Виїзд закордон, військовий квиток

Зараз матері оформляємо групу , мають дати 2 гу , так пройшла важке онколікування , операцію, хімію, та продовжує лікування.
Їй потрібно буде весною чи літом кудись поїхати на відпочинок, реабілітацію, після року лікування , щоб просто оновитись
Чи зможу я відвезти її закордон ?
Але тут є інша проблема: я став в червні 22 р на облік , поставили мені обмежено придатного, сказали йди , в армію не візьмем, але не дали ні військового квитка , нічого . Маю старе приписне 2006 р.
Як зараз з цим всім бути в нових реаліях ?

11.01.2024 19:58 360

Консультація виконавця

Неля Романенко
Юрист
У сервісі: 10 місяців
55 відгуків (55 +) (0 -)
Консультацій: 158
Топ 3 спеціалізації:
  • Кримінальне право
  • Військове право
  • Розлучення подружжя

Доброго вечора!

Так, Ви можете відвезти свою маму закордон при наявності у неї 2 групи інвалідності а також у разі спільного проживання (спільне місце реєстрації, яке підтверджується витягами про місце реєстрації за новим паспортом громадянина України або відповідним записом у паспорті старого зразку) або акт встановлення факту здійснення догляду. Також з документів у Вас має бути свідоцтво про народження.

За наявності вищевказаних документів Вас мають пропустити через кордон. Однак, зараз на деяких пунктах пропуску спостерігались проблеми з виїздом, оскільки прикордонна служба вимагала у чоловіків надати військово-обліковий документ з відміткою про наявність відстрочки. Дані вимоги нічим не передбачені, змін у підзаконні нормативно-правові акти з даного питання не вносились, а отже подібні вимоги прикордонної служби є незаконними.

Ще раз акцентую увагу, що подібні ситуації відбуваються не на кожному пункті пропуску. Військово-обліковий документ не передбачений законом як документ, необхідний для пред'явлення на пункті пропуску для виїзду за кордон.

З приводу відстрочки від призову на військову службу у Вашому випадку - за законом у Вас мають бути відсутні особи, які за законом зобов'язані утримувати Вашу матір. Тобто, якщо у Вас є сестри або брати (рідні), то питання з відстрчокою можуть бути проблеми. Однак, поки існує прогалина у законодавстві - для звільнення з військової служби відсутня умови наявності інших осіб, які за законом зобов'язані утримувати особу з інвалідністю. Тобто, призвати можуть - і зобов'язані звільнити у разі подання Вами відповідного рапорту. 

Звертаю увагу, що наразі готується законопроект, який змінить багато правил у сфері обліку, мобілізації, перетину кордону. Тому до весни-літа ще треба дочекатись нових законів. 

З приводу Вашого ВЛК. Бажано мати його копію (Вам мали надати цей висновок на руки). Якщо ж його немає - можемо витребувати його з ТЦК. Наявність цього документу буде підтверджувати, що Ви були у ТЦК під час воєнного стану. Також у відповіді на адвокатський запит має бути підтвердження того, що Ви дійсно відвідували ТЦК  і стоїте на обліку за новим місцем проживання (це найбільше питання, яке цікавить представників ТЦК зараз). З вищевказаного приводу можете написати мені у Телеграм @romparts

Якщо будуть додаткові запитання - можете також написати за вказаним контактом.

Буду вдячна за відгук на сайті! Гарного Вам і тихого вечора!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram