Витрати на вимірювальні прилади (геодезичні)

Доброго дня.
Як правильно відобразити у бух обліку витрати на повірку вимірювальних приладів (геодезичні), якими підприємство користується на основі договору позички? Були виписані 2 акти, повірка та технічний огляд

05.03.2024 15:00 200

Консультація виконавця

7 відгуків (7 +) (0 -)
Консультацій: 28
Топ 3 спеціалізації:
  • Аудиторські послуги
  • Бухгалтерський облік
  • Податкове право

Повірка засобів вимірювальної техніки — сукупність операцій, що включає перевірку, маркування та/або видачу документа про повірку засобу вимірювальної техніки, які встановлюють і підтверджують, що зазначений засіб відповідає встановленим вимогам. Тобто, повірка не є ні капітальним ремонтом, ні поліпшенням майна.
Згідно зі ст. 833 Цивільного Кодексу України користувач несе звичайні витрати для підтримки належного стану речі, отриманої в користування.
Таким чином, витрати на підтримку об’єкта в робочому стані (повірку, технічне обслуговування, поточні ремонти) відносяться на витрати поточного періоду (Дт 23, 91 - Кт 631, 685).
Платники керуються також пунктами 7, 8 ПСБО 16 «Витрати»:
«7. Витрати визнаються витратами певного періоду одночасно з визнанням доходу, для отримання якого вони здійснені.
Витрати, які неможливо прямо пов'язати з доходом певного періоду, відображаються у складі витрат того звітного періоду, в якому вони були здійснені. Це варіант, описаний вище.
8. Якщо актив забезпечує одержання економічних вигод протягом кількох звітних періодів, то витрати визнаються шляхом систематичного розподілу його вартості (наприклад, у вигляді амортизації) між відповідними звітними періодами». У такому випадку витрати спочатку відносяться спочатку на рахунок 39, а потім списуються на рахунки 23 або 91 на протязі строку дії результатів повірки.

Якщо у Вас будуть додаткові питання, звертайтесь, будь ласка.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram