Закон 10449, переогляд инвалидов 25-50 , отсрочка и возраст

Translator

Добрый день, мой отец после 24,02,24 первый раз получил инвалидность (2 группа).
На момент получения справки МСЕК ему было ровно 50 лет (+2 недели) . Это было в прошлом году.
Вопрос : возраст 25-50 для повторной проверки включат тех, кому исполнилось на момент получения инвалидности или на момент назначения проверки (в этом, предположительно, году) 50 лет или проверять будут 49+,,,,,,,, и 50 лет уже не проверяют ?
Или проверять будут тех, кому 50+,,,,, до 51 года ?
Если отца проверять все-таки не будут, то нужно ли ему получать отдельный документ об отсрочке и обновлять в течение какого-либо промежутка времени постоянно эту отсрочку ? Действительна ли инвалидность на весь срок действия военного положения (как писали раньше) или только на срок действия справки МСЕК и дальше нужно заново проходить МСЕК во время военного положения ?
Просьба написать ответы на все данные вопросы .

24.04.2024 18:41 249

Консультація виконавця

Галина Токмач
Юрист Мирноград
У сервісі: 4 роки
133 відгука (133 +) (0 -)
Консультацій: 462
Топ 3 спеціалізації:
  • Трудове право
  • Військове право
  • Цивільне право

Добрий день!

1) Вопрос : возраст 25-50 для повторной проверки включат тех, кому исполнилось на момент получения инвалидности или на момент назначения проверки (в этом, предположительно, году) 50 лет или проверять будут 49+,,,,,,,, и 50 лет уже не проверяют ? Или проверять будут тех, кому 50+,,,,, до 51 года ? - Законом про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку, який набере чинності 18 травня 2024 року, передбачено наступне (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3633-IX#Text):

"II. Прикінцеві та перехідні положення

3. Кабінету Міністрів України:

5) вжити заходів спільно з правоохоронними органами на виконання рішення Ради національної безпеки і оборони України від 30 серпня 2023 року, введеного в дію Указом Президента України "Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 30 серпня 2023 року "Про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України" від 12 вересня 2023 року № 576/2023, щодо перевірки обґрунтованості рішень медико-соціальних експертних комісій щодо встановлення інвалідності громадянам України чоловічої статі віком від 25 до 50 років, яким після 24 лютого 2022 року до дня набрання чинності цим Законом вперше встановлено інвалідність II та III груп (крім тих, кому інвалідність II та III груп встановлено у порядку підвищення/зменшення групи інвалідності та/або за наслідками захворювань, поранень (травм, контузій, каліцтв), одержаних під час захисту Вітчизни, а також відсутності кінцівки, кистей рук (кисті руки), стоп ніг (стопи ноги), одного з парних органів або наявності онкологічного захворювання, інтелектуальних порушень чи психічних розладів, церебрального паралічу або інших паралітичних синдромів, причини інвалідності з дитинства);"...

Як бачите, у Законі чітко не написано до 50 років включно чи ні. При цьому, жодних офіційних роз'яснень по цьому питанню також немає. На мою думку, до 50 років включно. Однак, точно дізнаємося лише з часом або можете подати відповідний запит у КМУ.

2) Если отца проверять все-таки не будут, то нужно ли ему получать отдельный документ об отсрочке и обновлять в течение какого-либо промежутка времени постоянно эту отсрочку ? - незважаючи на встановлення інвалідності, ваш батько вважається військовозобов'язаним. Відповідно на нього поширюються правила військового обліку, зокрема в частині оновлення персональних даних. Як військовозобов'язаний він підлягає призову на військову службу під час мобілізації. При цьому, у зв'язку з інвалідністю має право на відстрочку.

На жаль, законодавством не визначено, на який строк повинна оформлюватися відстрочка. Вважаю, що у даному випадку на строк дії інвалідності.

Закон України "Про військовий обов'язок і військову службу" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12/ed20240404#Text):

Стаття 38. Обов’язки органів виконавчої влади, інших державних органів, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, закладів освіти, посадових осіб, призовників, військовозобов’язаних та резервістів щодо виконання правил військового обліку

11. Призовники, військовозобов’язані, резервісти в разі зміни їх сімейного стану, стану здоров’я, адреси місця проживання (перебування), освіти, місця роботи, посади зобов’язані особисто в семиденний строк повідомити про такі зміни відповідні органи, де вони перебувають на військовому обліку, у тому числі у випадках, визначених Кабінетом Міністрів України, через центри надання адміністративних послуг та інформаційно-телекомунікаційні системи.

Додаток 2 до Порядку (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1487-2022-%D0%BF#Text):

ПРАВИЛА
військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів

1. Призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні:

8) особисто повідомляти в семиденний строк органам, в яких вони перебувають на військовому обліку, про зміну персональних даних, зазначених у статті 7 Закону України “Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів”, а також надавати зазначеним органам документи, що підтверджують право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації з підстав, визначених у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”;

"Стаття 7. Персональні дані призовника, військовозобов’язаного та резервіста

1. До персональних даних призовника, військовозобов’язаного та резервіста належать:

17) відомості про встановлення, зміну групи інвалідності;"...

Також Законом про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку, який набере чинності 18 травня 2024 року, передбачено наступне (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3633-IX#Text):

9. У Законі України "Про військовий обов’язок і військову службу" (Відомості Верховної Ради України, 2006 р., № 38, ст. 324 із наступними змінами):

II. Прикінцеві та перехідні положення

2. Установити, що:

1) під час дії Указу Президента України "Про загальну мобілізацію" від 24 лютого 2022 року № 65/2022, затвердженого Законом України "Про затвердження Указу Президента України "Про загальну мобілізацію" від 3 березня 2022 року № 2105-IX:

громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані:

у разі перебування на території України - шляхом прибуття самостійно до територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на військовому обліку чи за своїм місцем проживання, або до центру надання адміністративних послуг, або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності);

у разі перебування за кордоном - шляхом повідомлення на офіційну електронну адресу або на офіційний номер телефону, які зазначені на офіційному сайті територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на військовому обліку, або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності);

ОТЖЕ, вашому батьку потрібно звернутися в ТЦК з метою уточнення персональних даних та оформлення відстрочки. З  собою необхідно взяти: письмову заяву на відстрочку, паспорт, код, військовий квиток/тимчасове посвідчення військовозобов'язаного, довідку до акту огляду МСЕК, ІПР/індивідуальну програму реабілітації особи з інвалідністю (в разі наявності), інші документи для оновлення персональних даних, зазначених у статті 7 Закону України “Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

3) Действительна ли инвалидность на весь срок действия военного положения (как писали раньше) или только на срок действия справки МСЕК и дальше нужно заново проходить МСЕК во время военного положения ? - інвалідність продовжується лише у разі неможливості направлення на МСЕК та відповідно її проходження. Це передбачено постановою КМУ від 30 березня 2022 р. № 390 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/390-2022-%D0%BF#Text): 

“3. Повторний огляд, строк якого припав на період дії воєнного стану на території України, переноситься на строк після припинення або скасування воєнного стану, але не пізніше шести місяців після його припинення або скасування за умови неможливості направлення:

осіб з інвалідністю та осіб, яким встановлено ступінь втрати професійної працездатності (у відсотках), лікарсько-консультативною комісією на медико-соціальну експертизу відповідно до Положення про медико-соціальну експертизу, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 3 грудня 2009 р. № 1317;

дітей з інвалідністю лікарем до лікарсько-консультативної комісії відповідно до Порядку встановлення лікарсько-консультативними комісіями інвалідності дітям, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 листопада 2013 р. № 917 (Офіційний вісник України, 2013 р., № 100, ст. 3666).

При цьому інвалідність та ступінь втрати професійної працездатності (у відсотках) продовжується до останнього числа шостого місяця після припинення або скасування періоду дії воєнного стану, якщо раніше не буде проведено повторний огляд.

У разі коли в індивідуальній програмі реабілітації особи з інвалідністю, дитини з інвалідністю встановлений строк повторного огляду, що припав на період дії воєнного стану на території України, та в особи з інвалідністю відсутня можливість пройти медико-соціальну експертну комісію, а в дитини з інвалідністю - лікарсько-консультативну комісію закладу охорони здоров’я, їх індивідуальна програма реабілітації продовжується до останнього числа шостого місяця після припинення або скасування періоду дії воєнного стану, якщо раніше не буде проведено повторний огляд і не отримано відповідну індивідуальну програму реабілітації.”.

Звертайтеся, якщо буде потрібна допомога.

Всього найкращого!

 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram