановленому порядку розписки про отримання відповідними фізичними чи юридичними особами такого квитка.

ВИСНОВКИ: враховуючи вимоги чинного законодавства, я бачу два варіанти дій у вашому випадку. По-перше, звернутися до керівника ТЦК (як в усній, так і в письмовій формі) з заявою про повернення вилученого військового квитка, так як він потрібен Вам для працевлаштування. Ну і звичайно посилайтеся на те, що останній був вилучений безпідставно, є вашою власністю і Ви несете відповідальність за його зберігання. При цьому, згідно статті 19 Конституції України правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

По-друге, якщо Вам буде відмовлено у поверненні військового квитка (хоч це і незаконно), вимагайте видачу розписки про отримання вашого квитка, щоб потім подати її роботодавцю. Якщо і тут відмова, тоді залишаються лише скарги в Міноборони (https://www.mil.gov.ua/kontakti/garyacha-liniya.ht...) та звернення до адміністративного суду з вимогою зобов'язати ТЦК вчинити відповідні дії. 

Успіхів!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram