Створення ТОВ без працівників і директора

Доброго дня.

Я планую зареєструвати ТОВ на Модельному статуті через Дію. Учасником цього ТОВ буду лише я, інших працівників не буде і не планується. Дохідність ТОВ буде незначною, скажімо, 10 000 грн на місяць і не регулярною - будуть місяці, де доходу не буде взагалі.

Чи маю я в такому випадку обов`язково приймати самого себе на роботу в якості директора такого ТОВ? Чи можу я керувати таким ТОВ одноосібно, без додаткових виплат на зарплату самому собі?
Можливо, одразу після реєстрації такого ТОВ, буде не зайвим оформити таке "Рішення єдиного учасника" про такий спосіб ведення діяльності ТОВ?

Підкажіть що можете порадити в такому випадку? Яку систему оподаткування в такому випадку обрати для мінімізації витрат і які податки щомісяця необхідно буде сплачувати? Які звіти щомісяця треба буде надавати і куди? Чи можна від початку до кінця таку діяльність зареєструвати і вести онлайн?
Варіант реєстрації ФОП наразі не актуальний.

Дуже вдячний заздалегідь за консультацію.
24.01.2024 21:30 186

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
734 відгука (733 +) (1 -)
Консультацій: 1857
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий вечір.

1. Чи маю я в такому випадку обов`язково приймати самого себе на роботу в якості директора такого ТОВ? Чи можу я керувати таким ТОВ одноосібно, без додаткових виплат на зарплату самому собі?

Якщо керівником є засновник, то не потрібно укладати трудовий договір. 

Управління підприємством здійснюють відповідно до його установчих документів через поєднання права власника щодо господарського використання свого майна й участі в управлінні трудового колективу (ч.1 ст.65 Господарського кодексу України - ГКУ).

Власник реалізує свої права щодо управління підприємством безпосередньо або через уповноважені ним органи відповідно до статуту підприємства чи інших установчих документів. Громадянин реалізує управління приватним підприємством, яке він створив, безпосередньо або через керівника, найнятого за контрактом (ч.4 ст.128 ГКУ).

Отже, управління підприємством може здійснювати власник або уповноважений ним орган; тобто власник має право самостійно здійснювати управління підприємством, не обіймаючи посади директора.

Управління поточною діяльністю товариства здійснює виконавчий орган товариства, при цьому виконавчий орган може бути як одноосібним, так і колегіальним.

Відповідно до рішення КСУ від 12.10.2010 рокув справі № 1-рп/2010, реалізація учасниками товариства корпоративних прав на участь у його управлінні шляхом прийняття компетентним органом рішень про обрання (призначення), усунення, відсторонення, відкликання членів виконавчого органу цього об'єднання стосується також наділення або позбавлення їх повноважень на управління товариством. Такі рішення мають розглядатися, що виникають між товариством і особами, яким довірено повноваження з управління ним.

При цьому саме в статуті підприємства визначають форму управління підприємством: засновник (без оформлення з ним трудових відносин) чи обраний керівник підприємства, з яким укладають трудовий договір (контракт). Тобто власник має право самостійно здійснювати управління підприємством, якщо це передбачено установчими документами.

Вам треба прописати, що директор одночасно є бенефіціарним власником (засновником) та здійснює управління підприємством. А якщо трудового договору нема, то нема й обов’язку нараховувати або виплачувати засновнику заробітну плату. Тим більше жодна норма законодавства не зобов’язує власника підприємства укладати угоди з самим собою, в т. ч. і трудовий договір.

Також на підставі ч. 3 та ч. 4 ст. 8 Закону про бухгалтерський облік вести бухоблік, а отже, підписувати фінансову, податкову та іншу звітність має право засновник.

2. як юридично правильно оформити виконання засновником функцій директора?

По-перше, в статуті підприємства слід зазначити порядок управління підприємством засновником (без оформлення із ним трудових відносин). Таке право засновника необхідно оформити рішенням загальних зборів (або рішенням засновника, якщо він один), в якому потрібно передбачити пункт, що дозволяє виконувати управління підприємством одному з його учасників.

При цьому на директора-засновника не поширюються правила внутрішнього трудового розпорядку і йому не нараховується винагорода за виконання представницьких функцій.

У протоколі рішення загальних зборів та статуті підприємства обов’язково необхідно вказати, що:

  • керівник може діяти від імені підприємства без довіреності,
  • із керівником не укладається трудовий договір,
  • керівник не отримує винагороди за виконання своїх обов’язків.

Якщо таких положень у статуті вашого ТОВ немає, тоді треба внести зміни до нього рішенням загальних зборів, оформленим протоколом, та подати зміни до державного реєстратора.

При цьому не потрібно видавати наказ про призначення засновника на посаду директора, робити запис у трудовій книжці, повідомляти податкову про початок роботи на посаді директора. Варто пам’ятати про головний принцип роботи директора-засновника — він виконує управлінські повноваження, а не трудові. Не давайте податківцям зайву підставу визнати діяльність директора - засновника виконанням трудових обов’язків, за що передбачено оплату праці та, відповідно, сплату зборів та податків.

Також, на директора-засновника не треба розробляти посадову інструкцію, оформляти службові відрядження, відпустки, компенсувати йому (вам) витрати, оплачувати листки непрацездатності. Все це лише підтвердить перебування директора-засновника у трудових відносинах із ТОВ.

А якщо засновник не перебуває в трудових відносинах із підприємством, не потрібно нараховувати заробітну плату і сплачувати з неї ЄСВ, ПДФО та військовий збір.

3. Яку систему оподаткування в такому випадку обрати для мінімізації витрат і які податки щомісяця необхідно буде сплачувати? - з таким рівнем доходів мабуть краще обрати ТОВ на єдиному податку, зі сплатою 5% від доходу (але ж я не знаю специфіку вашої діяльності, є випадки коли діяльність не дозволяє обрати спрощену систему, а є діяльність, при якій економічно недоцільно сплачувати податки від всього доходу - тоді краще обрати загальну систему оподаткування та сплачувати подаки від одержаного прибутку, а не від виручки). При цьому, в залежності від ваших контрагентів, можливо краще буде зареєструватися як платник єдиного податку за ставкою 3% плюс реєстрація платником ПДВ.

4. які податки щомісяця необхідно буде сплачувати? - розмір єдиного податку буде залежати від ваших доходів. Є дохід - сплачуєте 5% від доходу; немає доходу - нічого не сплачуєте. 

5. Які звіти щомісяця треба буде надавати і куди? - якщо це єдиний податок, то ваша звітність - щоквартальні декларації, які треба здавати за 3, 6, 9 та 12 місяців, на протязі 40 днів з моменту закінчення звітного кварталу. Окрім цього, якщо оберете систему не 5% від доходу, а 3% плюс ПДВ, то треба щомісяця здавати декларацію з ПДВ - до 20 числа наступного місяця. 

6. Чи можна від початку до кінця таку діяльність зареєструвати і вести онлайн? - так, звісно. Для цього зареєструйтесь на сайті податкової https://cabinet.tax.gov.ua - там буде ваш особистий кабінет, будете бачити всі необхідні платежі, а також рахунки для оплати.

Якщо залишились питання, або щось незрозуміло - пишіть мені на мою пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram