Вік 25 років, військовозобов'язаний

Зеленський підписав закон за яким хлопці 25 років підлягають мобілізації? Сину виповнилося 25 років, чи повинен він зараз йти до ТЦК СП? Що буде якщо не піде? Він є студентом денної форми навчання, чи звільняє це його обов`язку з`явитися до ТЦК СП ? Чи мобілізують його?

03.04.2024 12:47 218

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
727 відгуків (726 +) (1 -)
Консультацій: 1903
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий день.

Так, у зв’язку із підписанням Президентом Закону №3127-ІХ від 30.05.2023р. про зниження віку військовозобов’язаних осіб з 27 до 25 років, чоловіки,  яким виповнилося 25 років підлягають зняттю з обліку призовників та взяттю на облік на військовозобов’язаних осіб. Закон був оприлюднений сьогодні на офіційному сайті Голос України, а значить набув чинності.

Це означає, що тепер чоловікам віком  від 25 років варто чекати на повістку  від ТЦК СП з метою взяття їх на військовий облік  військовозобов’язаних осіб, проходження ВЛК та  у разі відсутності підстав для відстрочки, вони підлягатимуть призову на військову службу під час мобілізації нарівні з іншими військовозобов’язаними особами.

Проте,  обов’язок з’явитися до ТЦК СП виникає виключно у випадку отримання хлопцем повістки про виклик, отже самостійно з’являтися  до ТЦК СП у зв’язку із вказаною зміною, не потрібно. Повістка може бути вручена як особисто, так і через роботодавця або закладу освіти. Також у зв'язку із змінами, ВНЗ де Ваш син навчається (якщо це український заклад), може витребувати замість приписного військовий квиток із відміткою про взяття на облік.

Щодо відстрочки. То на сьогоднішній день поки законопроект 10449 не прийнятий, підстави для відстрочки залишаються незмінними. Отже, Ваш син як студент денної форми навчання не підлягає призову на військову службу під час мобілізації. 

*за діючим абз.2 ч. 3 ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію",  призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також: здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.

*за законопроектом 10449 ця норма має таке формулювання:

Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої̈ та вищої̈ освіти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній у частині другій статті 10 Закону України “Про освіту” (крім аспірантів, які здобувають рівень освіти за кошти фізичних або юридичних осіб на умовах контракту), а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури;

Тобто, Ваш син матиме відстрочку у разі здобуття ним освіти що є вищим за раніше здобутий (у разі якщо проект буде прийнятий в такій редакції).

*за альтеративними  законопроектами 10449-1 (правкою до проекту 10449) пропонується така редакція:

Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:
здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої̈ та вищої̈ освіти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий за однією спеціальністю (фахом), а також асистентистажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти, докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури;

Отже, Ваш син матиме відстрочку у разі здобуття освіти рівня що є вищим за раніше здобутий за однією спеціальністю (фахом). Наприклад, отримав бакалавра за спеціальністю правознавство, наразі отримує рівень магістра за цією же спеціальністю.

*за альтернативним законопроектом 10449-3 пропонується така редакція:

Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також: здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої̈та вищої̈ освіти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній у частині другій статті 10 Закону України “Про освіту”, а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури.

Ця редакція для студентів суттєво не відрізняється від редакції за проектом 10449. 

Щодо Ваших питань:

1.  чи повинен він зараз йти до ТЦК СП? Що буде якщо не піде?

Не повинен поки не отримує повістку про виклик до ТЦК СП (особисто або через ВНЗ).

2. Він є студентом денної форми навчання, чи звільняє це його обов`язку з`явитися до ТЦК СП ? Чи мобілізують його?

Факт статусу студента не звільняє від обов`язку з`явитися до ТЦК СП у разі отримання ним повістку про виклик. Якщо буде належним чином вручена повістка, він має не хвилюватися, а прийти до ТЦК СП та пройти всі процедури взяття на військовий облік військовозобовязаних осіб: пройти ВЛК, отримати військово-облікову спеціальність, військовий квиток та подати заяву на відстрочку із довідкою від ВНЗ про зарахування його на денну форму навчання. І в такому разі з його боку будуть виконані всі вимоги правил військового обліку. 

У разі виникнення додаткових питань або уточнень, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram