Відсутня одна нирка з народження, чи маю право отримати інвалідність III групи, чи можу бути виключеним з військового обліку?

Відсутня одна нирка з народження, чи маю право отримати інвалідність III групи, чи можу бути виключеним з військового обліку?

22.01.2024 06:08 1357

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
737 відгуків (736 +) (1 -)
Консультацій: 1863
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день. 

1. Щодо непридатності:

Щоб бути виключеним з військового обліку, необхідно пройти ВЛК та отримати відповідний висновок, де була б вказана стаття Розкладу хвороб Наказу міністерства оборони України 402 з індексом "а".

Індекс "б" майже завжди означає обмежену придатність, індекси "в" та "г" - повну придатність. 

У відповідності до пояснень щодо застосування статті 77 Розкладу хвороб, до пункту "а" цієї статті відносяться: відсутність нирки при порушенні функції нирки, яка залишилась, незалежно від ступеня її вираженості.

Таким чином, сама по собі відсутність нирки не дає можливості встановити придатність/непридатність, оскільки друга необхідна умова - порушення функцій іншої нирки. Якщо встановлено наявність порушень функції нирки, тоді ВЛК визнає вас непридатним за статтею 77-а. Якщо порушень немає, тоді ВЛК встановить статтю Розкладу хвороб 77-б, що буде означати обмежену придатність. 

2. Щодо інвалідності:

У відповідності до постанови кабінету міністрів україни 10 від 21.01.2015 року "Про затвердження переліку порушень функцій організму, за яких відповідна група інвалідності встановлюється без зазначення строку повторного огляду",  відсутність нирки є підставою встановлення ІІІ групи інвалідності довічно.

Враховуючи норми статті 23 Закону України Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію, особи з інвалідністю не підлягають мобілізації. 

Таким чином, навіть якщо ВЛК не встановить статтю 77-а, і відповідно не визнає вас непридатним, то за наявності висновку МСЕК про встановлення інвалідності ІІІ групи вас не зможуть мобілізувати, і при цьому Ви зможете перетинати кордон. 

Якщо щось незрозуміло або залишилися питання- пишіть на пошту ddmitr@ukr.net 

З повагою, Дмитро Дончак. 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram