Отримання пенсіїї дідуся, який знаходиться на окупованій територіїї за довіренністю

Допоможіть ,будь ласка,отримати пенсіїї дідуся, який знаходиться на окупованій територіїї за довіренністю. Довіреності нема
13.01.2024 20:24 311

Консультація виконавця

Алексей Тимошенко
Адвокат
У сервісі: 3 роки
2 відгука (2 +) (0 -)
Консультацій: 10

Виплата пенсій пенсіонерам, які залишились проживати на тимчасово окупованих територіях (ТОТ), врегульована Постановою Кабінету Міністрів України № 162 — Про особливості виплати та доставки пенсій, грошових допомог на період введення воєнного стану. Дія цієї Постанови розповсюджується на території, окуповані після 24.02.2022 та пенсіонерів, які там проживають.

Постановою врегульована виплата пенсій в окупованих населених пунктах, де неможливо виплачувати пенсію у відділенях АТ "Укрпошта".

Виплата пенсій пенсіонерам, які проживають на ТОТ, здійснюється такими способами:

— на поточний рахунок пенсіонера у банку;

— через національного оператора послуг поштового звязку (АТ "Укрпошта").

Пенсіонеру, який проживає на ТОТ, продовжує нараховуватись пенсія. Якщо пенсія до окупації надходила на банківський рахунок — її необхідно знімати з рахунку (переводити на рахунок іншої особи, наприклад, близькому родичу пенсіонера).

Якщо пенсіонер отримував пенсію через Укрпошту, ситуація ускладнюється. Оскільки АТ “Укрпошта” втратила технічну можливість доставляти пенсії на окуповані території, то нормами Постанови №162 передбачено: “Одержувачам, яким у визначених населених пунктах АТ “Укрпошта” не має технічної можливості здійснювати виплату і доставку пенсій, Пенсійний фонд України відповідні суми пенсій перераховує на їх поточні рахунки, які відкриваються в банку за зверненням органів Пенсійного фонду України без отримання від одержувачів заяв про виплату пенсії з відкриттям рахунка в банку, … і вони виплачуються одержувачам після укладення ними договору банківського рахунка з банком”.

Відповідно, пенсіонеру, який залишився проживати на ТОТ, був відкритий рахунок в АТ "Ощадбанк", на який перераховується пенсія. Відкриття рахунку відбулось автоматично, без відома пенсіонера.

Щоб отримати зараховану в АТ Ощадбанк пенсію, необхідно звернутись до будь-якого відділення банку на неокупованій території України та відкрити банківський рахунок. Якщо пенсіонер бажає отримувати пенсію на рахунок в іншому банку, він має подати до Пенсійного фонду відповідну заяву з зазначенням реквізитів обраного банківського рахунку. З тимчасово окупованих території заяву можна подати черех особистий кабінет на Порталі Електронних послуг ПФУ. Для цього пенсіонеру потрібно мати кваліфікований електронний підпис (КЕП) та комп'ютер з стабільним доступом в інтернет. Якщо у пенсіонера немає КЕП — подати заяву онлайн неможливо.

Пенсіонер, який проживає на ТОТ, не знатиме про відкриття йому рахунку в АТ "Ощадбанк" та перерахування у банк його пенсій, оскільки державні органи не можуть повідомити пенсіонера про це. Якщо протягом наступних 6 місяців (з дня відкриття рахунку та перерахування на нього пенсії), пенсіонер не уклав договір банківського обслуговування з АТ "Ощадбанк" або не звернувся до Пенсійного фонду, всі суми пенсії, перераховані на рахунок, повертаються на рахунок Пенсійного фонду. 

Повернення неотриманої пенсії передбачено Постановою № 162: "Банк також повідомляє Пенсійному фонду України про відсутність укладеного договору банківського рахунка після закінчення шестимісячного строку з дати відкриття такого рахунка та на вимогу Пенсійного фонду України не пізніше ніж наступного операційного дня від дня надходження такої вимоги повертає зараховані на такі рахунки суми коштів”.

Пунктом 4 частини першої статті 49 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” передбачено, що виплата пенсії за рішенням територіальних органів Пенсійного фонду або за рішенням суду припиняється у разі неотримання призначеної пенсії протягом 6 місяців підряд. Тому, якщо пенсіонер півроку не отримував пенсію, її виплата припиняється.

У серпні 2023 в Постанову № 162 внесені зміни, які дозволяють відновити нарахування та виплату пенсії. Для поновлення виплат пенсіонеру необхідно подати заяву до Пенсійного фонду України. Заяву можна надіслати в електронному вигляді через Портал електронних послуг Пенсійного фонду України. До заяви необхідно надати реквізити банківського рахунку для зарахування виплат (зверніть увагу, не номер карти, а саме реквізити рахунку). Нагадую, що для подання заяви через Портал електронних послуг ПФУ пенсіонер повинен мати кваліфікований електронний підпис. Подання заяви без кваліфікованого електронного підпису неможливе. 

Якщо у пенсіонера є сучасний біометричний паспорт та застосунок "Дія", встановлений на смартфоні, він може увійти в особистий кабінет на Порталі електронних послуг ПФУ та оформити поновлення виплати пенсії, підтвердивши свою особу через сервіс "Дія.Підпис". Якщо таких технічних можливостей у пенсіонера немає, додатково до заяви він має подати заяву про проведення ідентифікації по відеоконференції. Працівник ПФУ має поспілкуватись з пенсіонером, щоб встановити, що він є живим та зможе отримувати пенсію.

На практиці, якщо у пенсіонера відсутній "Дія.Підпис", поновити виплати, перебуваючи на ТОТ, неможливо. Для поновлення пенсійних виплат пенсіонеру потрібно виїхати з окупованої території та особисто звернутись до органів Пенсійного фонду.

Прибути до Пенсійного фонду має тільки сам пенсіонер. Закон не передбачає звернення від імені пенсіонера іншої особи, навіть якщо це його близький родич (син, дочка тощо). Також для звернення до ПФУ представник повинен отримати відповідні повноваження від пенсіонера — посвідчені нотаріальною довіреністю. Україна не визнає довіреності, видані на окупованих територіях, тому цей варіант не спрацює.

Єдина можливість поновити виплату пенсії — це вивезти пенсіонера з окупован території до України (хоча б тимчасово), відвезти його в Пенсійний фонд та оформити поновлення виплати пенсії. Отримання пенсії рекомендовано перевести на банк, щоб отримати можливість розпоряджатись сумами пенсій дистанційно, через мобільний додаток або веб-сервіс обраного банку.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram