Перетин кордону жінкою (фармацевт-провізор)

Добрий день. Жінка, 30 років, має дитину віком 4 роки. Колись закінчила університет за спеціальністю фармацевт-провізор. За освітою ніколи не працювала. Проживає в Польщі, але є потреба поїхати в Україну по справах. Чи є потенційні ризики для неї при перетині кордону назад?

Питаємо, бо донедавна родичі з третьої групою каталися в Польщу регулярно без проблем, а тепер раптово без жодних попереджень заборонили виїзд. Переживаємо, чи не буде таке ж із жінками-фармацевтами.

31.12.2023 00:28 285

Консультація виконавця

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
У сервісі: 5 років
246 відгуків (245 +) (1 -)
Консультацій: 793
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!

Стосовно вашого питання можемо повідомити наступне

Питання військового обліку жінок врегульовано Порядком організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженим постановою КМУ від 30.12.2022 р. № 1487.

Всі жінки віком від 18 до 60 років, які мають медичну або фармацевтичну освіту чи працюють за такими спеціальностями: лікар, стоматолог, акушерка, сестра медична, фармацевт та провізор, наукова співробітниця, керівниця підрозділів в охороні здоровʼя тощо мають перебувати на військовому обліку.

З 1 жовтня 2023 року на військовий облік мають стати всі жінки-медики та жінки-фармацевти, які з певних причин там не перебували. Постановка на військовий облік не дорівнює мобілізації. Облік необхідний лише для узагальнення даних про наявний резерв медиків. 

Для того, щоб стати на військовий облік, жінки, які мають медичну або фармацевтичну спеціальність, матимуть 3 роки – до 31 грудня 2026 року. Тобто кожна жінка вищезгаданої спеціальності, яка досі не перебуває на військовому обліку, має стати на нього протягом найближчих 3 років (до 31.12.2026). 

Питання перетину кордону під час дії воєнного стану регулюється Правилами перетинання державного кордону громадянами України, які затверджені Постановою КМУ від 27 січня 1995 р. № 57. Відповідно до зазначених Правил, під час дії правового режиму воєнного стану жінки-фармацевти можуть безперешкодно виїжджати за кордон. Станом на сьогодні жодних змін в умовах виїзду за кордон для жінок немає.  Кожна жінка з медичною та фармацевтичною освітою може вільно перетинати державний кордон в незалежності від того, стоїть вона на військовому обліку чи ні. Наразі обмеження діють лише для деяких категорій державних службовців та посадових осіб, які обіймають певні посади. 

У найближчий час планується внесення змін, зокрема, до діючого ЗУ "Про військовий обов'язок і військову службу" та ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", якими пропонується, в тому числі, виключити норму, яка надавала право на відстрочку чоловікам з інвалідністю 3 групи. Тому події на кордоні негласно пов’язані з цим. 

Внесення змін до Правил перетинання кордону зазначеним законопректом не пропонуються, зокрема щодо виїзду жінок- фармацевтів. 

Отже, потенційного ризику для жінки, яка має фармацевтичну освіту, при перетині кордону немає. 

Якщо у Вас є уточнюючі питання, можете написати на електронну пошту pravoizachita@gmail.com

Успіхів Вам!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram