Виїзд закордон

Добрий день, маю інвалідність 2 група, повнолітній (20 років). Є потреба виїхати з батьком закордон, регламентом постанови 57 про виїзд закордон зазначено: батьки, на утриманні яких перебуває повнолітня дитина, яка є особою з інвалідністю I чи II групи, за наявності свідоцтва про її народження та документів, що підтверджують інвалідність (їх нотаріально засвідчених копій), можуть перетинати кордон, чи потрібні якість додаткові документи? Влітку перетинав на Чопі самостійно, то сказали, що лише ті, які зазначені в постанові.

12.02.2024 17:56 297

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
742 відгука (741 +) (1 -)
Консультацій: 1934
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий вечір.

Так, батько має право виїхати за кордон супроводжуючи Вас на підставі абз.7 п. 2-1 Правил перетинання держкордону (див. за посиланням:Про затвердження Правил перетинан... | від 27.01.1995 № 57 (rada.gov.ua)згідно до якого, право виїзду за кордон під час воєнного стану  мають батьки, на утриманні яких перебуває повнолітня дитина, яка є особою з інвалідністю I чи II групи, за наявності свідоцтва про її народження та документів, що підтверджують інвалідність (їх нотаріально засвідчених копій)

При цьому, гідно до абз.2 цього ж пункту Правил, особи з інвалідністю перетинають кордон  за наявності посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, або пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”“Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі - документи, що підтверджують інвалідність);

Отже, для виїзду батька за кордон необхідні:  закордонні паспорти, посвідчення особи з інвалідністю сина , а також свідоцтво про народження сина. Або оригінали, або нотаріально посвідчені копії. Можете копії не робити, достатньо оригіналів, прикордонники їх  сфотографують, після чого повернуть Вам.

Бажаю щасливої дороги! 

У разі виникнення додаткових питань  або уточнень, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

Мій номер +380966005361 Вайбер/Телеграм 

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram