Звільнення під час декрету

Знаходжусь в декретній відпустці по догляду за дитиною до 3 років.
На підприємстві хочуть мене звільнити, про що сьогодні повідомила директор, аргументуючи, що декрет не враховується до стажу.
1.Чи дійсно декретна відпустка не враховується до трудового стажу?
2.Якщо мене звільнять без моєї заяви, що я можу зробити?
3.Чи передбачає законодавство якісь компенсації при такому звільненні?
11.01.2024 09:38 147

Консультація виконавця

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
У сервісі: 5 років
246 відгуків (245 +) (1 -)
Консультацій: 793
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!

Відповідно до ч. 3 ст. 184 Кодексу законів про працю, звільнення вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років (до шести років – ч. 6 ст. 179 КЗпП України), одиноких матерів при наявності дитини віком до чотирнадцяти років або дитини з інвалідністю з ініціативи роботодавця не допускається.

Виключення - це випадки повної ліквідації підприємства, коли допускається звільнення з обов’язковим працевлаштуванням. Обов’язкове працевлаштування  здійснюється також у випадках  звільнення після закінчення строкового трудового договору. 

У період дії воєнного стану (ч. 1 ст. 5 Закону «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану») допускається звільнення працівника з ініціативи роботодавця у період його тимчасової непрацездатності, а також у період перебування працівника у відпустці (крім відпустки у зв’язку вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку) із зазначенням дати звільнення, яка є першим робочим днем, наступним за днем закінчення тимчасової непрацездатності, зазначеним у документі про тимчасову непрацездатність, або першим робочим днем після закінчення відпустки.

Тому звільнення працівника, який перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку з ініціативи роботодавця під час дії воєнного стану, є порушенням законодавства про працю.

Отже, надаємо відповіді на ваші питання:

1.Чи дійсно декретна відпустка не враховується до трудового стажу? - відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, не залежно від факту отримання державної допомоги встановленої законодавством, зараховуються як до загального (трудового), так і до безперервного стажу роботи і до стажу роботи за спеціальністю. Термін догляду за дитиною до трьох років також зараховується до страхового стажу, якщо жінка отримувала в цей час допомогу за даними системи персоніфікованого обліку.  Тобто, період декрету зараховують у трудовий стаж, так як держава сплачувала та нараховувала внески за жінку  (за рахунок коштів держбюджету).

2.Якщо мене звільнять без моєї заяви, що я можу зробити? - звільнити Вас без вашої заяви можуть лише у випадку  закінчення строкового договору. Тобто, якщо Ви працевлаштовані за строковим договором, то звільнення можливе в день закінчення строкового договору без потреби в поданні заяви. Якщо Ви працевлаштовані за безстроковим трудовим договором, то звільнити Вас не мають права без вашої згоди та без вашої заяви. Якщо роботодавець порушив стосовно Вас законодавство про працю, Ви маєте законне право звертнутися зі скаргою до Державної служби України з питань праці (Держпраці) та маєте право на звернення до суду за ст. 232 КЗпП з позовом про поновлення Вас на роботі, незалежно від підстав звільнення.

3.Чи передбачає законодавство якісь компенсації при такому звільненні? - без вашої згоди за ініціативою підприємства Вас звільнити не мають права. Якщо звільнення відбудеться за власним бажанням або за угодою сторін. При звільнені Ви маєте право на компенсацію за невикористані відпустки, які Ви здобули протягом періоду роботи, а також зарплату за один день роботи – у випадку, якщо перед звільненням проводилося ваше оформлення виходу на роботу.

Якщо Ви маєте додаткові або уточнюючі питання в рамках даної консультації, можете написати на електронну пошту pravoizachita@gmail.com

Успіхів вам!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram