Проект 10449

Добрий день

Хлопець 26 років поновився на навчанні (вчиться на бакалавра), до цього не отримував жодних дипломів про вищу освіту, закінчив колледж, та працював в ІТ Потім вступив у політехнику, але не сподобалось та відрахувався.
Влітку поновився на навчанні, але відстрочку в військоматі не отримував. За проектом призовний вік зменшують до 25 років. Чи підлягає хлопець мобілізації, чи буде мати на відстрочку та чи дадуть йому закінчити навчання?
Чи змусять пройти ВЛК? Заздалегідь дякую

04.02.2024 14:16 178

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
728 відгуків (727 +) (1 -)
Консультацій: 1911
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий вечір. 

Так, законопроект 10449 передбачає зменшення віку військовозобов'язаних осіб з 27 до 25 років.  А отже, у разі прийняття законопроекту, чоловіки віком 25 років підлягають взяттю на військовий обліку військовозобов'язаних осіб, пройти ВЛК, та у разі відсутності підстав для відстрочки, підлягатимуть призову на військову службу під час мобілізації. 

При цьому, за перехідними положеннями до цього законопроекту передбачено, громадяни  які навчаються у закладах освіти та мали право на відстрочку на час навчання, у разі втрати цього права відповідно до статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” зберігають таке право до завершення поточного навчального року.

Тобто, студентам які втратили право на відстрочку нададуть можливість завершити навчальний рік.

Що стосується права на відстрочку за законопроектом 10449 для студентів. 

Право на відстрочку для здобувачів освіти також звужується. Так, право на відстрочку будуть мати здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої̈ та вищої̈ освіти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у такій  послідовності:базова середня освіта; профільна середня освіта; перший (початковий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;другий (базовий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти; третій (вищий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти; фахова передвища освіта;початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти;перший (бакалаврський) рівень вищої освіти;другий (магістерський) рівень вищої освіти;третій (освітньо-науковий/освітньо-творчий) рівень вищої освіти.

Наприклад: після бакалаврського рівня освіти, отримує відстрочку військовозобов'язаний який здобуває  освіту магістерського рівня і т.д. 

У Вашому випадку, якщо хлопець не має попередньої освіти (наприклад, рівня бакалавра/магістра),  та вперше здобуває освіту за рівнем бакалавра, то він матиме право на відстрочку від призову на військову службу до отримання  ним диплома бакалавра, після чого, відповідно, матиме право на відстрочку у разі здобуття освіти за рівнем магістра (після бакалавра).

Щодо взяття на облік, то у разі прийняття законопроекту та набуття ним чинності в тій редакції що ми наразі можемо бачити, то ймовірно що  чоловіків в віці від 25 років будуть викликати в ТЦК СП для взяття на військовий облік військовозобов'язаних та направляти на ВЛК на визначення ступеня придатності до військової служби, у будь-якому разі, чи має право чоловік на відстрочку, адже це є вимоги правил військового обліку. Студентів будуть викликати через заклади освіти для виконання вимог військового обліку. Та вже після вирішуватимуть питання, чи має студент право на відстрочку, чи він втрачає (адже вже має рівень освіти), та у разі якщо право на відстрочку втрачається, такий студент може бути мобілізований по закінченню навчального року. У Вашій ситуації, оскільки хлопець вперше здобуває освіти рівня бакалавра після середньої (або передвищої) освіти, то він гарантовано буде мати відстрочку.

У разі виникнення додаткових питань або уточнень, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram