Продовження лікарняної відпустки

Доброго вечора! Цікавить таке питання:  моєму батькові 57 років,пенсіонер,але працює на гранітному кар`єрі( робота пов`язана з високим ризиком). Майже місяць тому він пережив ішемічну атаку знаходячись нп робочому місці та пізніше- хірургічне втручання на сонній артерії. Операція була складною. Діагноз: стенозуюче атеросклеротичне ураження каротидного басейну з обох сторін,зліва- стеноз високого ступеня-80%,вертеброгення деформація обох хребтових артерій із зниженням кровотоку,далі: дифузний атеросклероз,фіброз стулок Ак,МК,мітрально- аортальна вада 1 ст, концентрична гіпертрофія лівого шлуночка,дилятація лівого передсердя,діастолічна дисфункція лівого шлуночка 1 типу,аритмія,мультиінфарктна енцефалопатія на тлі множинних лакунарних  інфарктів,звуження судин головного мозку. Суть питання: після операції лікар сказав,що організм мого батька потребує тривалої реабілітації( приблизно 3 місяця) та потрібно оформлятися на групу. Після виписки батько консультувався з місцевим лікарем,який сказав що якби він ( батько) не був пернсіонером,то і лікарняної відпустки було б призначено приблизно 3 місяці,але у зв`язку з тим,що тато на пенсії( по шкідливості), тому йому оформлять лише 1 місяць лікарняної відпустки( з натяком- якщо хоче нормально підлікуватися,то хай звільняється і продовжує лікування). Чи законно це? Чи є в законі України відповідні статті? Пізніше лікар уточнив: якщо після комісії   лікарі визнають його ,як такого,що неможе приступити до виконання своїх обов`язків,то лікарняну відпустку продовжать. Час майже минув,а тато знаходиться у незадовільній фізичній формі. При навантаженні  1 годину вдома( такому,як зазвичай на роботі - та ж година,він почуває себе дуже погано і потрібно " відлежуватися" по 3- 4 години щоб знову мати нормальний тиск( підвищення якого загрожує наступною ішемічною атакою). Поясніть,будь ласка,на яку лікарняну відпустку після такої операції з поганим самопочуттям  заслуговує мій батько та чи має він право на повну реабілітацію (3 міс),чи лише 1 міс.,так,як він працюючий пенсіонер. Завчасно дякую.

25.09.2020 10:33 1260

Консультація виконавця

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
У сервісі: 5 років
245 відгуків (244 +) (1 -)
Консультацій: 789
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!


Щодо вашого питання повідомляємо наступне


За загальним правилом, у разі захворювання чи травми листок непрацездатності видається на весь період тимчасової непрацездатності, до її відновлення або до встановлення групи інвалідності медико-соціальною експертною комісією (МСЕК). Це передбачає пункт 2.1 Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженої наказом МОЗ від 13.11.2001 № *** (далі — Інструкція № ***).


При захворюванні лікуючий лікар в амбулаторно-поліклінічних закладах може видавати листок непрацездатності терміном до 5 календарних днів. Цей термін може бути продовжений залежно від тяжкості захворювання до 10 календарних днів . Тобто лікуючий лікар самостійно може надавати лікарняний на термін до 10 календарних днів.


Якщо непрацездатність триває понад 10 календарних днів, продовження листка непрацездатності до 30 днів проводить лікуючий лікар спільно з завідувачем відділення. Далі листок непрацездатності продовжує лікарсько-консультаційна комісія (ЛКК), яку призначає керівник лікувально-профілактичного закладу. До того ж рішення про продовження приймається після комісійного огляду хворого, з періодичністю не рідше одного разу на 10 днів, але не більше терміну, встановленого для направлення до МСЕК.


В окремих випадках, коли захворювання вимагає тривалого лікування, періодичність оглядів ЛКК з продовженням листка непрацездатності може бути не рідше одного разу на 20 днів. Якщо тимчасово непрацездатним особам потрібно пройти обстеження або лікування за межами адміністративного району, то за рішенням ЛКК листок непрацездатності видають на потрібну кількість днів. До того ж дні проїзду також враховуються (п. 2.8 Інструкції № ***).


У разі лікування в стаціонарі листок непрацездатності видають лікуючий лікар спільно з заввідділенням за весь період стаціонарного лікування. Якщо потрібно продовжити лікування в амбулаторних умовах, листок непрацездатності можуть продовжити на термін до 3 календарних днів (п. 2.9 Інструкції № ***). За наявності стійкого чи необоротного характеру захворювання, а також коли хворий був звільнений від роботи протягом чотирьох місяців безперервно з дня настання тимчасової непрацездатності, ЛКК направляє хворого для огляду до МСЕК. Підставою для направлення для огляду до МСЕК стане і тимчасова непрацездатність працівника у зв’язку із одним і тим самим захворюванням або його ускладненням сукупно 5 місяців протягом останнього року (п. 4.1 Порядку № ***). Якщо хворого визнають інвалідом, листок непрацездатності закривають днем надходження документів хворого на МСЕК. Дата встановлення інвалідності обов’язково вказується у листку непрацездатності (п. 4.3 Інструкції № ***).


Особам, не визнаним інвалідами:


у разі визнання їх працездатними термін тимчасової непрацездатності закінчується датою огляду в МСЕК;


у разі визнання їх непрацездатними листок непрацездатності продовжується ЛКК до відновлення працездатності або повторного направлення до МСЕК (п. 4.4 Інструкції № ***).


Згідно  Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" допомога по тим­часовій непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов'язаної з нещасним випадком на вироб­ництві, виплачується застрахованим особам Фондом со­ціального страхування з тимчасової втрати працездат­ності починаючи з шостого дня непрацездатності за весь період до відновлення працездатності або до встановлення медико-соціальною експертною комісією (МСЕК) інвалідності незалежно від звільнення застрахованої особи в період втрати працездатності.


Отже, ніяких обмежень у строках лікарняного для працюючого пенсіонера немає. Пенсіонер є працівником на рівні з іншими працівниками, він сплачує страхові внески та на нього розповсюджуються загальні норми трудового та страхового законодавства. 


Питання щодо звільнення, тривалості відпустки, оплати та інших трудових питань вирішують роботодавці та Фонд  со­ціального страхування з тимчасової втрати працездат­ності, а не лікар чи медичний заклад. 


Таким чином, якщо Ви розумієте, що порушують права стосовно батька у мед. закладі, Ви маєте право звернутися до головного лікаря із заявою або зателефонувати на "гарячу" лінію Фонду соцстрахування за им посиланням http://www.fssu.gov.ua/fse/control/main/uk/publish/article/968493


або на Урядову "гарячу лінію" 1545 (безкоштовно).


Якщо у Вас залишились додаткові питання чи уточнення  - звертайтесь


Успіхів Вам!


З повагою, адвокати Леонови 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram