Право на отримання відстрочки від мобілізації та виїзду за кордон згідно нового закону 10449

Мене звати Євген. Мені 33 роки.

Склад сім’ї:
- Батько: 58 років. Інвалід 2-ї групи з 05.2023 (по онкозахворюванню, безстроково). Довідки про необхідність постійного стороннього догляду немає.
- Мати: 59 років.
- Братів, чи сестер немає.

В мене такі питання:

1. Нова редакція абзацу 13 пункту 1 Статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" тепер виглядає так:
Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:
13) які мають одного із своїх батьків з інвалідністю І чи ІІ групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов’язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю І чи ІІ групи може лише одна особа з числа військовозобов’язаних за вибором такої особи з інвалідністю;

Моїй матері через декілька місяців виповниться 60 років і вона стане пенсіонеркою, тобто непрацездатною особою. Чи матиму я після цього право на відстрочку від мобілізації згідно абзацу 13 нового закону?
Мати не є військовозобов’язаною, але чи буде вона після виходу на пенсію вважатися особою, яка зобов’язана відповідно до закону утримувати батька? В Сімейному кодексі я не знайшов таких зобов’язань і це нелогічно, так як вона сама стане непрацездатною особою і буде мати право на утримання.

2. Чи маю я зараз право виїхати разом з батьком (для супроводу) за кордон? Та чи матиму таке право після набуття чинності законом 10449? Якщо так, то які документи для цього будуть потрібні? Якими законами регулюється дане питання? І чи зміниться щось в даному питанні після набуття законом 10449 чинності?
18.04.2024 15:53 298

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
739 відгуків (738 +) (1 -)
Консультацій: 1865
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

На підставі підписаного Президентом закону, Ви маєте можливість отримати відстрочку або за абзацом 9, або за абзацом 13.

Дійсно, як Ви і зазначили, у відповідності до пункту 13 статті 23 оновленого Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", не підлягають мобілізації військовозобов'язані, які мають одного із своїх батьків з інвалідністю І чи ІІ групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані їх утримувати.

Отже для застосування абзацу 13 (наявність батька з інвалідністю ІІ групи) необхідна умова - відсутність інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані їх утримувати.

Що це за особи по відношенню до вашого батька:

У відповідності до статті 202 СК України, повнолітні дочка, син зобов'язані утримувати батьків, які є непрацездатними і потребують матеріальної допомоги. Отже, перша умова - відсутність у вас повнолітніх працездатних братів та сестер.

Щодо матері:

У відповідності до статті 75 СК України, право на утримання (аліменти) має той із подружжя, який є непрацездатним, потребує матеріальної допомоги, за умови, що другий із подружжя може надавати матеріальну допомогу.

І хоча тут більше йдеться про утримання матеріальне (аліменти), але за аналогією цю ж норму слід використовувати і в інших схожих випадках. Тобто матір зобов'язана утримувати непрацездатного батька. Але чи завжди це так, і чи не припиняється цей обов'язок з моменту набуття матір'ю пенсійного віку розглянемо нижче:

У відповідності до статті 1 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» непрацездатні громадяни - особи, які досягли встановленого цим Законом віку, що дає право на призначення пенсії за віком, у тому числі на пільгових умовах, та дострокової пенсії, або особи з інвалідністю, у тому числі діти з інвалідністю, а також особи, які мають право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника відповідно до закону.

Відповідно до вимог Положення "Про експертизу тимчасової непрацездатності" непрацездатність – це стан здоров’я (функцій організму) людини, обумовлений захворюванням, травмою тощо, який унеможливлює виконання роботи визначеного обсягу, професії без шкоди для здоров’я.

         Таким чином, ключовим у відмежуванні працездатних осіб від непрацездатних осіб є здатність особи до активної трудової діяльності. Працездатні особи володіють здатністю до активної трудової діяльності (за станом здоров’я). Непрацездатні особи – це особи, які позбавлені здатності виконувати всі або окремі види роботи (за станом здоров’я).

Міністерство праці та соціальної політики України в своєму листі від 07.06.2003 року https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/p0748697-03#Text  надало відповідь щодо визначення терміну непрацездатності: "…..  непрацездатність -  це  втрата або відсутність здатності до праці; .....  до    категорії   непрацездатних громадян можна віднести непрацюючих осіб,  які досягли  пенсійного віку".

         Ваша матір через декілька місяців стане пенсіонеркою, тобто стане непрацездатною особою, тобто виходячи з вищенаведених норм законодавства, вона не буде здатна здійснювати активну трудову діяльність та виконувати певний обсяг роботи без шкоди для свого здоров'я, а так як непрацездатність - це відсутність здатності до праці, то на матір після досягнення пенсійного віку не може бути покладений обов'язок утримувати іншу непрацездатну особу.

         Отже, у батька окрім вас не буде інших осіб, які по закону зобов'язані його утримувати.

Щодо можливості виїхати за межі України:

вказане питання врегульовано постановою КМУ № 57 під назвою "Правила перетинання державного кордону громадянами України".

У відповідності до абзацу 4 пункту 2-1 Правил, перетинати державний кордон під час дії надзвичайного або воєнного стану мають право особи, які мають одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи і супроводжують одного із таких батьків для виїзду за межі України, за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують родинні зв’язки, інвалідність, а також документів, що підтверджують спільне проживання (їх задеклароване або зареєстроване місце проживання (перебування) збігається із задекларованим або зареєстрованим місцем проживання (перебування) їх батьків.

Отже, Ви маєте право вихати з батьком за кордон. Необхідні документи:

  • закордонні паспорти;
  • ваше свідоцтво про народження;
  • пенсійне посвідчення батька з вкзанням групи інвалідності, причини інвалідності та строку на який ця інвалідність встановлена;
  • ваш військово-обліковий документ (з зазначенням що Ви знаходитесь на обліку в своєму ТЦК);
  • документ що підтверджує спільне проживання (зазвичай - це витяг з реєстру, можна отримати в ЦНАПі).

Новим законом не вносять зміни до постанови № 57, тому для вас поки що нічого не змінюється - ні зараз, ні після набрання чинності новим законом. В той же час, прерогатива внесення змін до "Правил перетинання кордону" належить Кабміну а не Верховній Раді - тому теоретично Кабмін в любий час може внести зміни - як для синхронізації з новим законом, так і просто за власним бажанням.

Якщо залишились питання, або щось незрозуміло - пишіть мені на мою пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram