ДПС просить документи по валютній виручці

На рахунок ФОП зайшла виручка за надані послуги у сумі 20 000 usd. Приват Банк запросив документи - надали. Кошти стали доступні до використання.
4.12.23 ДПС присилає листа в Електронний кабінет, що потрібно надати підтвердження розрахунків з нерезидентом, так як Банку ми не на дали (хоча надали і ці документи є зафіксовані у кабінеті ПриватБанку). Листа цього побачили лише сьогодні - 7 лютого.
Які дії? Чи надавати документи? Чи вже строки прийшли? Сам власник ФОП нині закордоном.
07.02.2024 13:08 224

Консультація виконавця

Андрій Межирицький
Адвокат
У сервісі: 2 роки
95 відгуків (95 +) (0 -)
Консультацій: 242
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право

Доброго дня. Дякую за вибір.

По-перше, податкова має право запитувати подібні документи та інформацію, це може бути викликано несвоєчасним повідомленням банком про надходження від Вас підтверджуючих документів або тим, що договір про надання послуг з нерезидентом Ви надали вже після надходження валютної виручки, а банк повідомив податкову про надходження такої виручки відразу після її зарахування на рахунок.

По-друге, направлення запиту до електронного кабінету не ввжається належним врученням, відповідно до ст. 42 Податкового кодексу України (це якщо ФОП не подавав заяву про бажання отримувати документи через електронний кабінет, на парктиці таке буває дуже рідко). З іншого боку, якщо Ви кажете, що ФОП наразі перебуває за кордоном, то цілком ймовірно, що рекомеедований лист з аналогічним запитом був направлений йому на поштову адресу та повернувся до податкової у зв'язку із закінченням терміну зберігання, а це вже вважається належним врученням, За ненадання відповіді на запит податкового органу наразі передбачений штраф в розмірі однієї мінімальної заробітної плати.

Тож, в разі наявності підтверджуючих документів, щодо отримання 01.02.2023 року валютної виручки від нерезидента, раджу надати їх завірені копії до податкової. Надати документи можна як поштою, з паперовими копіями, так і в електронному вигляді через кабінет платника податків. Раджу отримати в банку довідку про відстутність порушень валютного законодавства за операцією від 01.02.2023р. (банк надає такі довідку за невелику плату) та додати її до відповіді в податкову.

Факт знаходження ФОП за кордоном ні на що не впливає (звісно якщо він планує колись повертатись в Україну), оскільки допоки він є діючим суб'єктом підприємницької діяльності та отримує доходи на банківські рахунки в України для українських контролюючих органів він вважатиметься резидентом України з усіма виплаваючими обов'язками та негативними наслідками в разі порушення податкового законодавства.

Якщо залишились питання, звертайтесь за телефоном 050-301-67-55 (будь-який мессенджер)

Сподіваюсь інформація буде Вам корисною. Буду дуже вдячний за відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram