Бездіяльність військової частини по відношенню щодо розглядання рапорту на звільнення.

Моїм чоловіком, діючим військовослужбовцем, було подано рапорт до військової частини, на звільнення з приводу находження на утриманні трьох дітей, тобто, згідно частини 4, пункту 2 "Г" статті 26 ЗУ "про військовий обов`язок. Рапорт прийняли але на копії на поставили печатку про прийняття і дату. З моменту подачі пройшло більше двох місяців, офіційної відповіді немає. Теж саме виникло і з рапортом на відновлення військового квитка, котрий було загублено, більше пів року тому. Чи буде дієвим подання рапорту на звільнення, цінним листом з описом службою Укрпошта, чи потрібно направити ідентичний рапорт до мін.оборони з вказанням підстави для звернення "ігнорування рапортів безпосереднім командуванням".

Суть. Я перебуваю у шлюбі з військовим з 2021 року, до цього ми дев`ять років перебували у цивільних відносинах, маю двох дітей від попереднього шлюбу і одного від теперішнього, колишній чоловік не приймає участі у вихованні, аліменти не платить (є довідка про заборгованість від виконавчої служби), судовий процес про позбавлення батьківських прав ще не завершено. Я та діти, повністю знаходимось на утриманні чоловіка.
12.02.2024 23:47 264

Консультація виконавця

Андрій Топчій
Юрист
У сервісі: 9 місяців
42 відгука (40 +) (2 -)
Консультацій: 189
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Спадкове право
  • Військове право

Добрий день! Маю зазначити, що ч. 4 п. г ст. 26 ЗУ «Про військовий обов’язок і військову службу» містить наступну підставу для звільнення з військової служби «наявність у військовослужбовця трьох і більше дітей віком до 18 років». Ця норма відрізняється від норми ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», відповідно до якої саме знаходження на утриманні трьох дітей є підставою для відстрочки від військової служби.

Отже норму про «наявність трьох і більше дітей» військова частина з великою ймовірністю буде трактувати як наявність трьох власних дітей, що має бути підтверджено або свідоцтвом про народження дитини або рішенням суду про усиновлення. Тому, з великою ймовірністю Вашому чоловіку відмовлять у звільненні з військової служби. Для позитивного рішення, потрібно пройти процес позбавлення батьківських прав та усиновлення дітей. Бо зараз, відповідно до чинного законодавства, Ви маєте трьох дітей, але не Ваш чоловік, як того вимагає закон.

Щодо процедурних аспектів: дійсно, варто додатково направити рапорт з описом вручення укрпоштою. Окрім цього, рекомендую подати рапорт (скаргу) вищестоящому командиру, в Генштаб, Міноборони, а також скарги: у спеціалізовану прокуратуру в сфері оборони, Уповноваженому з прав людини. Також можете підготувати звернення членам Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки. Жоден з цих засобів не може гарантувати повного результату, але поліпшить шанси на його досягнення.

 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram