Служба

Доброго дня Вам. військовослужбовець, мобілізований минулого року, весною. Мобілізований з постановою ВЛК при ТЦК та СП обмежено придатний до служби.... Пройшов перенавчання по іншій та був поставлений на посаду в бойовій частині наказом міністра оборони. По прибутті в частину від посади відсторонили, протримали в резерві місяць майже, підвищили на один ранг звання та перевели в іншу частину, де в основному обмежено придатні, і поставили на посаду. Посада не за фахом і спеціалізацією. В вересні минулого року, перед виїздом в іншу частину пройшов обстеження і має висновок гострота зору 0,09 на ліве око та 0,2 на праве без корекції. З корекцією лінзами гострота збільшується до 0.1 та 0,3 відповідно. Також є заборона на фізичні навантаження. Окрім цього ще присутні болі в поперековому відділі хребта, яке на ВЛК проігнорували. Але тут на посаді приходиться часто і фізично працювати і з комп`ютером і з документацією. Часто болять очі від таких робіт. Подавав пропозиції в інші частини, щоб перевестись і бути корисним за фахом - не беруть. Написав електронного листа міністру оборони з просьбою про переведення - відповіді немає. Скажіть будь ласка, якщо є на це відповідь, що можна зробити в цій ситуації і наскільки доцільне моє перебування в армії з точки зору постанов та законів. Він хоче бути корисним там де вміє і знає що робити, а не там де дірки закривають.

05.01.2024 15:42 323

Консультація виконавця

Неля Романенко
Юрист
У сервісі: 9 місяців
53 відгука (53 +) (0 -)
Консультацій: 147
Топ 3 спеціалізації:
  • Кримінальне право
  • Військове право
  • Розлучення подружжя

Доброго дня!

Будь-яке переміщення (переведення) в інший підрозділ (військову частину) потребує наявності попередньої згоди командира підрозділу, куди плануєте переводитись. Як правило, командир військової частини проводить співбесіду та виходячи з наявної потреби, вирішує питання щодо надання Вам письмової згоди (рекомендаційного листа) на переміщення у свій підрозділ. Надалі письмова згода подається письмовим рапортом до командира військової частини, в якій проходите службу. Командир може і не погодити переміщення - чітких критерієв, як саме повинен діяти командир, закон не містить.

Однак, можуть бути випадки, коли військовослужбовець переміщується за наказом вищестоящого командира (наприклад, командувача Сухопутних Військ ЗС України). В такому разі будь-яка письмова згода або погодження командирів нижчої ланки не потрібні. Вони мають виконати наказ вищестоящого начальника (командира).

Таким чином, у Вашому випадку краще за все шукати собі посаду та письмову згоду. Попередньо ці питання погоджувати з діючим командуванням військової частини, де проходити службу.

Можете звернутись до командира (письмово або усно) з пропозицією переміщення Вас на іншу посаду в межах підрозділу, яка не пов'язана з документацією та роботою з комп'ютером через стан здоров'я. При цьому до письмового рапорту бажано додати документальне підтвердження наявних діагнозів. 

Відповідно до ст. 11 Закону України “Про соціальний та правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" охорона здоров'я військовослужбовців забезпечується створенням сприятливих санітарно-гігієнічних умов проходження військової служби, побуту та системою заходів з обмеження дії небезпечних фактор військової служби з урахуванням її специфіки та екологічної обстановки, які здійснюються командирами (начальниками) у взаємодії з місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування.

Турбота про збереження та зміцнення здоров'я військовослужбовців це обов'язок командирів (начальників). На них покладається забезпечення вимог безпеки при проведенні навчань, інших заходів бойової підготовки, під час експлуатації озброєння і військової техніки, проведення роби та виконання інших обов'язків військової служби.

Якщо у Вас виникнуть питання по суті консультації - прошу напишіть мені у Телеграм @romparts

Буду вдячна за відгук на даному сайті! Успіхів!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram