CRS та обмін податкової інформації

Добрий день, Марино

За Вашими консультаціями багато знайшла відповіді на свої питання. Хочу уточнити такі моменти.
Нещодавно проходила оновлення даних в Приватбанку в додатку прийшов опитувальник. Просто поновити особисті дані.
Наскільки мені відомо для обміну податкової інформації банк запитує дані про наявність резидентства за межами України. Серед питання було таке, чи має клієнт
податкове резидентство в інших країнах крім України та США. Я відповіла ні, хоча проживаю за кордоном з 2022року.
Чи є це перевіркою банку? Чи це просто поновлення даних? Яка відповідальність за неоновлення даних, якщо я залишала старі дані про місце проживання?
Ще питання, маю рахунок ФОП в цьому банку, ФОП на спрощеній системі, сплачую з цих коштів податки, на український банк багато коштів не заводжу )десь до 20 тис в місяць. Чи передасть цю інформацію банк в країну мого резидентсва? Які наслідки?

02.02.2024 16:03 183

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
725 відгуків (724 +) (1 -)
Консультацій: 1901
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий день.

Для цілей CRS (обміну податкової інформації), банк надсилає клієнту анкету самостійної оцінки, в якій він визначає своє податкове резидентство. Вона виглядає таким чином, див. за посиланням:Зразки форм документів самостійної оцінки (tax.gov.ua) 

Більш ніж впевнена що Ви проходили просту процедуру поновлення особистих даних. Можливо, якби Ви проставили "так" на питання про податкове резидентство в іноземних юрисдикціях, то я думаю Вам  система банку вислала в додаток  другу анкету, і вже саме самостійної оцінки резидентства за формою, яку Ви можете передивитися за посиланням. 

Якщо Ви не вказали країну свого податкового резидентства, банк не включить Ваш рахунок в підзвітні та не відправить в податкову службу для обміну фінансової інформації, для банку Ви резидент України, враховуючи також те, що у Вас є відкритий рахунок ФОПа і Ви виконуєте свої податкові зобовязання в українську  податкову. Банк не дізнається про наявність податкового резидентства поки Ви самостійно про це не вкажете при оновленні даних.  Ви можете викликати підозру у банку у разі, якщо Ви будете через українські рахунки резулярно сплачувати особливо- комунальні платежі, телефонію та Інтернет за кордоном. Тоді будуть питання у банку, і у разі якщо Ви не розкриєте їм правдиву інформацію, банк може припинити з Вами взаємовідносини та закрити рахунки. 

Але, поки ми перебуваємо на етапі імплементації та в перехідному періоді, то вже в цьому році Ваша фінансова інформація по українських рахунках не піде на обмін в іноземну юрисдикцію. І глобально, на Вас це ніяк не влине. По-перше, оборот у Вас маленький (якщо Ви пишете 20 тис. в місяць), це не ті кошти щоб Вами зацікавились, по-друге, навіть якщо банк виявить що Ви ввели в оману він просто додатково запросить про Вас інформацію та включить Вас в підзвітні рахунку вже на наступний період.

Щодо відповідальності.

Згідно п. 118-1.8. Податкового кодексу, умисне надання власником рахунку документів самостійної оцінки CRS стосовно себе та/або стосовно його контролюючих осіб у випадках, передбачених статтею 39-3 цього Кодексу, з недостовірними відомостями, що призвело до невстановлення підзвітності рахунку для власника рахунку та/або для його контролюючих осіб, -

тягне за собою накладення штрафу у 100 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року.

Зверніть увагу, тут передбачена відповідальність лише за ненадання власником рахунку самостійної оцінки CRS

а у вас було просто поновлення даних, анкету самостійної оцінки Ви не заповнювали. 

Крім того, згідно п. 53-1.3. підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ, встановлені  такі особливості застосування положень статті 39-3 цього Кодексу у частині, що стосується застосування Загального стандарту звітності CRS, протягом перехідного періоду: за порушення, вчинені фінансовими агентами та власниками рахунків до 31 грудня 2024 року включно, штрафні (фінансові) санкції, передбачені пунктами 118-1.3-118-1.8 статті 118-1 цього Кодексу, не застосовуються, а за порушення, вчинені у період з 1 січня по 31 грудня 2025 року, - застосовуються у 0,5 розміру відповідного штрафу.

Тобто, навіть якби Ви подали недостовірні дані  самостійної оцінки на період 2024р. Ви звільняєтеся від відповідальності.

Сам факт обміну податкової інформації не має викликати якісь тривоги, якщо Ви нічого не порушуєте, країни Вашого резидентства просто обміняються фінансовою інформацією, та Ви цього навіть не відчуєте на собі. Якщо будуть якісь запитання від податкових країн резидентства, Вам нададуть можливість подати свої пояснення. Якщо Ви сплачуєте податки в певній країні, з якою у нас є діюча угода про уникнення подвійного оподаткування, не хвилюйтеся, Ви маєте право врахувати сплачені податки в тий чи іншій країні.

Ви можете звернутися до мене на ел. пошту та задавати додаткові питання та уточнення: marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram