Яке рішення ВЛК очікувати

Доброго дня. Проходжу комісію ВЛК. Я декілька разів проходив лікування з приводу розповсюджений остеохондроз хребта , кили МХД с3-с4, с4-с5, с6-с7, th7-th8, th9-th10, L5-S1; протрузії МДХ с5-с6, th5-th6, th6-th7, L3-L4. Клиноподібна деформація Th7, Th9 - 1ст. Спондильоз, спондилоартроз. Больовий синдром при статико-динамічному навантаженні. Помірне порушення функції хребта. Який лікар ВЛК і який висновок по цьому діагнозу виносить? І на який висновок розраховувати : двобічний коксартроз 2ст, двобічний гонартроз 2ст, артроз лівого гомілкоступеневого суглобу 2ст. Помірний больовий синдром в нижніх кінцівках. Помірне порушення функціїстатики та ходи. Чі можу з цими діагнозами отримати "не придатний"?

11.01.2024 20:38 685

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
739 відгуків (738 +) (1 -)
Консультацій: 1869
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий вечір.

ВЛК встановлює ступінь придатності до військової служби на підставі порівняння існуючих у вас захворювань з Розкладом хвороб Наказу № 402.

Практично всі стаття розподілені на такі пункти:

а -- Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку;

б -- НЕПРИДАТНІСТЬ до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально (в умовах воєнного стану це означає "обмежено придатний");

в -- ПРИДАТНІСТЬ до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально (в умовах воєнного стану це означає "придатний до служби");

г -- придатні до служби.

При цьому слід зазначити, що під час воєнного стану за статтями з індексом "б" (індивідуальний вибір між непридатністю та обмеженою придатністю) ВЛК повинна встановлювати обмежену придатність, а за статтями з індексом "в" (індивідуальний вибір між придатністю та обмеженою придатністю) ВЛК повинна встановлювати повну придатність.

Таким чином, непридатність - це статті з індексом "а", обмежена придатність - це статті з індексом "б". В свою чергу, статті з індексами "в" та "г" - майже завжди означають повну придатність до служби.

Тепер порівняємо ваші захворювання з Розкладом хвороб Наказу № 402:

1. Спондильоз, спондилоартроз, остеохондроз, кили, протрузії -всі ці  захворювання належать до статті 64 Розкладу хвороб.

У відповідності до Пояснення щодо застосування статті 64, 

до пункту «а» належать
- спондилолізний спондилолістез III-IV ступенів (зміщення більше ніж на половину поперечного діаметра тіла хребця) з постійно вираженим больовим синдромом; 
- деформуючий спондильоз та міжхребцевий остеохондроз шийного відділу хребта, що супроводжуються функціональною нестабільністю II-III стадій (зміщення тіл хребців більше 3 мм під час функціональних проб) та вертебробазилярною недостатністю;
- деформуючий спондильоз і міжхребцевий остеохондроз грудного та поперекового відділів хребта, що супроводжуються глибокими пара- та тетрапарезами з порушеннями функцій сфінктерів, із синдромом бокового аміотрофічного склерозу, а також поліомієлітичним, каудальним, судинним, компресійним, вираженим больовим синдромом та статокоординаторними порушеннями після тривалого (не менше 3 місяців) стаціонарного лікування без стійкого клінічного ефекту.

до пункту «б» належать
- поширений (ураження трьох та більше міжхребцевих дисків або тіл хребців у кожному з відділів хребта) деформуючий спондильоз II ступеня та міжхребцевий остеохондроз з множинними масивними клювоподібними розростаннями в ділянці міжхребцевих сполучень та полірадикулярним синдромом без стійкого клінічного ефекту після повторних (два та більше разів на рік) стаціонарних лікувань;
- спондилолізний спондилолістез II ступеня (зміщення на половину поперечного діаметра тіла хребця) з больовим синдромом.

до пункту «в» належать
- обмежений (ураження трьох та більше міжхребцевих дисків або тіл хребців в одному або двох відділах хребта) деформуючий спондильоз та міжхребцевий остеохондроз з больовим синдромом;
- спондилолізний спондилолістез I ступеня (зміщення на 1/4 поперечного діаметра тіла хребця) з больовим синдромом.

Больовий синдром повинен бути підтверджений неодноразовими зверненнями по медичну допомогу та лікуванням.

до пункту «г» належать
- ізольовані явища (ураження не більше двох міжхребцевих дисків або тіл хребців в одному або двох відділах хребта) деформуючого спондильозу або міжхребцевого остеохондрозу (у тому числі поодинокі грижі Шморля та протрузії міжхребцевих дисків) без порушень функцій.

У вас не зафіксовано постійно виражений больовий синдром, бо він проявляється тільки при навантаженні. Отже, статтю 64-а вам не запишуть. Тобто визнати вас непридатним до служби - з такими проявами захворювань ніяк не вийде.

Також немає даних щодо відсутності ефекту від двох та більше стаціонарних лікуань - тобто статтю 64-б (обмежена придатність) вам за цими захворюваннями також не встановлять.

Тому скоріше за все буде стаття 64-в, придатний.

2. двобічний коксартроз 2ст, двобічний гонартроз 2ст, артроз лівого гомілкоступеневого суглобу 2ст., помірний больовий синдром в нижніх кінцівках - це стаття 61 Розкладу хвороб. При цьому слід розуміти, що гонартроз, коксартроз  -це "деформуючий" артроз.

У відповідності до Пояснення щодо застосування статті 61, 

до пункту «а» належать
- деформуючий артроз в одному з великих суглобів III-IV стадій (наявність грубих кісткових розростань суглобових країв не менше 2 мм, руйнування суглобового хряща - ширина суглобової щілини менше 2 мм) з частими (2 та більше разів на рік) рецидивами загострень, з больовим синдромом та деформацією вісі кінцівки.

до пункту «б» належать
- деформуючий артроз в одному з великих суглобів II стадії (ширина суглобової щілини на рентгенограмі - 2-4 мм) з больовим синдромом;
- остеомієліт (у тому числі і первинно хронічний) з щорічними загостреннями;
- стійкі контрактури одного з великих суглобів з помірним обмеженням обсягу рухів;
- звичні (3 та більше разів на рік) вивихи великих суглобів, які виникають при незначних фізичних навантаженнях, з вираженою нестійкістю (розхитаністю) або рецидивним синовіїтом суглоба та супроводжуються помірною гіпотрофією м’язів кінцівки.

Як бачимо, гонартроз 2 ст. відповідає пункту "б" статті 61.

Отже, на підставі статті 61-б Розкладу хвороб, ВЛК повинна винести постанову про визнання вас обмежено придатним до військової служби. Але формулювання "непридатний до військової служби" з такими захворюваннями Ви не отримаєте.

Якщо залишились питання, або щось незрозуміло - пишіть мені на мою пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram