Невиплачена пенсія

Добрий день. Звертаюсь з питанням.
До січня 2024 року отримувала пенсію через Укрпошту, у зв’язку з тим, що я особа дуже похилого віку, до мене додому приходив кур’єр та зазвичай приносив пенсію, я розписувалась у відомості про отримання.
Але під час окупації м. Ворзеля на початку вторгнення РФ в Україну, мною не було отримано пенсію за березень та квітень 2022 року, якісь невідомі мені співробітники Укрпошти присвоїли грошові кошти не тільки мої, та інших моїх сусідів-пенсіонерів, скориставшись моментом, та фактично не видавши нам пенсії, а у відомостях підробивши наші підписи. Мені відомо що відкрито кримінальне впровадження за таким фактом.
Питання: Чи маю я чекати, поки знайдуть шахрая, який відшкодує мені мою пенсію за два місяця? В чому моя вина, чи дочекаюсь я цього моменту? Я особа дуже похилого віку, та потребую тих своїх коштів щоб мати за що жити. Або є якійсь механізм по якому Укрпошта має мені виплатити мою пенсію за березень та квітень, а потім вже розбиратись зі своїми працівниками та відшкодовувати з них ці суми?

12.03.2024 16:17 193

Консультація виконавця

Алексей Тимошенко
Адвокат
У сервісі: 3 роки
2 відгука (2 +) (0 -)
Консультацій: 10

Описана Вами ситуація містить ознаки двох правопорушень:

1. Привласнення чужого майна службовою особою шляхом зловживання своїм службовим становищем;

2. Підроблення документів (підпису в відомості про видачу пенсії).

Ці правопорушення є кримінальними. За наданою Вами інформацією, є відкрите кримінальне провадження за фактом цієї події.

Стаття 127 Кримінального процесуального кодексу України (КПК України) визначає: Особа, винна у вчинені злочину, має право на будь-якій стадії кримінального провадження відшкодувати шкоду, завдану потерпілому. За згодою винної особи відшкодувати шкоду можуть інші особи (наприклад, родичі тієї особи, яка привласнила Вашу пенсію).

Якщо винна особа не бажає відшкодувати шкоду добровільно, то пункт 2 статті 127 КПК України надає потерпілому право примусово стягнути шкоду з винної особи. Для цього в кримінальному провадженні подається цивільний позов — з вимогою стягнути з особи, яка привласнила пенсію, всю суму вкрадених грошей.

Кроки, які треба для цього зробити:

1. Звернутись до поліції та отримати інформацію про хід розслідування. Дізнатись, чи встановлену винну особу та чи скеровано матеріали кримінального обвинувачення до суду для притягнення винної особи до відповідальності. Для цього до поліції треба направити або адвокатський запит або звернення громадянина.

2. Якщо матеріали кримінальної справи скеровано до суду, дізнатись, до якого суду їх направлено та готувати цивільний позов про стягнення з винної особи привласнених коштів.

3. Підготувати доказову базу для позову. Щонайменше доказова має має складатись з: копії вашого пенсійного посвідчення, копії рішення про призначення пенсії (отримати його можна через Інтернет, в Особистому онлайн-кабінеті Пенсійного фонду або відвідавши відділення Пенсійного фонду), копії витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань по цій кримінальній справі. Також не завадить отримати інформацію від Укрпошта, що пенсію Вам приносили додому, а не виплачували у відділені або через банк; для цього необхідно подати до Укрпошта або звернення громадянина, або адвокатський запит.

4. Подати до суду цивільний позов про стягнення з винної особи привласненої пенсії.

5. Після ухвалення судом рішення про стягнення шкоди, отримати від суду виконавчий документ, який дозволить стягнути гроші з винної особи.

6. Передати виконавчий документ на виконання до державної виконавчої служби або приватного виконавця, який стягне гроші з винної особи та перерахує їх Вам.

Якщо кримінальна справа вже розглянута судом та винесено вирок про притягнення винної особи до кримінальної відповідальності, подавати цивільний позов в кримінальному провадженні запізно. В такому випадку необхідно звернутись з позовом до цивільного суду в загальному порядку. До позову буде необхідно додати копію вироку суду про притягнення винної особи до кримінальної відповідальності.

За законом завдану шкоду відшкодовує виключно винна особа. Укрпошта як компанія не є винною особою, винним є працівник, який привласнив собі пенсійні виплати. Укрпошта не повинна відшкодовувати суму вкраденої пенсії і не існує ніякого законного механізму, який би зобов'язував її це робити.

Стягнути вкрадену пенсію можливо лише з особи, яка її привласнила.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram