Оренда власності

Добрий день.

У мене у власності є нерухоме майно, яке я планую здавати в оренду одна квартира з підвальним приміщенням 140 кв.м та 9 кв.м., друга квартира 87 кв.м. Я є ФОП на ІІІ групі, займаюся веб дизайном. КВЕДів на надання в оренду власного майна не маю. Також у власності є будинок в Чорногорії на 180 кв.м який я здаю в сезонну оренду. Як мені краще здавати в оренду все майно як ФОП на ІІІ групі чи як фізична особа? Чи потрібно мені відображати дохід від оренди майна за кордоном в Україні? Я сплачую місцеві податки. Чи врахує це українська податкова?
13.03.2024 17:26 180

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
727 відгуків (726 +) (1 -)
Консультацій: 1903
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Вітаю.

Пункт 291.5.3. ПКУ втсновлює такі обмеження для ФОПів на спрощеній системі у площі нерухомого майні які вони надають в оренду:

- земельні ділянки не більше  0,2 гектара,

- житлові приміщення та/або їх частини не більше 400 кв.м.,

- нежитлові приміщення (споруди, будівлі) та/або їх частини не більше 900 кв.м.

Отже, Ви як ФОП на спрощеній системі оподаткування маєте право надавати в оренду своє власне майно (за КВЕД: 68.20 Надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна) при умові дотримання обмежень що зазначені вище.

Крім того, про майно яке надається в оренду саме суб'єктом підприємницької діяльності (ФОПом) необхідно повідомити податкову в формі 20-ОПП як об'єкти оподаткування. 

Заборони щодо надання в оренду нерухомого майна за кордоном для платників податків на спрощеній системі оподаткування законодавством не передбачається. При цьому, для включення ФОПом в об'єкт оподаткування дохід від надання в оренду майна за кордоном, рекомендується аби цей дохід (орендна плата) надходив саме на рахунок що відкритий на ФОП (а не на фізичну особу), як в Україні , так і це може бути і рахунок іноземного банку. При цьому, якщо Ви сплачуєте податок від цього доходу в іноземній юрисдикції, Ви його не зарахуєте в Україні , він буде все одне оподатковуватися за ставкою 5%. А отже, якщо Вам не вигідний такий варіант, то в такому разі Ви маєте відокремити діяльність із надання в оренду майна за кордоном від ФОП, та відображати його як дохід фізичної особи (резидента України) іноземного походження в щорічній декларації про майновий стан та надати довідку про сплату податків в іноземній юрисдикції в українську податкову.

У відносинах України з Республікою Сербія та Республікою Чорногорія застосовується угода гідно Листа ДПС України від 04.02.2020  № 1852/7/99-00-09-02-02-07 Щодо міжнар... | від 04.02.2020 № 1852/7/99-00-09-02-02-07 (rada.gov.ua)

Конвенція між Кабінетом Міністрів Укра... | від 22.03.2001 (rada.gov.ua)

У разі виникнення додаткових питань або уточнень, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

Напишіть мені про сплату податків за кордоном та ми вже остаточно визначимося як краще відобразити цей дохід в Україні.

З повагою,

Адвокат Бекало Марина 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram