Повернення боргу з рахунку померлої людини

замовили авто з США через компанію. Після розмитнення вони мали зробити ремонт. Дали контакти начальника відділу сервісу. Після прорахунку оплатили йому вартість робіт і запчастин на особисту картку. Через деякий час цей майстер помер, ремонт не зробив, гроші у нього на рахунку. 


Чи можна їх якось повернути, якщо спадкоємці добровільно відмовляються?

24.04.2024 17:34 109

Консультація виконавця

Андрій Топчій
Юрист
У сервісі: 8 місяців
40 відгуків (38 +) (2 -)
Консультацій: 178
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Спадкове право
  • Військове право

Добрий день! Відповідно до ст 1217 Цивільного Кодексу України, До складу спадщини входять усі права та обов’язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Тому, дійсно, до складу спадщини входять і обов'язки померлого спадкодавця. На жаль, без письмового договору, змусити повернути кошти у спадкоємців буде практично неможливо, оскільки неможливо встановити, за що саме були надіслані вказані кошти. Теоретично, Ви можете подати позов до суду, але у даному випадку відкритим є питання, чи вистачить Вам доказової бази щоб довести наявність відповідних правовідносин. Іншою буде ситуація, якщо Ви вказали конкретне призначення платежу, наприклад "на ремонт авто" або "на оплату автозапчастин". У такому випадку, певна судова перспектива для розгляду справи існуватиме, якщо спадкоємці відмовляться повернути кошти добровільно.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram