Виключення з військового обліку

Доброго дня. маю питання чи звільняють від призову людей які стоять на ЗПТ(ЗАМІСНА ПІДТРИМУВАЛЬНА ТЕРАПІЯ) і знаходяться на обліку в нарко диспансері ?

27.12.2023 12:31 434

Консультація виконавця

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
У сервісі: 5 років
246 відгуків (245 +) (1 -)
Консультацій: 793
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Вітаємо!

Стосовно вашого питання можемо повідомити наступне

Ступінь придатності до військової служби, перелік хвороб, розладів здоров’я та проведення ВЛК регулюється Положенням про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, яке затвердженно наказом Міністерства оборони України від 14.08.2008 № 402.

Відповідно у зазначеному Положенні є Розклад хвороб зі статтями та пунктами захворювань, а також з Поясненнями до статтей захворювання та таблицями додаткових вимог до стану здоров’я.

У кожній статті є пункти "а","б", "в", які регулюють ступінь порушення функцій організму та враховуються при визначенні ступеня придатності до служби.

Стаття 15 Розкладу хвороб включає в себе розлади психіки та поведінки внаслідок вживання психоактивних речовин F10-F19 (алкоголю, опіоїдів, канабіоїдів, седативних, снодійних, кокаїну, галюциногенів, летючих розчинників, наркотичних засобів та інших).

Пункт "а" статті 15:  при синдромі залежності з різкими, стійкими психічними розладами - непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку. 

Пункт "б" статті 15: при синдромі залежності з помірними або незначними психічними розладами - непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час.

При встановленні ступеня придатності до військової служби ВЛК керується Поясненнями щодо застосування статей Розкладу хвороб, станів та фізичних вад (це Додаток 2 до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України).

Відповідно до Пояснень до статті 15:

1) до пункту «а» належать психічні і поведінкові розлади, зумовлені зловживанням психоактивних речовин з активною залежністю. Характерні різко та помірно виражені зміни особистості з інтелектуально-мнестичними і психотичними порушеннями, з відсутністю позитивного ставлення до лікування та критики до свого стану та безуспішності спеціального лікування у стаціонарі.

2) до пункту «б» належать психічні та поведінкові розлади, зумовлені зловживанням психоактивними речовинами, при синдромі залежності з помірними або незначними психічними розладами та збереження критичного ставлення до свого стану і поведінки.

Отже, особи з синдромом залежності з різкими, стійкими психічними розладами непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку.

Особи з синдромом залежності з помірними або незначними психічними розладами непридатні до військової служби в мирний час, але обмежено придатні у воєнний час.

Таким чином, на встановлення непридатності та виключення з військового обліку впливає не ЗПТ та перебування на обліку в нарко диспансері, а виключно ступінь та характер  психічного розладу, який має бути діагностовано лікарем-психіатром. 

Якщо у Вас є уточнюючі або додаткові питання можете написати на електронну пошту pravoizachita@gmail.com

Всього найкращого! 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram