Наклеп

Добрий день. Підкажіть, будь ласка, як оформити заяву на наклеп. Куди її відправляти? Чого має бути достатнім?
Куди звертатись, коли в чаті розводять зрадоньку щодо моїх дій і заяв, підриваючи довіру до сусідів у військовий час, дискретитуючи мої дії, звинувачуючи без доказів, намагаючись психологічно тиснути на мене питаннями, щоб я припинила свою активну діяльність, перед мешканцями.

31.03.2024 15:21 213

Консультація виконавця

Олена Насеко (ТОВ "Спектр Трансбуд")
Юрист
У сервісі: 4 роки
63 відгука (62 +) (1 -)
Консультацій: 308
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Кредити банків

Доброго та мирного вечора. Згідно норм чинного законодавства України та враховуючи постановку Вашого питання повідомляю наступне.

Підкажіть, будь ласка, як оформити заяву на наклеп?

Зазначену заяву Ви можете оформити у вигляді позову про захист честі, гідності та ділової репутації. Вимоги до оформлення цієї позовної заяви наведені у статті 175 Цивільного процесуального кодексу України.

 Куди її відправляти?

Раджу спочатку написати заяву до поліції з метою притягнення до відповідальності за ст. 173-1 Кодекса України про адміністративні правопорушення, за поширювання неправдивих чуток, що можуть викликати паніку серед населення або порушення громадського порядку. Потім вже звертатись з позовною заявою про захист честі, гідності та ділової репутації з наявною у Вас доказовою базою до суду.

Чого має бути достатнім?

В даному випадку Вам необхідно буде зібрати усі наявні докази, які будуть підтверджувати факт наклепу, підготувати позовну заяву та подати до суду першої інстанції. В даній категорії справ саме відповідачі повинні довести правдивість своїх стверджень. Також паралельно Ви можете подати докази, що будуть спростовувати наклеп. За результатом розгляду даної позовної заяви Ви можете просити суд зобов'язати відповідача принести вибачення та спростувати свої ствердження.

Крім того, варто звернути увагу на наступне. Якщо ж даний наклеп завдає шкоду Вашому здоров'ю та внаслідок дій кривдника стан Вашого здоров’я погіршився настільки, що Ви втратили можливість нормально жити і працювати, приєднуйте до позову довідку від лікаря і зможете вимагати відшкодування матеріальних збитків за лікування та моральну шкоду.  Розмір грошового відшкодування залежатиме від певної кількості факторів: ступеня вини кривдника, характеру правопорушення, ступеня шкоди, завданої потерпілому, та доказів, які нададуть сторони у ході судового процесу, ряду інших обставин.

Необхідно розуміти, що без доказів (хіба що кривдник сам визнає свою вину) довести щось буде важко, тому Вам потрібні будуть у такому випадку всі можливі та наявні у Вас докази: свідки, скріншоти публікацій з образами у групі, смс-повідомлення погроз, тощо.

В разі виникнення у Вас додаткових питань щодо наданої мною консультації звертайтесь за ел. адресою: naseko529@gmail.com.

Додаткова консультація надається БЕЗКОШТОВНО.

Будьте здорові! Мирного неба!

З повагою, Олена.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram