чи можу я оформити працівника за цивільно-правовим договором?

Буду наймати працівника, але офіційно оформляти і платити за працівника податок в мене немає можливості. Дотого ж працівник буде працювати за 7000грн. Якщо оформити офіційно, то працівник буде отримувати "на руки" ще меншу суму , бо оплатить податок за свою роботу.

На основі цього в мене виникає питання чи можу я оформити працівника за цивільно-правовим договором і що цей договір за собою несе, бо у вільному доступі в інтернеті інформації мало
20.02.2024 13:39 176

Консультація виконавця

Андрій Топчій
Юрист
У сервісі: 9 місяців
40 відгуків (38 +) (2 -)
Консультацій: 178
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Спадкове право
  • Військове право

Добрий день! Трудовий договір — це угода щодо здійснення і забезпечення трудової функції. За трудовим договором працівник зобов’язаний виконувати не якусь індивідуально визначену роботу, а роботу з однієї або кількох професій, спеціальностей, посади відповідної кваліфікації, визначену трудову функцію в діяльності підприємства.

У той же час, цивільно-правова угода направлена на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків (ст. 626 Цивільного Кодексу України). До таких угод відносяться, наприклад, угоди за договорами підряду чи договорами надання послуг.

Ви можете укласти цивільно-правову угоду з будь-якою особою, але звільнення від оподаткування, але щодо звичайного громадянина Ви будете податковим агентом та у Вас залишиться обов’язок сплати відповідних нарахувань по податку на доходи фізичних осіб та єдиного соціального внеску.

Тому, у Вашій ситуації, єдиний можливий вихід – оформити працівника як ФОП з третьою групою єдиного податку і заключити з ним цивільно-правову угоду по договору надання послуг чи договору підряду. Тоді, такий ФОП буде сплачувати 5% єдиного податку з отриманого доходу. До завершення дії воєнного стану, сплачувати ЕСВ ФОПам не обов’язково.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram