Мати інвалід 2 групи, батько інвалід 3ї групи

Доброго дня, підкажіть чи можу я виїхати зараз за кордон або отримати відсрочку якщо в мати 2 група інвалідності, у батька 3 група, живуть окремо. Я живу з мамою по одній адресі як ВПО і маємо спільну прописку на окуп територіі.
05.01.2024 11:29 997

Консультація виконавця

Андрій Топчій
Юрист
У сервісі: 9 місяців
41 відгук (39 +) (2 -)
Консультацій: 180
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Спадкове право
  • Військове право

Добрий день! Щодо відстрочки від мобілізації: відповідно до ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", не підлягають мобілізації особи які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати.

Відповідно, Ви маєте право на відстрочку від мобілізації за умови, що у Вас нема працездатних (повнолітніх, не пенсіонерів, не інвалідів) братів чи сестер по догляду за Вашою матір'ю, інвалідом 2 групи.

Щодо перетину кордону: відповідно до Правил перетинання державного кордону громадянами України, право на виїзд мають особи, які мають одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи і супроводжують одного із таких батьків для виїзду за межі України, за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують родинні зв'язки, інвалідність, а також документів, що підтверджують спільне проживання (їх задеклароване або зареєстроване місце проживання (перебування) збігається із задекларованим або зареєстрованим місцем проживання (перебування) їх батьків чи батьків дружини (чоловіка).

Відповідно, Ви маєте право на виїзд, адже маєте матір-інваліда 2 групи і проживаєте з нею за однією адресою. Для перетину кордону Вам потрібне Ваше свідоцтво про народження, пенсійне посвідчення матері-інваліда і Ваші паспорти зі спільною адресою реєстрації. Але маю зазначити, що останнім часом на кордоні також вимагають для перетину кордону відстрочку з ТЦК, проставлену у відповідному військово-обліковому документі.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram