Як правильно вирішити питання щодо поділу майна?

Колишній чоловік подав позов про поділ майна подружжя - визнання за ним 1/2 квартири та стягнення половини ринкової вартості авто. 1) В договорі купівлі квартрир було вказано згоду чоловіка про те що квартира купується за мої особисті кошти, кв була оформлена на мене. Чи може вплинути ця згода на те, щоб відмовити у визнанні квартири спільною власністю?
2. Авто було продане після розлучення (в той час коли ще не набрало рішення суду законної сили) іншій особі, є експертна оцінка, але машина ще фактично не була передана новому власнику і в цей час чоловік провів свою експертизу ринкової вартості авто за ухвалою суду, взявши ключі і отримавши доступ до машини. Питання:
- чи підлягає задоволенню позовна вимога про авто, якщо я вже не є власницею
- чи вплине експертна оцінка яка зроблена при продажі на вимогу щодо авто, чи можна її використати і віддати половину вартості за цією оцінкою? Що для цього треба зробити?
- чи законно зроблена експертиза чоловіком? Так, за ухвалою суду, але він з експертом пробрався до автомобіля, маючи ключі, в той час коли власником авто вже є інша особа? Ци можна визнати цю експертизу незаконною?
- чи може взяти участь в цій справі мій знайомий адвокат, якому було продане авто (нинішній власник)? Чи скажуть що тут особистий інтерес присутній

Як найкраще діяти в цій ситуації? Головне - вирішити питання з автомобілем. Очікуваний результат - щоб відмовили в позові щодо авто або ж хоча б вернути половину з суми тієї яка була оцінена оцінщиком при продажі.

18.04.2024 20:11 133

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
739 відгуків (738 +) (1 -)
Консультацій: 1864
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий вечір.

1. Щодо визнання квартири спільною власністю:

У відповідності до статті 60 СК України майно, набуте подружжям за час шлюбу, належить дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності. Вважається, що кожна річ, набута за час шлюбу, крім речей індивідуального користування, є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя. Саме на цю норму закону посилається ваш колишній чоловік в своїй позовній заяві.

В той же час, у відповідності до пункту 3 частини 1 статті 57 СК України, Особистою приватною власністю дружини, чоловіка є майно, набуте нею, ним за час шлюбу, але за кошти, які належали їй, йому особисто.

У вас є нотаріально засвідчений договір купівлі-продажу, де чітко зазначено що квартира придбавається за ваші власні кошти. Це обов'язково треба зазначити у відзиві. Враховуючи цю обставину, суд повинен відмовити у визнанні квартири спільною власністю

2. Щодо автомобіля:

2.1. Той факт, що Ви вже продали машину, не впливає на можливість задоволення вимог колишнього чоловіка. Більш детально не можу сказати, бо не ознайомлювався з матеріалами справи.

2.2. зроблено дві експертизи, отже суд прийме до уваги тільки одну із них. Щоб віддати половину по вашій експертизі, треба щоб суд визнав дійсною саме її .

Але якщо експертиза ринкової вартості машини здійснена за ухвалою суду, то результати саме цієї експертизи будуть взяті судом до уваги.

2.3. не зовсім зрозуміло - як ваш колишній зміг отримати доступ до фактично чужого авто? Тут вбачаються ознаки кримінального правопорушення, треба звертатися в поліцію, плюс визнавати результати експертизи недопустимими доказами. Стаття 78 ЦПК України: Суд не бере до уваги докази, що одержані з порушенням порядку, встановленого законом.

Загалом, є шанси використати вашу експертну оцінку, а не ту яку надав колишній чоловік, але для більш детальної відповіді недостатньо інформації - потрібно вивчати матеріали справи. Можливо, подавати клопотання про проведення повторної експертизи.

3. Щодо участі знайомого адвоката (нового власника):

Відповідно до ст. 28 Закону України «Про адвокатуру і адвокатську діяльність», адвокату забороняється укладати договір про надання правової допомоги, він зобов'язаний відмовитися від виконання укладеного договору, якщо виконання договору може суперечити інтересам адвоката, членів його сім'ї або близьких родичів, адвокатського бюро або адвокатського об'єднання, засновником (учасником) якого він є, професійним обов'язкам адвоката, а також у разі наявності інших обставин, що можуть призвести до конфлікту інтересів.

Формально, виконання такого договору не буде суперечити його інтересам - бо він як новий власник також зацікавлений у збереженні автомобіля. Але враховуючи останню фразу в цій нормі: "у разі наявності інших обставин, що можуть привести до конфлікту інтересів" - то краще знайти іншого адвоката, щоб не ризикувати втратою свідоцтва. Бо якщо про такі обставини дізнається сторона позивача, то вони з великою ймовірністю подадуть скаргу до КДКА (кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури). 

Ви також пишете:

- щоб відмовили в позові щодо авто - тут навряд чи. Автомобіль придбаний у шлюбі, тому колишній чоловік має законне право на половину вартості (це якщо при купівлі автомобіля не було засвідчено таку ж саму згоду чоловіка, як і при купівлі квартири).

- щоб хоча б вернути половину з суми тієї яка була оцінена оцінщиком при продажі - тут шанси є, я вище написав приблизний алгоритм дій. В крайньому разі, якщо суд вирішить розподіл коштів на підставі експетризи, зробленої колишнім чоловіком - подавати апеляцію, визнавати другу експертну оцінку недопустимими доказами. Тому що проведення експертної оцінки без присутності власника автомобіля - це вже порушення, навіть не беручи до уваги незаконне проникнення.

- як найкраще діяти в цій ситуації? - терміново знайти адвоката, який зможе прийти на судове засідання. Ваш знайомий адвокат навряд чи зможе брати безпосередню участь в справі, але ж я не знаю всіх деталей - можливо, він все для вас підготує (письмові заперечення, відзив на позовну заяву тощо) а Ви самі прийдете в засідання і прочитаєте готовий текст. Або ж ваш знайомий допоможе іншому адвокату, тобто у вас буде фактично два адвокати - один в судових засіданнях, а інший (ваш знайомий) - буде допомагати без документального зазначення вашим представинком. Одним словом, варіантів багато. Вирішувати вам. Але знову ж таки: я не знаю - на якому етапі знаходиться справа, чи подавали Ви відзив, чи були вже судові засідання (окрім того що було задоволено клопотання вашого колишнього з приводу експертизи).

Якщо щось незрозуміло - пишіть мені на мою пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram