Відмова у наданні послуг сімейним лікарем.

Чи є законною відмова сімейного лікаря у наданні електронних направлень на консультації до вузьких спеціалістів . За умови якщо з ним підписана декларація . Але людина є військовим ( мобілізований). Якщо така відмова є законною, то на підставі яких законів , постанов чи наказів?
Якщо є не законною - то на підставі чого ?

21.02.2024 14:31 167

Консультація виконавця

Андрій Топчій
Юрист
У сервісі: 8 місяців
40 відгуків (38 +) (2 -)
Консультацій: 175
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Спадкове право
  • Військове право

Добрий день! Відповідно до п. 1 розділу 2 Порядку направлення пацієнтів до закладів охорони здоров’я та фізичних осіб - підприємців, які в установленому законом порядку одержали ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики та надають медичну допомогу відповідного виду (затверджено Наказом МОЗ № 586 від 28.02.2020 р.) , ініціатор направлення приймає рішення про направлення на підставі оцінки стану здоров’я пацієнта, наявності медичних показань для отримання відповідних послуг, відповідно до галузевих стандартів у сфері охорони здоров’я та з урахуванням порядків надання медичної допомоги відповідного виду.

Відповідно до п. 3  розділу 2 цього Порядку. направлення на отримання медичних послуг в амбулаторних умовах або від виїзної бригади може здійснюватися у випадку необхідності проведення оцінки стану здоров’я пацієнта, обстеження, здійснення лікування в амбулаторних умовах або в умовах денного стаціонару, медичної реабілітації, паліативної медичної допомоги, вирішення питання щодо подальшого ведення пацієнта, отримання професійної думки спеціаліста, у тому числі за допомогою засобів телемедицини.

Відповідно, сімейний лікар приймає рішення про направлення одноосібно, враховуючи стан здоровя пацієнта та наявність медичних показань. За відсутності таких показань, сімейний лікар вправі відмовити у наданні електронного направлення. Тобто, можливість надання електронного направлення повністю залежить від того, чи є наявні для цього медичні показання. Статус пацієнта як військового в даному контексті не має значення. 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram